Srbija će napraviti ravnotežu u EU

Srbija će napraviti ravnotežu u Evropi, kaže poslanik Skupštine Francuske Benoa Amon i dodaje da je EU ''fabrika kompromisa'' što podrazumeva savezništava.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Nedelja, 16.11.2014.

00:28

Default images

"Srbija je, već, neizbežno, na putu ulaska u EU. Niko ne sumnja u evropsku vokaciju Srbije. U Evropi postoji nepodeljena politička volja po tom pitanju. Tim pre što su u EU već ušle Slovenija i Hrvatska", rekao je Amon u intervjuu za "Večernje novosti".

Amon dalje kaže da su problem kriterijumi, koji sada ne mogu da se menjaju.

"Postoje neizbežne etape da bismo imali kompatibilne administracije", rekao je Amon, dodavši da će Srbija ući u zajednicu koja će prilično da izmeni njenu svakodnevnicu.

Upitan kakvu korist EU i Francuska u njoj, zbog svojih unutrašnjih problema, mogu da imaju od Srbije, Amon odgovara da u Evropi postoje istinski različiti pristupi oko razvoja kontinenta među zemljama članicama.

"Evropa je stalna fabrika kompromisa. To podrazumeva sklapanje savezništva. Ako ste sami, sigurni ste da ćete izgubiti. Ako vas ima nekoliko, možete da računate da će vas čuti", rekao je Amon.

Zajedničke vrednosti koje delimo, kojima su privržene i Srbija i Francuska i bilateralni odnosi kakve imamo, kako je istakao Amon, određuju da budemo zajedno.

Amon je rekao da su Francuzi bliži Srbiji nego Englezima, koji su za slobodnu razmenu između dva kontinenta dok slobodna razmena treba da bude, kako je rekao, usmerena ka ravnoteži evropskog modela.

"Ako Srbija može da nam pomogne da promenimo odnos unutrašnjih snaga u Evropi, biće dvostruko dobrodošla", naglasio je Amon.

Što se tiče interesa Srbija da uđe u EU, Amon kaže da je EU okvir u kome se svakoga dana stvaraju pravila koja će, sutra, biti od svake koristi Srbiji, pogotovo ako od EU napravimo projekat koji će mnogo više štititi njene građane.

Amon kaže da je veliki pristalica srpsko-francuskog partnerstva i da tamo gde postoje tradicija i istorija, treba ih negovati.

Kulturni odnosi između naše dve nacije su sačuvali veliko bogatstvo uprkos promenljivostima u političkom životu, zaključio je Amon

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: