Pajtić: Vučić obmanjuje građane

Predsednik DS Bojan Pajtić izjavio da DS nije protiv mera štednje ali da predloženi rebalans budžeta neće ništa dobro doneti ni građanima, ni državnoj kasi.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

15:33

Default images

Pajtić je na konferenciji za novinare, povodom rasprave o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije, rekao da bi građani voleli da žive u istoj zemlji u kojoj živi premijer Aleksandar Vučić - u kojoj je nezaposlenost manja, dinar stabilan a ekonomski pokazatelji sve bolji.

"Ali to ništa nije tačno. Nezaposenost je veća za 21.000 u odnosu na prošlu godinu. Radi se o obmanjivanju gradjana", rekao je Pajtić.

On je naveo da DS ne može biti za mere štednje kojima se oduzima od gradjana, smanjuju plate i penzije i uskraćuju stečena prava, a da se pritom ne štedi tamo gde bi moglo.

Pajtić je rekao da se troši na štetni ugovor sa Etihadom, da Vlada Srbije samo za Dunav osiguranje izdvaja 4,8 milijardi dinara, kao i da će oni koji imaju platu veću od 130.000 dinara posle rebalansa budžeta i ukidanja solidarnog poreza praktično dobijati veća primanja.

On je rekao da će DS podneti amandman kojim će tražiti da se posebnim zakonom utvrdi način i dinamika vraćanja sredstava koja će biti oduzeta od penzionera na osnovu umanjenja penzija.

Pajtić je rekao da DS i dalje insistira na progresivnom oporezivanju, da država naplati 400 miliona evra poreza koliko duguju tajkuni kao i da se raskine štetni ugovor sa Etihadom i da se ukinu subvencije za javna preduzeća kao što je Dunav osiguranje.

"Nismo protiv smanjenja plata i penzija samo zato što želimo da očuvamo standard gradjana već i zato što neće doneti nikakve pozitivne efekte, dovešće do umanjenja platežne i kupovne moći stanovništva, smanjenog prometa u maloprodaji, plata u proizvodnom sektoru i samim tim budžet neće dobiti ništa", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, smanjenjem palata i penzija uštedeće se samo 370 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: