"Ispitaćemo način rada policije"

Američki državni tužilac Erik Holder rekao je aktivistima za građanska prava da će ministarstvo pravde detaljno ispitati način rada policije u Fergusonu.

Izvor: Tanjug, RT

Četvrtak, 27.11.2014.

07:38

Default images

On je doneo takvu odluku nakon što je porota odbacila optužbu protiv policajca, belca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio nenaoružanog, 18-godišnjeg Afroamerikanca Majkla Brauna.

Ukoliko ministarstvo pravde zaključi da je policija u Fergusonu sistematski kršila građanska prava, može biti preduzet postupak na osnovu zakona iz 1994. godine koji zabranjuje policajcima da postupaju na način koji lišava građane njihovih ustavnih prava.

U telefonskom razgovoru kasno u ponedeljak, Holder je rekao da će ministarstvo pravde energično preispitati obrasce ponašanja i načine delovanja policije, rekla je jedna od aktivistkinja Barbara Ernvin koja je s njim razgovarala.

U razgovoru je učestvovala i Lora Marfi koja je rekla da je Holderu jasno da moraju brzo biti preduzeti koraci u tom pravcu.

Predstavnik ministarstva pravde je potvrdio da se takav razgovor vodio.

U protestima koji su izbili pošto je porota saopštila odluku u ponedeljak, policija je širom zemlje uhapsila više od 400 ljudi tokom dve noći.

Sukobi su nastavljeni i u noći između srede i četvrtka po srednjoevropskom vremenu.



Ipak, bilo je i mirnih protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: