Šta je s nehigijenskim naseljima?

Predstavnici nevladinih organizacija koji se bave položajem Roma smatraju da je krajnje vreme da se reše pitanja nehigijenskih naselja.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.09.2014.

16:16

Default images

Apel je usledio posle tragedije u naseju na Novom Beogradu u kojoj je poginulo troje dece, a oglasio se i zaštitnik građana Saša Janković.

On je istakao da zbog ignorisanja nehumanih uslova života Roma veliki deo odgovornosti za stradanje troje dece snose država i lokalna zajednica.

Opet je tragedija pokrenula pitanje njihovog položaja, umesto da se o uvek otvorenoj mogućnosti nesreće u takvim uslovima života razgovara svakoga dana.

Činjenica je da su raseljeni Romi u neuporedivo boljem položaju od onih koji žive u nehigijenskim naseljima.

“Može da se pomogne njima i ako su tamo i ako tamo privremeno žive, ići od kuće do kuće, pitati šta im treba, ali je stambeno rešenje ipak ključno, mislim da smo svi odgovorni, ali teret jeste na državi”, istakla je Snežana Milčić iz NVO Zajedno zajedno.

Svaka sledeća generacija Roma koja živi na taj način osuđena je na propast, kažu u nevladinom sektoru.

“Ukoliko nastavimo da dozvoljavamo da se na ovom nivou ophodimo i da kod ovakvih incidenata ne bude kažnjenih na pravi način, nikada neće biti jasno da i oni zaslužuju ravnopravnu šansu i nikada nećemo rešiti problem koji je i naš, jer su oni građani naše zemlje”, navodi Maja Stojanović iz NVO Građanske inicijative.

U Beogradu je od 2009. godine raseljeno nekoliko nehigijenskih naselja, a Grad je u okviru trajnog i privremenog smeštaja zbrinuo 303 romske porodice, odnosno oko 1400 ljudi.

U glavnom gradu trenutno postoji devet novoformiranih naselja, čiji su stanovnici uvršteni u sistem socijalne zaštite. a u oktobru započinje raseljavanje nehigijenskog naselja Belvil-trasa, u kome živi 50 porodica za koje će biti obezbeđeni socijalni stanovi.

Porodica nastradale dece bila zbrinuta u Aleksincu

Porodica dece poginule prošle noći u požaru u Novom Beogradu nije prijavljena u Beogradu već u Aleksincu, te nije ni mogla da koristi prava ili usluge socijalne zaštite u Beogradu, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović.

Ivanovićeva je u saopštenju navela da je, po informacijama kojima raspolaže njen sekretarijat, ta porodica u Aleksincu egzistencijalno zbrinuta i ona je tamošnji korisnik novčane socijalne pomoći.

Ta porodica je, ipak, kao i mnoge druge u neformalnom naselju u Ulici dr Ivana Ribara, dolazila u Beograd da bi se bavila sezonskim poslovima, a tokom zime se vraćala u svoj grad.

U porodici je još dvoje dece, od kojih jedno ima godinu i po.

Nadležni centar za socijalni rad Odeljenje Novi Beograd već je preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti, prikupio podatke o porodici od Centra za socijalni rad u Aleksincu i u toku je postupak hitne procene potreba i osiguranja njihove bezbednosti.

Sekretarka za socijalnu zaštitu je istakla da će, ukoliko se utvrdi da ima propusta u roditeljskom funkcionisanju, biti preduzete odgovarajuće mere prema roditeljima te dece, u skladu sa zakonom.

Jasmina Ivanović je navela i da će "Grad Beograd doneti strateška dokumenta za unapređenje položaja Roma u Beogradu", a jedan od ključnih ciljeva biće stambeno zbrinjavanje porodica koje žive u nehigijenskim naseljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: