Premijer UKR: Ne verujem u "Minsk"

Predsednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk rekao je nemačkom tabloidu “Bild“ da ne veruje u održivost Sporazuma iz Minska.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2015.

10:45

Default images
foto: Beta/AP

On je indirektno tražio isporuku naoružanja Ukrajini, te prebacio Rusima da će sporazum "prvom mogućom prilikom" prekršiti.

Jacenjuk je rekao da “nema sumnje“ u to da će Rusija učiniti sve da mirovni proces oslabi i indirektno zahtevao isporuku oružja Ukrajini.

“Da bi se agresor zaustavio, nisu dovoljni ruski potpisi. Oni (Rusi) će to prekršiti u prvoj mogućoj prilici'', rekao je Jacenjuk i dodao da je najbolja garancija sigurnosti jaka ukrajinska država, sposobna za odbranu, koja bi bila ''u poziciji da odbrani sebe, ali i ceo evropski prostor''.

Jacenjuk je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da ima hegemonijalne snove:

“Putinov najveći san je ponovno uspostavljanje hegemonijalne kontrole nad Ukrajinom, što bi moglo da stvori jednu novu verziju SSSR“, rekao je Jacenjuk, naglasivši da se u rusko rukovodstvo ne može imati poverenja.

Na pitanje kako će ići dalje, Jacenjuk je odgovorio da oni sada čekaju da “teroristi koje Rusija inspiriše i kontroliše“ ispune jedan od najvažnijih delova Sporazuma iz Minska,a to je obustava vatre.

Jacenjuk je rekao da Ukrajina od ruskih vlasti traži da povuku trupe, teško naoružanje i artilljeriju i razoružaju ilegalne grupe.

“Naš cilj je da korak po korak uspostavimo kontrolu nad Donjeckom i Lukanskom“, rekao je Jacenjuk i odbio mogućnost pregovora sa proruskim snagama na Istoku Ukrajine.

“Moja vlada neće nikada pregovarati sa teroristima, ubicama i zločincima, koji su pri sprovođenju zadataka Kremlja dirnuli u naš narod, slobodu i integritet Ukrajine“, rekao je Jacenjuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: