"U srpskoj politici nema morala"

U srpskoj politici moral nije mnogo prisutan, a pokazalo se da politika koja se ne oslanja na etiku ima teške i opasne posledice, rekao je Čedomir Čupić.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

16:35

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

Profesor Fakultetu političkih nauka, nekadašnji predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije i sadašnji član tog tela, sinoć je u klubu čačanskog Doma kulture održao predavanje o moralnoj odgovornosti pojedinca i odnosu morala i politike.

“Nadam se da će naši političari to shvatiti, u suprotnom će postati žrtve svoje zablude. Građani to lako procene i vlast se može izgubiti. Oni moraju voditi računa o obećanjima koje daju, i da li ih ispunjavaju. Imaju veliku odgovornost, jer njihovi postupci utiču na sve građane, pa ako koriste nedozvoljena sredstva opasni su za sebe i celo društvo”, rekao je Čupić.

Prema njegovom mišljenju, urušavanje vrednosti i moralno posrnuće u našem društvu je posledica zajednickog delovanja nekoliko faktora, materijalne krize i naše političke kulture.

“Sve dosadašnje vlasti su doprinosile materijalnim nevoljama, a tu je i svetska kriza. Građani se bore za opstanak, a u takvim uslovima ljudi ne mogu da razvijaju svoju kulturu. Siromaštvo i duhovna beda ostavljaju teške posledice, to više nalikuje životinjskom nego ljudskom životu, pa oporavak privrede i zapošljavanje stvaraju preduslove za unapređenje političke kulture i osvešćivanje građana”, dodao je on.

Čupić napominje da za uspostavljanje delotvorne demokratije nisu dovoljni samo formalni uslovi, već je neophodna i socijalna pretpostavka.

“Mogu postojati partijski pluralizam, zvanična vladavina prava, politička konkurencija, slobodni izbori i mediji, a da demokratsko uređenje izostane. Zato je neophodno raditi na poboljšanju ekonomskog položaja građana i prosvećivanju političara i običnih ljudi, kako bi se uspostavila odgovarajuća politička kultura”, zaključio je Čupić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: