Australijski specijalci idu u Irak

Australija će uskoro rasporediti 200 pripadnika specijalnih snaga u Iraku da savetuju i pomažu iračkim bezbednosnim snagama, kaže šefica diplomatije iz Kanbere.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

23:54

Default images

Džuli Bišop je u saopštenju navela da je dobila neophodne pravne garancije od iračke vlade da nastavi sa raspoređivanjem elitnih vojnika.

Australijske specijalne snage stigle su pre mesec dana u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi učestvovale u multinacionalnoj koaliciji pod vođstvom SAD u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država koja je osvojila velike delove teritorije u Siriji i Iraku, na kojima zavodi svoju strogu verziju šerijatskog zakona.

Istovremeno, Australija je poslala šest borbenih aviona F/A-18F koji gotovo svakodnevno učestvuju u borbenim misijama protiv meta Islamske države u severnom Iraku.

Kanbera je, međutim, isključila učešće u kopnenim operacijama u Iraku.

Australija je tokom američko-britanske invazije na Irak 2003. poslala 2.000 svojih vojnika kao pomoć koalicionim snagama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: