Mediji neetično o napadu na Popova

UNICEF osudio "neetično i neosetljivo" izveštavanje medija o napadu na književnika Rašu Popova i istakao da deca nisu jedina odgovorna za nasilničko ponašanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

18:16

Default images

"Zapaljivi naslovi i olake kvalifikacije dece u izveštajima medija o slučaju napada maloletnika na Rašu Popova doprinose nekonstruktivnom pristupu u rešavanju problema nasilja", saopštila je danas ta organizacija Ujedinjenih nacija.

Fond Ujedinjenih nacija za brigu o deci (UNICEF) je osudio svaki vid nasilnog ponašanja i ocenio da kvalifikacija dece kao kriminalaca, nasilnika, siledžija, bandita pokazuje "neosetljivost i neetičnost u izveštavanju", jer se ne uzima u obzir kontekst života i okruženja u kojem rastu ta deca.

"Senzacionalističko navođenje nacionalne pripadnosti dece počinilaca nasilja je čin diskriminacije i podstiče netoleranciju", dodaje se u saopštenju.

"Mediji bi trebalo da se zapitaju da li deca koja su optužena imaju priliku da odgovore", ukazuje UNICEF.

Ističe se i da maloletna lica ne mogu biti jedini odgovorni za nasilno ponašanje i da odgovornost snose i roditelji i država i lokalne zajednice.

Sistem često reaguje kada je već prekasno, a deca koja se se zbog vršenja nasilja izmeštaju iz bioloških porodica u institucije najčešće postaju nasilni odrasli, ukazuje UNICEF.

Problem nasilja treba rešavati kroz dobro strukturisane i intenzivne programe koji su usmereni na promenu ponašanja dece i njihovo prihvatanje odgovornosti za svoje postupke.

"Spuštanje granice krivične odgovornosti nije rešenje, jer takva mera neće sprečiti decu da vrše nasilje. Jedino što može da donese rezultate za decu jesu pravovremeni, visoko kvalitetni programi za prevenciju nasilja u lokalnim zajednicama", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Dvojica dečaka koji su napali pisca i novinara Rašu Popova ponovo su na ulici, rekao je načelnik beogradske policije Veselin Milić za Kažiprst B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: