Merkelova upozorava Tursku

Nemačka kancelarka Angela Merkel, povodom turske politike prema sukobima ID i Kurda, rekla je da se od članice NATO-a očekuje da prioritete pravilno postavi.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

12:03

Default images

Kako prenose nemački mediji, ona je upozorila da takva politika ima posledice i u Nemačkoj.

Učesnici sastanka, navode mediji, shvatili su to kao kritiku neodlučne i oklevajuće politike Ankare u odnosu na borbu između IS i Kurda u gradu Kobaneu i očitog stava Turske da joj je borba protiv zabranjene kurdske Radničke PKK važnija.

Merkelova je, povodom nasilja u Hamburgu, kritikovala Ankaru da njena politika ima posledice i u Nemačkoj i, izražavajući zabrinutost zbog radikalizacije, rekla da je situacija komplikovana.

U Hamburgu i donjosaksonskom gradu Celeu su, naime, povređene najmanje 23 osobe u sukobima radikalnih islamista i Kurda, koji su demonstrirali protiv terorističke organizacije ID.

Za demonstracije u Hamburgu se navodi da su počele mirno, a da je zatim došlo do sukoba s islamistima, najverovatnije salafistima, a slično se dogodilo i u gradu Celeu, gde su se žestoko, takođe pod nejasnim okolnostima, sukobili Jezidi i čečenski muslimani.

U Hamburgu se okupilo oko 400 Kurda, a nasuprot njih isti broj radikalnih muslimana, verovatno salafista, prenose mediji, navodeći da je među nekima od pripadnika ove grupe došlo do "nasilnih obračuna", a hamburška policija je potvrdila da ima više povređenih i da su u razdvajanju grupa korišćeni vodeni topovi.

Među sukobljenim demonstrantima bilo je i onih koji su, kako se navodi, imali noževe i palice.

Po jednoj verziji, do sukoba je došlo kada se jedna grupa muslimana preko Fejsbuka dogovorila da napadne kurdski centar u Hamburgu i tamo je, kao i ispred džamije Al-Nour, došlo do eskalacije nasilja.

"Imam osećaj da živim u Hamburgistanu. Raspoloženje je bilo veoma eksplozivno", rekao je Danijel Abdin, glavni imam džamije Al-Nour, i dodao da oni žive u pravnoj državi Nemačkoj i da osuđuju svaki oblik nasilja.

Nemačka savezna kriminalistička služba smatra, kako prenose nemački mediji danas, da bi nasilje iz grada Kobanea moglo da izazove reakciju među Kurdima u Nemačkoj.

Obračuni iz Hamburga i grada Celea izazvali su danas reakcije nemačkih političara, koji ukazuju na to da se na nemačkim ulicama neće dozvoliti nasilje.

''Mi nećemo dozvoliti da se religiozno motivisani konflikti s Bliskog istoka prenesu u nemačke gradove'', rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Tomas Štrobl, prenose mediji danas. On je naglasio da su sada nužni brzi krivični postupci protiv počnilaca.

Upozorio je da takva vrsta nasilja na ''nemačkim ulicama nema šta da traži''.

Senator za unutrašnje poslove grada-pokrajine Hamburga, socijaldemokrata Mihael Nojman zahtevao je da se konflikti mirno regulišu i rekao da se nasilni ispadi i obračuni neće tolerisati.

"Turska ne može sama"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se nije raspravljalo o predlogu za uspostavljanje zone zabrane letenja u Siriji, za šta se zalaže Turska.

"Verujem da nema jednostavnog rešenja za probleme. O tome se nije razgovaralo na sastancima u NATO-u", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Čavušoglu je prethodno izjavio da očekivanje da Turska sama izvede prekograničnu operaciju da bi pomogla da sirijski grad Kobane ne padne u ruke ekstremističke Islamske države nije realno.

"Nije realno očekivati da Turska sama izvede kopnenu operaciju. Mi razgovaramo... Kada bude doneta zajednička odluka, Turska se neće povući, ona će ispuniti svoju ulogu", rekao je turski šef diplomatije.

Džihadisti Islamske države kontrolišu više od trećine sirijskog grada Kobanea, mahom nastanjenog Kurdima, a žestoki okršaji vode se i danas, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Sve istočne delove, manje delove na severoistoku i područje na jugoistoku Kobanea kontrolišu ekstremisti Islamske države", rekao je šef sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman, prenela je agencija Rojters.

SAD i Britanija upozorili su da vazdušni udari neće biti dovoljni da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom na granici s Turskom.

Portparol Pentagona rekao je da SAD i njihovi savežnici "čine sve što mogu iz vazduha", ali da postoje ograničenja u onome što ta kampanja može da postigne, a sličan stav izneo je i britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, preneo je Bi-Bi-Si.

Lider Kurda u Kobaneu rekao je agenciji Rojters da su džihadisti Islamske države ušli u delove grada i da žestoki okršaji ne prestaju.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su džihadisti napredovali za oko 100 metara prema centru grada u sredu uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: