Ponedeljak, 23.02.2015.

12:39

Britanske učenice se pridružile ID

Međunarodna potraga za tri tinejdžerke iz Velike Britanije, džihadistićke neveste, izgleda uzaludno, jer su već prešle iz Turske u Siriju i priključile se ID.

Izvor: B92

Britanske uèenice se pridružile ID IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

veki

pre 9 godina

Greska policajca koji je vrsio pasosku kontrolu,ispod 16 godina ne mozes putovati sam,odnosno potrebna je punomoc roditelja da bi te neko mogao voditi.Takvi su zakoni u EU.U HR po zakonu mladji od 16 god. ne smiju biti vani poslije 23 h bez pratnje punoljetne osobe ( pri tome se decko ne racuna ) prvi put dobijes pismeno upozorenje,drugi put kaznu a treci put ides sa roditeljima na razgovor kod soc.radnika da vide u cemu je problem.

Bardami

pre 9 godina

Iz slobode u ropstvo! To može samo naivna i luda mladost. Sada će iskusiti ropstvo da bi naučile da cene slobodu, koju su tako olako zamenile za poniženje, a možda i smrt. A neko iz ropstva žudi za slobodom. Šta ti je život. Jedino skori poraz ISIL-a možda ih može spasiti.

veterinarBG

pre 9 godina

Kako nepunoletne devojcice prelaze pasosku kontrolu bez dozvole roditelja.Ja sam uvek morao u sudu da daje ovlascenje,cak i kad ide sa majkom..?

Swedenonline

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :) 
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem? 
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to. 
sama EU je kriva,niko drugi!
(1003, 23. februar 2015 14:21)

A ko je kriv za tebe i tvoje istomisljenike?

Bot

pre 9 godina

Prvo,kako sa 15 godina mogu da napuste zemlju same i to avionom. Da ne pričam o novcu za karte i sl. Bitno da su Rusi neprijatelj br.1,a uglavnom samo donose lovu Zapadu.

mama x 2

pre 9 godina

"Ja imam VEĆ 16 i šta mi se mešaš u PRIVATNI život"

Demokratija u punom smislu reči.
Dali su im pasoš, a sad im nedaju da putuju gde žele.
Niti roditelji znaju šta im deca rade, niti s kim se druže, niti o čemu razmišljaju... Moderno roditeljsvo ih otera u 15ti vek...

miki

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :)
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem?
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to.
sama EU je kriva,niko drugi!
(1003, 23. februar 2015 14:21)

Nije EU kriva za neke tamo majmune što nemaju dva grama mozga. Jednakost, ravnopravnost i različitost su najveće tekovine zapadne civilizacije, inače ni tvoj komentar ovde ne bi bio moguć.

monegask

pre 9 godina

ovo mi je omiljeno...snimaju im svaki korak dok su na netu, sa kim se pisu dok se spremaju i organizuju, snime ih kamerama kad prelaze na aerodromu, i onda objave vest. pa sto ih neko ne do'vati pre majka mu stara (mada slazem se sa vecinom komentara "putuj igumane"..) sve najbolje

mistake

pre 9 godina

A sto se nigde u tekstu ne pominje koliko je među adolescentima u velikoj Britaniji prisutno vršnjačko nasilje motivisano rasnim i verskim razlikama?

Kiza

pre 9 godina

Kod nas hoće decu od 12 godina u sedalicu u automobil da stave, a deca u Britaniji sa 14 lete avionom gde i kako hoće... ni jedno ni drugo nije normalno!
Ove priče kako su iz čista mira otišle su najobičnija budalaština, a roditelji neka razmisle gde i kako su došle u kontakt sa džihadistima, krivica je njihova, jer gajim ozbiljne sumnje da su ih baš oni gurnuli u neki rezervat da slučajno ne bi došle u kontakt sa nekim nevernikom, e pa sad će imati na šta da budu ponosni, njihove mezimice udaće se za "prave" Muhamedove sledbenike!

Gvozden

pre 9 godina

Samo u današnje vreme razmaženih, 15-godišnja devojka se još uvek naziva devojčicom. Njih tri samostalno su donele odluku, i u stanju su da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom. Ako je to Sirija, svi ostali uključujući i roditelje mogu samo to da prihvate kao realnost.
Ono što zapravo treba da "šokira" licemernu zapadnu javnost je lakoća s kojom hiljade dobrovoljaca, radikalizovanih muslimana, preko Turske dolaze do Sirije i dalje do Iraka, gde se pridružuju pokretu koji je navodno neprijatelj br. 1 tog istog zapada kojemu je Turska jedan od najbližih saveznika u regionu. Islamska država otvoreno se podržava od strane Turske, pa i od strane Izraela, od kojih dobijaju svu logističku, obaveštajnu, finansijsku i drugu pomoć. Zašto se o tome ne vodi rasprava u zapadnim medijima i "uticajnim nevladinim organizacijama", umesto ovakvih plitkih, tabloidnih "vesti" sa uplakanim roditeljima i plišanim medvedima? Zašto na B92 možemo da čitamo samo zaglupljujuće, prenešene "vesti" napravljne sa očiglednom namerom da se oblikuje i idiotizuje javno mnenje, bez i malo relevantnih informacija, analize i traženja odgovora na mnoga pitanja? Šta se desilo sa pravim novinarima na B92? Nacionalna frekvencija ne dobija se za puko prenošenje agencijskih vesti, često nastalih u odeljenjima specijalnog rata stranih obaveštajnih agencija.

1003

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :)
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem?
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to.
sama EU je kriva,niko drugi!

nisu samo one krive!

pre 9 godina

Verovatno im je u odluci pomogla i knjiga "50 nijansi" i uopšte svet prepun seksualne i materijalističke propagande da se odluče da se oslobode i odbace "stege modernog društva" i postanu seksualne robinje džihadista. Kada primitivni seksualni nagoni istupe, moliće se svakog dana za američke bombe, makar da im skrate muku.

ja

pre 9 godina

Roditeljima je sad kasno da plaču, za ovo su gotovo sigurno samo oni odgovorni, svojim zapostavljanjem i nebrigom o deci koja su verovatno materijalno sve imala. Ali im je sve ono drugo manjkalo sa svih strana. Kao što pravilno usmeravano i vaspitano dete neće razmišljati o sekti ili narkomaniji, tako se ne bi odlučilo ni na ovako radikalan potez.
Nažalost bojim se da su došli do tačke bez povratka. Čuvajte i volite svoju decu, ako dođete do tačke da žele da odu od vas, onda ih niste ni zaslužili. I svakako ih nećete vratiti tužnim vapajima da se vrate. I ona su kukala vama da ih primetite, ali bez ikakvog efekta na vas

Deki

pre 9 godina

Da mi je samo znati, čime pune glavu omladini? Donekle mogu da shvatim da se to dešava u siromašnim i ratno zahvaćenim zemljama bliskog istoka, ali u zemljama gde postoji određena uredjenost, gde se ipak ne umire od gladi i gde nema rata, neshvatljivo!

бт

pre 9 godina

Мора да им је било јако лепо у Британији кад су се вратиле одакле су дошле. Шта год мислили о Исламској држави, ово показује колико је трула западна демократија и тај фини свет који бомбардује само из највиших побуда, за разлику од исламиста који су проглашени за терористе.

Igor

pre 9 godina

Njihovi roditelji su bezali od takvih stvari, uspeli da se dokopaju drzave gde se zakon koliko toliko postuje. Onda njihova deca budu regrutovana i vracaju se upravo tamo odakle su njihovi preci bezali.

rango_unchained

pre 9 godina

moronke, nisu ni svesne sta ih tamo sve ceka, ali dobro, ne treba ih zaliti, napuste englesku i odu u persiju, stvarno moras biti glup. jedno pitanje, kako devojke od 15 godina prelaze granice bez roditelja?

EU Citizen

pre 9 godina

Pa u čemu je tu problem? Treba samo osigurati da i one i roditelji zauvek izgube državljanstvo i nikada ne mogu da se vrate, i poslati roditelje za njima, neka se ID stara za njih.

Ale

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ne provere ljude koje putuju u Tursku.
Sa obzirom da je Turska postala dzihad relacija svako ko tamo putuje treba da prodje provere i da se utvrdi zasto tamo ide.

Recicete da to gusi slobodu i pravo na slobodno kretanje ali sa obzirom kakvu je reputaciju Turska dobila zbog ISIS-a ovakve provere treba da budu obavezne.

Kada su za vreme hladnog rata Amerikanci putovali u Evropu a pogotovo u SSSR morali su da imaju dobre razloge i da ih dokazu jer bi mogli da budu proglaseni spijunima, isto je vazilo i za SSSR.

Ovde je situacija jos gora jer terorizam ne bira ni drzave ni narodnosti.
Vrsi se nadzor na aerodromima ali nista ne rade na sprecavaju ovakvih putovanja (ili to ne govore). Ynali su da ove devojke putuju u Tursku i sada tvrde da su sa ID kontaktom otisle u Siriju.

Svaki let za Tursku i drzave oko ID pod nadzor i obavezno opravdavanje putovanja.

Kada vec ne mogu da ih sprece da se vrate barem da ih sprece da odu.

SAMO BAHATO

pre 9 godina

Misle da ce da dobiju princeve na letecem tepihu. E pa nece, verovatno ce tamo da ih udaju za neka tri balvana od 30 godina koji ce da ih trpaju do besvesti pa ce posle da kukaju kako hoce nazad kuci.

N2

pre 9 godina

Zelim im svu srecu. I da im se DODELJENI muz stvarno svidi, i da nadju srecu u novom stilu oblacenja, i da im se svidi skoro potpuno odsustvo zenskih prava (na koje su mozda navikle). Da hrabro shvate da ce za 9 meseci biti majke u zemlji gde se ne zna od cega ces ziveti, i misli da se sunce obrce oko zemlje a ne obrnuto. Da se dice muzevima borcima, resenim da seku glave i pale sve koji misle drugacije.

Delinquent

pre 9 godina

Sada kada krene gang - bang po jazbinama kalifata, kada se ne bude znalo ko je ko, kada zelenilo Britanije zameni pustinjska oluja, tada će biti kasno za sve!

Djoshica

pre 9 godina

Pobogu, u pitanju je: Sloboda izbora.
Nemoj slučajno da ih neko diskriminiše, kad se vrate kući, obučene, i iskusne.
I treba osuditi sve, ko ih bude lično prozivao i vređao, preko društvenih mreža.

sturmmann

pre 9 godina

Nema potrebe za brigom. Sve što su uradile je u skladu sa osnovnim principima demokratije. Uživajte u tekovinama multietničke i multirasne demokratije kao i uvažavanja verskih i nacionalnih sloboda.

N2

pre 9 godina

Zelim im svu srecu. I da im se DODELJENI muz stvarno svidi, i da nadju srecu u novom stilu oblacenja, i da im se svidi skoro potpuno odsustvo zenskih prava (na koje su mozda navikle). Da hrabro shvate da ce za 9 meseci biti majke u zemlji gde se ne zna od cega ces ziveti, i misli da se sunce obrce oko zemlje a ne obrnuto. Da se dice muzevima borcima, resenim da seku glave i pale sve koji misle drugacije.

SAMO BAHATO

pre 9 godina

Misle da ce da dobiju princeve na letecem tepihu. E pa nece, verovatno ce tamo da ih udaju za neka tri balvana od 30 godina koji ce da ih trpaju do besvesti pa ce posle da kukaju kako hoce nazad kuci.

Igor

pre 9 godina

Njihovi roditelji su bezali od takvih stvari, uspeli da se dokopaju drzave gde se zakon koliko toliko postuje. Onda njihova deca budu regrutovana i vracaju se upravo tamo odakle su njihovi preci bezali.

sturmmann

pre 9 godina

Nema potrebe za brigom. Sve što su uradile je u skladu sa osnovnim principima demokratije. Uživajte u tekovinama multietničke i multirasne demokratije kao i uvažavanja verskih i nacionalnih sloboda.

Delinquent

pre 9 godina

Sada kada krene gang - bang po jazbinama kalifata, kada se ne bude znalo ko je ko, kada zelenilo Britanije zameni pustinjska oluja, tada će biti kasno za sve!

nisu samo one krive!

pre 9 godina

Verovatno im je u odluci pomogla i knjiga "50 nijansi" i uopšte svet prepun seksualne i materijalističke propagande da se odluče da se oslobode i odbace "stege modernog društva" i postanu seksualne robinje džihadista. Kada primitivni seksualni nagoni istupe, moliće se svakog dana za američke bombe, makar da im skrate muku.

rango_unchained

pre 9 godina

moronke, nisu ni svesne sta ih tamo sve ceka, ali dobro, ne treba ih zaliti, napuste englesku i odu u persiju, stvarno moras biti glup. jedno pitanje, kako devojke od 15 godina prelaze granice bez roditelja?

Kiza

pre 9 godina

Kod nas hoće decu od 12 godina u sedalicu u automobil da stave, a deca u Britaniji sa 14 lete avionom gde i kako hoće... ni jedno ni drugo nije normalno!
Ove priče kako su iz čista mira otišle su najobičnija budalaština, a roditelji neka razmisle gde i kako su došle u kontakt sa džihadistima, krivica je njihova, jer gajim ozbiljne sumnje da su ih baš oni gurnuli u neki rezervat da slučajno ne bi došle u kontakt sa nekim nevernikom, e pa sad će imati na šta da budu ponosni, njihove mezimice udaće se za "prave" Muhamedove sledbenike!

miki

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :)
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem?
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to.
sama EU je kriva,niko drugi!
(1003, 23. februar 2015 14:21)

Nije EU kriva za neke tamo majmune što nemaju dva grama mozga. Jednakost, ravnopravnost i različitost su najveće tekovine zapadne civilizacije, inače ni tvoj komentar ovde ne bi bio moguć.

mistake

pre 9 godina

A sto se nigde u tekstu ne pominje koliko je među adolescentima u velikoj Britaniji prisutno vršnjačko nasilje motivisano rasnim i verskim razlikama?

Deki

pre 9 godina

Da mi je samo znati, čime pune glavu omladini? Donekle mogu da shvatim da se to dešava u siromašnim i ratno zahvaćenim zemljama bliskog istoka, ali u zemljama gde postoji određena uredjenost, gde se ipak ne umire od gladi i gde nema rata, neshvatljivo!

Bot

pre 9 godina

Prvo,kako sa 15 godina mogu da napuste zemlju same i to avionom. Da ne pričam o novcu za karte i sl. Bitno da su Rusi neprijatelj br.1,a uglavnom samo donose lovu Zapadu.

EU Citizen

pre 9 godina

Pa u čemu je tu problem? Treba samo osigurati da i one i roditelji zauvek izgube državljanstvo i nikada ne mogu da se vrate, i poslati roditelje za njima, neka se ID stara za njih.

monegask

pre 9 godina

ovo mi je omiljeno...snimaju im svaki korak dok su na netu, sa kim se pisu dok se spremaju i organizuju, snime ih kamerama kad prelaze na aerodromu, i onda objave vest. pa sto ih neko ne do'vati pre majka mu stara (mada slazem se sa vecinom komentara "putuj igumane"..) sve najbolje

Gvozden

pre 9 godina

Samo u današnje vreme razmaženih, 15-godišnja devojka se još uvek naziva devojčicom. Njih tri samostalno su donele odluku, i u stanju su da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom. Ako je to Sirija, svi ostali uključujući i roditelje mogu samo to da prihvate kao realnost.
Ono što zapravo treba da "šokira" licemernu zapadnu javnost je lakoća s kojom hiljade dobrovoljaca, radikalizovanih muslimana, preko Turske dolaze do Sirije i dalje do Iraka, gde se pridružuju pokretu koji je navodno neprijatelj br. 1 tog istog zapada kojemu je Turska jedan od najbližih saveznika u regionu. Islamska država otvoreno se podržava od strane Turske, pa i od strane Izraela, od kojih dobijaju svu logističku, obaveštajnu, finansijsku i drugu pomoć. Zašto se o tome ne vodi rasprava u zapadnim medijima i "uticajnim nevladinim organizacijama", umesto ovakvih plitkih, tabloidnih "vesti" sa uplakanim roditeljima i plišanim medvedima? Zašto na B92 možemo da čitamo samo zaglupljujuće, prenešene "vesti" napravljne sa očiglednom namerom da se oblikuje i idiotizuje javno mnenje, bez i malo relevantnih informacija, analize i traženja odgovora na mnoga pitanja? Šta se desilo sa pravim novinarima na B92? Nacionalna frekvencija ne dobija se za puko prenošenje agencijskih vesti, često nastalih u odeljenjima specijalnog rata stranih obaveštajnih agencija.

ja

pre 9 godina

Roditeljima je sad kasno da plaču, za ovo su gotovo sigurno samo oni odgovorni, svojim zapostavljanjem i nebrigom o deci koja su verovatno materijalno sve imala. Ali im je sve ono drugo manjkalo sa svih strana. Kao što pravilno usmeravano i vaspitano dete neće razmišljati o sekti ili narkomaniji, tako se ne bi odlučilo ni na ovako radikalan potez.
Nažalost bojim se da su došli do tačke bez povratka. Čuvajte i volite svoju decu, ako dođete do tačke da žele da odu od vas, onda ih niste ni zaslužili. I svakako ih nećete vratiti tužnim vapajima da se vrate. I ona su kukala vama da ih primetite, ali bez ikakvog efekta na vas

Ale

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ne provere ljude koje putuju u Tursku.
Sa obzirom da je Turska postala dzihad relacija svako ko tamo putuje treba da prodje provere i da se utvrdi zasto tamo ide.

Recicete da to gusi slobodu i pravo na slobodno kretanje ali sa obzirom kakvu je reputaciju Turska dobila zbog ISIS-a ovakve provere treba da budu obavezne.

Kada su za vreme hladnog rata Amerikanci putovali u Evropu a pogotovo u SSSR morali su da imaju dobre razloge i da ih dokazu jer bi mogli da budu proglaseni spijunima, isto je vazilo i za SSSR.

Ovde je situacija jos gora jer terorizam ne bira ni drzave ni narodnosti.
Vrsi se nadzor na aerodromima ali nista ne rade na sprecavaju ovakvih putovanja (ili to ne govore). Ynali su da ove devojke putuju u Tursku i sada tvrde da su sa ID kontaktom otisle u Siriju.

Svaki let za Tursku i drzave oko ID pod nadzor i obavezno opravdavanje putovanja.

Kada vec ne mogu da ih sprece da se vrate barem da ih sprece da odu.

veterinarBG

pre 9 godina

Kako nepunoletne devojcice prelaze pasosku kontrolu bez dozvole roditelja.Ja sam uvek morao u sudu da daje ovlascenje,cak i kad ide sa majkom..?

Djoshica

pre 9 godina

Pobogu, u pitanju je: Sloboda izbora.
Nemoj slučajno da ih neko diskriminiše, kad se vrate kući, obučene, i iskusne.
I treba osuditi sve, ko ih bude lično prozivao i vređao, preko društvenih mreža.

Bardami

pre 9 godina

Iz slobode u ropstvo! To može samo naivna i luda mladost. Sada će iskusiti ropstvo da bi naučile da cene slobodu, koju su tako olako zamenile za poniženje, a možda i smrt. A neko iz ropstva žudi za slobodom. Šta ti je život. Jedino skori poraz ISIL-a možda ih može spasiti.

mama x 2

pre 9 godina

"Ja imam VEĆ 16 i šta mi se mešaš u PRIVATNI život"

Demokratija u punom smislu reči.
Dali su im pasoš, a sad im nedaju da putuju gde žele.
Niti roditelji znaju šta im deca rade, niti s kim se druže, niti o čemu razmišljaju... Moderno roditeljsvo ih otera u 15ti vek...

1003

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :)
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem?
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to.
sama EU je kriva,niko drugi!

бт

pre 9 godina

Мора да им је било јако лепо у Британији кад су се вратиле одакле су дошле. Шта год мислили о Исламској држави, ово показује колико је трула западна демократија и тај фини свет који бомбардује само из највиших побуда, за разлику од исламиста који су проглашени за терористе.

Swedenonline

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :) 
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem? 
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to. 
sama EU je kriva,niko drugi!
(1003, 23. februar 2015 14:21)

A ko je kriv za tebe i tvoje istomisljenike?

veki

pre 9 godina

Greska policajca koji je vrsio pasosku kontrolu,ispod 16 godina ne mozes putovati sam,odnosno potrebna je punomoc roditelja da bi te neko mogao voditi.Takvi su zakoni u EU.U HR po zakonu mladji od 16 god. ne smiju biti vani poslije 23 h bez pratnje punoljetne osobe ( pri tome se decko ne racuna ) prvi put dobijes pismeno upozorenje,drugi put kaznu a treci put ides sa roditeljima na razgovor kod soc.radnika da vide u cemu je problem.

бт

pre 9 godina

Мора да им је било јако лепо у Британији кад су се вратиле одакле су дошле. Шта год мислили о Исламској држави, ово показује колико је трула западна демократија и тај фини свет који бомбардује само из највиших побуда, за разлику од исламиста који су проглашени за терористе.

1003

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :)
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem?
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to.
sama EU je kriva,niko drugi!

sturmmann

pre 9 godina

Nema potrebe za brigom. Sve što su uradile je u skladu sa osnovnim principima demokratije. Uživajte u tekovinama multietničke i multirasne demokratije kao i uvažavanja verskih i nacionalnih sloboda.

nisu samo one krive!

pre 9 godina

Verovatno im je u odluci pomogla i knjiga "50 nijansi" i uopšte svet prepun seksualne i materijalističke propagande da se odluče da se oslobode i odbace "stege modernog društva" i postanu seksualne robinje džihadista. Kada primitivni seksualni nagoni istupe, moliće se svakog dana za američke bombe, makar da im skrate muku.

EU Citizen

pre 9 godina

Pa u čemu je tu problem? Treba samo osigurati da i one i roditelji zauvek izgube državljanstvo i nikada ne mogu da se vrate, i poslati roditelje za njima, neka se ID stara za njih.

Gvozden

pre 9 godina

Samo u današnje vreme razmaženih, 15-godišnja devojka se još uvek naziva devojčicom. Njih tri samostalno su donele odluku, i u stanju su da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom. Ako je to Sirija, svi ostali uključujući i roditelje mogu samo to da prihvate kao realnost.
Ono što zapravo treba da "šokira" licemernu zapadnu javnost je lakoća s kojom hiljade dobrovoljaca, radikalizovanih muslimana, preko Turske dolaze do Sirije i dalje do Iraka, gde se pridružuju pokretu koji je navodno neprijatelj br. 1 tog istog zapada kojemu je Turska jedan od najbližih saveznika u regionu. Islamska država otvoreno se podržava od strane Turske, pa i od strane Izraela, od kojih dobijaju svu logističku, obaveštajnu, finansijsku i drugu pomoć. Zašto se o tome ne vodi rasprava u zapadnim medijima i "uticajnim nevladinim organizacijama", umesto ovakvih plitkih, tabloidnih "vesti" sa uplakanim roditeljima i plišanim medvedima? Zašto na B92 možemo da čitamo samo zaglupljujuće, prenešene "vesti" napravljne sa očiglednom namerom da se oblikuje i idiotizuje javno mnenje, bez i malo relevantnih informacija, analize i traženja odgovora na mnoga pitanja? Šta se desilo sa pravim novinarima na B92? Nacionalna frekvencija ne dobija se za puko prenošenje agencijskih vesti, često nastalih u odeljenjima specijalnog rata stranih obaveštajnih agencija.

ja

pre 9 godina

Roditeljima je sad kasno da plaču, za ovo su gotovo sigurno samo oni odgovorni, svojim zapostavljanjem i nebrigom o deci koja su verovatno materijalno sve imala. Ali im je sve ono drugo manjkalo sa svih strana. Kao što pravilno usmeravano i vaspitano dete neće razmišljati o sekti ili narkomaniji, tako se ne bi odlučilo ni na ovako radikalan potez.
Nažalost bojim se da su došli do tačke bez povratka. Čuvajte i volite svoju decu, ako dođete do tačke da žele da odu od vas, onda ih niste ni zaslužili. I svakako ih nećete vratiti tužnim vapajima da se vrate. I ona su kukala vama da ih primetite, ali bez ikakvog efekta na vas

Bot

pre 9 godina

Prvo,kako sa 15 godina mogu da napuste zemlju same i to avionom. Da ne pričam o novcu za karte i sl. Bitno da su Rusi neprijatelj br.1,a uglavnom samo donose lovu Zapadu.

miki

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :)
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem?
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to.
sama EU je kriva,niko drugi!
(1003, 23. februar 2015 14:21)

Nije EU kriva za neke tamo majmune što nemaju dva grama mozga. Jednakost, ravnopravnost i različitost su najveće tekovine zapadne civilizacije, inače ni tvoj komentar ovde ne bi bio moguć.

mistake

pre 9 godina

A sto se nigde u tekstu ne pominje koliko je među adolescentima u velikoj Britaniji prisutno vršnjačko nasilje motivisano rasnim i verskim razlikama?

rango_unchained

pre 9 godina

moronke, nisu ni svesne sta ih tamo sve ceka, ali dobro, ne treba ih zaliti, napuste englesku i odu u persiju, stvarno moras biti glup. jedno pitanje, kako devojke od 15 godina prelaze granice bez roditelja?

Djoshica

pre 9 godina

Pobogu, u pitanju je: Sloboda izbora.
Nemoj slučajno da ih neko diskriminiše, kad se vrate kući, obučene, i iskusne.
I treba osuditi sve, ko ih bude lično prozivao i vređao, preko društvenih mreža.

N2

pre 9 godina

Zelim im svu srecu. I da im se DODELJENI muz stvarno svidi, i da nadju srecu u novom stilu oblacenja, i da im se svidi skoro potpuno odsustvo zenskih prava (na koje su mozda navikle). Da hrabro shvate da ce za 9 meseci biti majke u zemlji gde se ne zna od cega ces ziveti, i misli da se sunce obrce oko zemlje a ne obrnuto. Da se dice muzevima borcima, resenim da seku glave i pale sve koji misle drugacije.

Kiza

pre 9 godina

Kod nas hoće decu od 12 godina u sedalicu u automobil da stave, a deca u Britaniji sa 14 lete avionom gde i kako hoće... ni jedno ni drugo nije normalno!
Ove priče kako su iz čista mira otišle su najobičnija budalaština, a roditelji neka razmisle gde i kako su došle u kontakt sa džihadistima, krivica je njihova, jer gajim ozbiljne sumnje da su ih baš oni gurnuli u neki rezervat da slučajno ne bi došle u kontakt sa nekim nevernikom, e pa sad će imati na šta da budu ponosni, njihove mezimice udaće se za "prave" Muhamedove sledbenike!

Swedenonline

pre 9 godina

Eto tako u EU vaspitavaju svoju decu :) EU je pukla,tamo radi ko sta hoce :) 
jednakost,ravnopravnost,razlicitost...i sta je sad problem? 
ako zele da budu dzihad neveste,da se tamo...sa svim onim bradatim po ceo dan...onda neka budu to. 
sama EU je kriva,niko drugi!
(1003, 23. februar 2015 14:21)

A ko je kriv za tebe i tvoje istomisljenike?

SAMO BAHATO

pre 9 godina

Misle da ce da dobiju princeve na letecem tepihu. E pa nece, verovatno ce tamo da ih udaju za neka tri balvana od 30 godina koji ce da ih trpaju do besvesti pa ce posle da kukaju kako hoce nazad kuci.

Igor

pre 9 godina

Njihovi roditelji su bezali od takvih stvari, uspeli da se dokopaju drzave gde se zakon koliko toliko postuje. Onda njihova deca budu regrutovana i vracaju se upravo tamo odakle su njihovi preci bezali.

Deki

pre 9 godina

Da mi je samo znati, čime pune glavu omladini? Donekle mogu da shvatim da se to dešava u siromašnim i ratno zahvaćenim zemljama bliskog istoka, ali u zemljama gde postoji određena uredjenost, gde se ipak ne umire od gladi i gde nema rata, neshvatljivo!

monegask

pre 9 godina

ovo mi je omiljeno...snimaju im svaki korak dok su na netu, sa kim se pisu dok se spremaju i organizuju, snime ih kamerama kad prelaze na aerodromu, i onda objave vest. pa sto ih neko ne do'vati pre majka mu stara (mada slazem se sa vecinom komentara "putuj igumane"..) sve najbolje

Delinquent

pre 9 godina

Sada kada krene gang - bang po jazbinama kalifata, kada se ne bude znalo ko je ko, kada zelenilo Britanije zameni pustinjska oluja, tada će biti kasno za sve!

Ale

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ne provere ljude koje putuju u Tursku.
Sa obzirom da je Turska postala dzihad relacija svako ko tamo putuje treba da prodje provere i da se utvrdi zasto tamo ide.

Recicete da to gusi slobodu i pravo na slobodno kretanje ali sa obzirom kakvu je reputaciju Turska dobila zbog ISIS-a ovakve provere treba da budu obavezne.

Kada su za vreme hladnog rata Amerikanci putovali u Evropu a pogotovo u SSSR morali su da imaju dobre razloge i da ih dokazu jer bi mogli da budu proglaseni spijunima, isto je vazilo i za SSSR.

Ovde je situacija jos gora jer terorizam ne bira ni drzave ni narodnosti.
Vrsi se nadzor na aerodromima ali nista ne rade na sprecavaju ovakvih putovanja (ili to ne govore). Ynali su da ove devojke putuju u Tursku i sada tvrde da su sa ID kontaktom otisle u Siriju.

Svaki let za Tursku i drzave oko ID pod nadzor i obavezno opravdavanje putovanja.

Kada vec ne mogu da ih sprece da se vrate barem da ih sprece da odu.

mama x 2

pre 9 godina

"Ja imam VEĆ 16 i šta mi se mešaš u PRIVATNI život"

Demokratija u punom smislu reči.
Dali su im pasoš, a sad im nedaju da putuju gde žele.
Niti roditelji znaju šta im deca rade, niti s kim se druže, niti o čemu razmišljaju... Moderno roditeljsvo ih otera u 15ti vek...

veterinarBG

pre 9 godina

Kako nepunoletne devojcice prelaze pasosku kontrolu bez dozvole roditelja.Ja sam uvek morao u sudu da daje ovlascenje,cak i kad ide sa majkom..?

Bardami

pre 9 godina

Iz slobode u ropstvo! To može samo naivna i luda mladost. Sada će iskusiti ropstvo da bi naučile da cene slobodu, koju su tako olako zamenile za poniženje, a možda i smrt. A neko iz ropstva žudi za slobodom. Šta ti je život. Jedino skori poraz ISIL-a možda ih može spasiti.

veki

pre 9 godina

Greska policajca koji je vrsio pasosku kontrolu,ispod 16 godina ne mozes putovati sam,odnosno potrebna je punomoc roditelja da bi te neko mogao voditi.Takvi su zakoni u EU.U HR po zakonu mladji od 16 god. ne smiju biti vani poslije 23 h bez pratnje punoljetne osobe ( pri tome se decko ne racuna ) prvi put dobijes pismeno upozorenje,drugi put kaznu a treci put ides sa roditeljima na razgovor kod soc.radnika da vide u cemu je problem.