Državni vrh HR na prijemu SNV

Tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) povodom pravoslavnog Božića ove godine u Novinarskom domu prisustvovao je čitav državni vrh Hrvatske.

Izvor: B92

Utorak, 06.01.2015.

15:51

Default images
Foto: Beta/Hina

Prijemu su prisustvovali predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsednik Sabora Josip Leko, javili su hrvatski mediji.

Josipović je, kako prenosi Jutarnji list, rekao da Hrvatska "nikad ne bi bila u nauci, kulturi, politici, pa i u svojoj istoriji ovo što jeste da nije bilo njene srpske zajednice".

Josipović, koji se na božićnom prijemu u SNV pojavio prvi put posle tri godine nakon što se prošle i pretprošle godine opravdao zdravstvenim razlozima, rekao je u govoru da je obaveza političara da čuva društvo od tereta mržnje i netolerancije.

"Nažalost, svedoci smo kako neki na naš brod stavljaju najveći i najstrašniji teret, a to je mržnja i nevoljkost da se onaj koji je nešto malo drugačiji prihvati kao ravnopravan. Zato mi koji smo u politici imamo najveću obavezu da čuvamo društvo od tog tereta mržnje i netolerancije", rekao je Josipović, a prenosi Hina.

Okupljenima je Božić čestitao i Milanović, rekavši da su vrednosti za koje se bori "pravda, jednakost, sloboda i prava nacionalnih manjina", dok je predsednik Hrvatskog sabora izrazio zadovoljstvo što se odnosi većinskog hrvatskog naroda i srpske manjinske zajednice, koji su bili uzdrmani devedesetih "kontinuirano i sistemski poboljšavaju".

Predsednik SNV Milorad Pupovac je na prijemu govorio o tome šta je 2014. donela srpskoj zajednici, ističući da je prošlu godinu obeležio i porast netolerancije i "ružnih i naopakih reči".

"Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama doneti deo olakšanja i da će svako od nas napraviti najbolji izbor i pomoći da se rasteretimo onoga što nam ne treba - buke, besa, mržnje i neusmerenosti na životna pitanja", rekao je Pupovac.

Na prijemu je govorio i episkop Srpske pravoslavne crkve, mitropolit zagrebačko-ljubljansko Porfirije, koji je naglasio da je Božić praznik u kojem se Bog otkrio kao apsolutno dobro čoveku, koji je pozvan da dobro u sebi neprestano razvija i afirmiše.

Mitropolit je ranije danas služio prvu svečanu božićnu liturgiju u zagrebačkoj crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu.
Foto: Beta/Hina
Tradicionalno su dodeljene i nagrade SNV-a za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističkih vrednosti, Jovici Brkiću, Oliveru Frljiću i posthumno Adamu Dupalu, a nagrada za doprinos razvoju srpskih institucija "Nikola Tesla" pripala je profesoru Miodragu Miloševiću, koji se početkom devedesetih godina 20. veka uključio u aktivno formiranje institucija Srba u Hrvatskoj, navodi hrvatska novinska agencija.

Okupljene su pozdravili i zamenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek i predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić, dok na prijemu nije bilo predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kao ni kandidatkinje te partije na predsedničkim izborima Kolinde Grabar Kitarović.

U ime Karamarka prisutan je bio spoljnopolitički sekretar HDZ i šef izborne kampanje Grabar Kitarovićeve Miro Kovač, koji je preneo čestitke pravoslavnim vernicima.

"Neka ovaj dan unese radost i nadu u vaše porodice, vaše domove i celu našu zajedničku domovinu Hrvatsku", naveo je između ostalog Karamarko u čestitki, preneo je Jutarnji list.

Posle zvaničnog obraćanja gosti su tradicionalno lomili česnicu i, kako ističe Hina, zanimljivo je da je novčić u njoj pronašao Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: