"Rusija nije doprinela miru u UKR"

Profesor Londonske škole ekonomije kritikovao je ulogu Rusije u ukrajinskoj krizi i naveo da bi ona trebalo da doprinese redu u svetu.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

11:18

Default images

On je naveo da Rusija kao velika sila mora da pokaže želju za mirom, ali da to u slučaju Ukrajine nije učinila.

Uvodničar Četvrtog bezbednosnog foruma u Beogradu istakao je da strahuje za budućnost Rusije kao velike sile, posebno zato što, kako kaze, poslednjih meseci Moskva pokušava da se prikaže kao velika sila izvan svojih granica.

“To je razlog za zabrinutost jer je svet u ukrajinskoj krizi percipirao Rusiju, ali ne kao veliku silu koja ima uticaj na svetski red i sa težnjom da bude korisna po mir.

Kako je objasnio, ukrajinska kriza je skrenujla veću pažnju na Rusiju, ali postoji problem sa ideologijom predsednika Rusije Vladimira Putina koja ne nudi ništa drugima, osim Rusima.

“Velika sila mora biti privlačna i drugima, a ne vidim da se Rusija bavi time“, naglasio je Nojman.

Kada je reč o Balkanu, viši istraživač Norveškog instituta za međunarodne odnose je kazao da, ako postoji ijedno mesto u svetu u kojem Rusija uživa veliki ugled, to su Srbija i Crna Gora.

Takođe je ocenio, u vezi predstojeće posete Putina Beogradu, da je bitno da se razgovara i nađe rešenje za ukrajinsku krizu putem razgovora.

“Bez obzira da li nam se sviđa šta se dešava u Ukrajini, potrebno je da se bavimo tom temom i razgovaramo“, zaključio je Nojman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: