Britanske učenice se pridružile ID

Međunarodna potraga za tri tinejdžerke iz Velike Britanije, džihadistićke neveste, izgleda uzaludno, jer su već prešle iz Turske u Siriju i priključile se ID.

Izvor: B92, Raša tudej

Ponedeljak, 23.02.2015.

12:39

Default images
Foto: Beta/AP

U utorak, za vreme raspusta, tri devojke, učenice Akademije Betnal Grin u Londonu, sa Getvika su odletele u Istanbul, prenela je "Raša tudej".

Foto: Beta/AP
Prema informacijama koje je "Telegraf" dobio od izvora iz turskih obaveštajnih službi, Amira Abas (15), Šamima Begam (15) i Kadiza Sultana (16), prešle su u Siriju u petak kolima i pretpostavlja se da su u Tal Abjadu, gradu koji je pod kontrolom Islamske države.

"One su viđene u Tal Abjadu u petak. Putovale su sa jednim Sirijcem privatnim kolima. Koristile su sirijske lične karte", izjavio je taj izvor, dodajući da su devojke boravile u Turskoj dva dana pre nego što su otputovale za Siriju.

Prema tom izvoru, kada su stigle u Istanbul, tri učenice su se srele sa jednim pripadnikom ID, optuženim da pomaže strancima koji žele da se pridruže teroristima.

Citirajući izvor iz Islamske države, "Telegraf" je naveo da će se engleske učenice uskoro pridružiti stotinama njihovih boraca.

Isti izvor je takođe potvrdio da će im krijumčar pomoći da nađu put do teritorije džihadista.

Ostaje nejasno kako su devojke postale toliko radikalne da odluče da krenu u Tursku.

Navodno, najmanje jedna od njih je bila u kontaktu preko Tvitera sa Aksom Mahmudom, koji je napustio Glazgov kako bi se pridružio ID, u novembru 2013.

Porodice tri nestale devojčice uputile su javni apel u kojem ih mole da se vrate kući.

Britanska policija saopštila je da se za devojčicama još traga u Turskoj, prenosi AP.

Devojčice su bile odlične učenice, a otišle su od kuće ne ostavivši poruku za sobom.

Članovi porodica Šamime Begam, Amire Abas i Kadize Sultane rasplakali su se pred kamerama dok su govorili o svom strahu i šokiranosti.

"Nedostajete nam. Ne prestajemo da plačemo", rekao je Abas Husein, Amirin otac, držeći u ruci plišanog medu koju je Amira poklonila majci. "Razmislite još jednom. Ne idite u Siriju."

Slučaj tri devojčice izazvao je veliku pažnju javnosti u Britaniji, čije vlasti upozoravaju na rastuću opasnost zbog Britanaca koji odlaze u Siriju da se bore u redovima Islamske države.

Prema zvaničnim podacima, najmanje 500 ljudi je iz Britanije otišlo u Siriju, a policija navodi da sve više mladih devojaka odlazi u džihad.

Vlasti su se našle na meti kritika javnosti pošto se ispostavilo da je jedna od nestalih devojčica imala kontakt preko interneta sa četvrtom devojčicom koja je otišla u Siriju 2013. godine kako bi postala "džihadistička mlada", navodi AP.

Sve tri porodice tvrde da ništa nije ukazivalo na to da se devojčice interesuju za ekstremizam ili da planiraju odlazak, a Skotland jard sarađuje s turskim vlastima u istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: