Vojnici VB pucaju u "Bosance"

Britanski vojnici koji obuku vrše u Kanadi, uskoro će svoju preciznost pokazivati gađajući mete koje se zovu "Bosanac RPG" i "Somalac AK47", prenosi Klix.ba.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

14:37

Default images
Foto: Thinkstock (Ilustracija)

Dokument kanadske vlade koji se tiče nabavke čovekolikih meta pokazuje da su korišćeni nacionalni nazivi koji su izazvali negodovanje.

Ipak, nakon što su kanadski mediji, prvenstveno "Global News", otkrili o čemu se radi, vojska je ubrzo uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale "BM" i "SM" (Bosnian/Somalian Male).

I dok je imenovanje završeno, kupovina čovekolikih meta nije, a članovi bosanske i somalske zajednice u Kanadi izrazili su svoju zabrinutost što se mete za vežbe vojske dizajniraju kako bi "ličile" na njih.

Mete proizvodi kompanija "Strategic Operations" iz Kalifornije, a portparol firme tvrdi da ona u svojoj ponudi nema "Bosance" ni "Somalce", ali da korisnici svakako mogu da zatraže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: