Ko ne plaća struju na severu KiM?

Među neplatišama električne energije na severu Kosovu su kosovske institucije, neka od preduzeća koja su u državnom vlasništvu Srbije, ali i građani.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

13:30

Default images

Procenat naplaćenih računa za struju na severu Kosova veoma je nizak i kreće se oko 15 odsto.

Predstavnici Vlade Srbije, ali i lokalni predstavnici Srba sa severa Kosova, ističu da se struja mora plaćati i očekuju da procenat naplaćenih računa bude veći nakon što u Briselu bude postignut dogovor o energetici između predstavnika Beograda i Prištine.

Kosovska policija Elektrodistribuciji u Kosovskoj Mitrovici, kao delu Elektrokosmeta, duguje na ime neizmirenih računa za utrošenu električnu energiju 4,6 miliona dinara, oko pet miliona dinara duguje sud u ovom gradu, a Pritvorni centar je dužan oko šest miliona dinara.

Direktor Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici Slobodan Vukadinović kaže za Tanjug da ove institucije Elektrokosmet, kao deo EPS-a, smatraju "nelegalnim operaterom", ali ih to, sa druge strane, ne sprečava da sa tim "nelegalnim operaterom” sarađuju i od njega uzimaju električnu energiju.

"Mi smo sa tim institucijama imali više razgovora, njihov stav je da mi nismo legalna firma na Kosovu i Metohiji, odnosno nismo u registru i iz tog razloga oni ne prihvataju da plaćaju električnu energiju", objašnjava Vukadinović.

On dodaje da postoje obećanja da će dugovanje ovih institucija prema Elektrokosmetu biti izmireno i da se nada da će neizmireni računi biti naplaćeni nakon dogovora o energetici u Briselu.

Osim kosovskih institucija u Kosovskoj Mitrovici, prema nezvaničnim informacijama, ima i preduzeća i ustanova koje su na budžetu Srbije i koji takođe imaju velika dugovanja prema Elektrokosmetu.

Među takvim dužnicima je preduzeće "Vodovod Ibar" u Kosovskoj Mitrovici, dok Studenstki centar u ovom gradu, na primer, redovno izmiruje dugovanja za utrošenu električnu energiju Elektrokosmetu.

Kombinat Trepča, koji je takođe među najvećim dužnicima, kako objašnjava Vukadinović, mesečno ipak izmiruje obaveze, ali prema svojim mogućnostima.

"Ima državnih i društvenih ustanova koje poštuju našu delatnost i ono što radimo. Tu bih istakao Studenstki dom u Kosovskoj Mitrovici, sve fakultete Prištinskog univerziteta u Mitrovici, škole, druge državne ustanove koje, prema mogućnostima, izmiruju račune", rekao je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić kaže za Tanjug da struja na severu Kosova "ne dolazi sa neba", da mora da se plaća i da očekuje da u ovoj godini bude formirana kompanija za proizvodnju, distribuciju i snabdevanje električnom energijom koja će biti u potpunosti pod kontrolom srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Videćemo ko će formalno da bude njen osnivač, da li će to biti EPS i Zajednica srpskih opština i kako će to formalno da izgleda. To je predmet razgovora i dogovora, a ono što je veoma bitno je da srpski elektroenergetski sistem u srpskim sredinama bude u srpskim rukama", kazao je Djurić.

On je dodao da to treba da bude tako, ne zato što misli da u normalim okolnostima struja treba da bude predmet politike, odnosno nacionalnog prepucavanja, nego zato što je nepohodno na taj način obezbediti mehanizam da snabdevanje električnom energijom ne bude prekinuto.

Načelnik mitrovičkog okruga Vaso Jelić kaže za Tanjug da računi za utrošenu električnu energiju, bez dileme, treba da se plaćaju i da je na nekoliko sastanaka u gradu bilo reči o tome.

"Minulih meseci smo imali sastanke sa predstavnicima EPS-a, direktorima institucija u gradu i zaključili da se plaćanje struje mora obavljati. To se posebno odnosi na društvena preduzeća i institucije, dakle tamo gde Vlada Srbije izdvaja sredstva za struju", ističe Jelić.

Sve institucije ovde koje dobijaju i koriste struju koja dolazi iz centralne Srbije moraju da je plaćaju i te obaveze treba sprovesti u delo, naglasio je načelnik mitrovičkog okruga.

Elektroenergetska situacija na severu Kosova je dosta stabilna i zahvaljući struji koja se doprema iz centralne Srbije snabdevanje eletričnom energijom na severu Kosova je uredno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: