Prosvetari demantuju ministra

Sindikat obrazovanja i Ministarstvo prosvete postigli su dogovor o posebnom kolektivnom ugovoru, saopštilo je Ministarstvo. Sindikat: Još nema dogovora.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

14:58

Default images

Kolektivni ugovor je jedan od ključnih zahteva prosvetara, koji su nedavno nagovestili da bi mogli da radikalizuju štrajk.

Ministar Srđan Verbić je, pozdravljajući dogovor, istakao da je Vlada u potpunosti saglasna da je ovakva situacija, u kojoj oni koji nam obrazuju i vaspitavaju decu zarađuju manje od republičkog proseka, u najmanju ruku neodrživa.

Međutim, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je saopštila da je dokument koji predstavlja predlog Posebnog kolektivnog ugovora, a ispod koga su potpisana četiri reprezentativna sindikata, isti onaj koji je usaglasila radna grupa za donošenje novog PKU.

"Predlog ovog teksta tek sada odlazi na saglasnost Ministarstvu finansija, koje treba da kaže poslednju reč. Tek nakon ovog mišljenja sindikati će zauzeti stav o potpisivanju PKU", navodi se u saopštenju i dodaje da prosvetari ostaju u štrajku.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković kazao je za agenciju Beta da se taj sindikat saglasio s predlogom, ali da predlog tek treba da odobre ministarstva finansija, državne uprave i lokalne samouprave.

Posebni kolektivni ugovor biće potpisan po pristizanju mišljenja relevantnih vladinih institucija, što je uobičajena procedura, a Verbić je podsetio da prosvetni radnici nisu imali povećanje plate još od 2008. godine, kao što je to bio slučaj sa većinom drugih profesija od opšteg značaja, iako je zaposlenima u prosveti obećavano povećanje koeficijenta.

"U ovakvoj situaciji svi u Vladi Republike Srbije trudimo se da što pre pomognemo prosveti, da omogućimo da sistem profunkcioniše", rekao je ministar Verbić u saopštenju nakon postizanja dogovora sa sindikatima i ukazao na težak položaj prosvetnih radnika.

Ministar je dodao da je najbolji način da se to uradi kroz uspostavljanje platnih grupa i platnih razreda, jer će se samo njihovim pažljivim uvođenjem trajno poboljšati položaj nastavnika i učiniti da on bude pravedniji i realniji naspram obaveza i značaja koji prosvetni radnici imaju za društvo.

Izrada novog kolektivnog ugovora bio je jedan od važnijih zahteva sindikata prosvetnih radnika koji su u zakonskom štrajku, a u saopštenju Ministarstva prosvete ne navodi se da li su sindikati, nakon dogovora, odustali od jednodnevne obustave rada najavljene za 22. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: