Avioni NATO-a presreću ruske

NATO je tokom poslednja dva dana uočio "neobično veliki rast" aktivnosti ruskih vojnih aviona iznad Crnog, Baltičkog i Severnog mora, kao i Atlantskog okeana.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

20:17

Default images

Portparol NATO Džej Dženzen je izjavio da četiri grupe ruskih vojnih aviona, sastavljene od strateških bombardera "tupoljev" Tu-95 Ber H, lovaca-presretača MiG-31 i drugih tipova aviona, vrše manevre velikog obima u međunarodnom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AP.

Kao odgovor na te manevre ruskih aviona, saveznici NATO - Norveška, Britanija, Portugal, Nemačka i Turska - poslali su svoje lovce kako bi presreli i identifikovali ruske avione.

Tom prilikom nije prijavljen nijedan incident, ali Dženzen navodi da je obim ruskih manevara neobično velik.

On je dodao da je NATO čak i danas po podne pratio kretanje nekih ruskih aviona.

Dve letelice "jurofajter" nemačkog "Luftvafea" presrele su danas formaciju od osam ruskih vojnih aviona, koji su leteli u medjunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika.

U ruskoj formaciji su bila dva aviona MiG-31 i šest "suhoja" - dva SU-34, dva SU-27 i dva SU-24, što je najveći broj ruskih aviona koji je dosad registrovan na trenažnim letovima iznad Baltika, prenose nemački mediji.

Nemački avioni su, inače, poleteli iz baze Amari, u Estoniji, gde su stacionirani u okviru misije NATO.

Radari NATO su registrovali rusku formaciju oko 15 časova popodne, a nemački avioni su se uz nju zadržali oko 25 minuta. "Oni su stupili u kontakt sa ruskim avionima samo da bi obavili vizuelnu proveru", saopštio je za medije portparol nemačke armije.

Nemačka sada, u okviru NATO Jedinice za vazdušno patroliranje, u Estoniji drži četiri aviona "jurofajter" i 160 vojnika. Severnoatlantska alijansa u saopštenju nije pomenula ukrajinsku krizu, niti je sa njom povezala povećanu aktivnost aviona ruske vojske.

Međutim, napetosti između NATO i Rusije su visoke otkad je Rusija u martu pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: