Petak, 26.09.2014.

16:16

Šta je s nehigijenskim naseljima?

Predstavnici nevladinih organizacija koji se bave položajem Roma smatraju da je krajnje vreme da se reše pitanja nehigijenskih naselja.

Izvor: B92

Šta je s nehigijenskim naseljima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Zlopamtilo

pre 9 godina

Sta se desava ? Sve je ok ,sve su veca. Nehigijenska naselja sto bi rekli nasi politikanti beleze rast iz godine u godinu. Na koji nacin ? Prirodnim prirastajem ? Tesko. To se vidi iz poslednjeg na zalost tragicnog slucaja ,prijavljeni u Aleksincu , koriste tamo socijalnu pomoc, u Beogradu su navodno na sezonskim poslovima ...Kad je to u Bgd sezona radova ? Nism primetio da se ta naselja smanjuju naprotiv . Nikako ne mislim da Bgd treba da bude nekakav zabranjeni grad ali pitanje je zapravo zasto gradska vlast dopusta da se formiraju ta naselja ? Zasto ne reaguju na samom pocetku kada se pojavi na javnoj povrsini prva baraka? Zasto se ceka da se formira citavo naselja tacnije slam pa onda otprilike treba da se u resavanje ukljuce Savet bezbednosti UN , EK , NASA i sl?

abc

pre 9 godina

Pobogu, pa zar država treba da zalazi ljudima po dvorištima i da čisti otpad i ono što je ispalo iz kante za smeće? Ne treba. Ne treba država ni da stambeno zbrinjava, već joj je dužnost da napravi uređeno društvo i da omogući građanima, ukoliko nisu zdravstveno onemogućeni, da rade i da sami preuzmu odgovornost za svoje živote. I normalno, da sprovodi zakone. Ko gleda priloge po dnevnicima o teškoj sirotinji, mogao je da primeti da među golim i memljivim zidovima žive i gladuju i Srbi, Bošnjaci, Albanci, pa čak i Mađari, pa opet ne prave deponiju od svoje okućnice.
Prvo bi trebalo popisati sve Rome jer nepopisanih ima bar 300 000. Drugo, one koji su autohtono stanovništvo države Srbije sistemski uključiti u regularne tokove, kao ravnopravne građane i po pitanju prava i po pitanju obaveza. Treće, onim 80-120 000 koji su proterani sa Kosova posle rata omogućiti u saradnji sa kosovskim vlastima i međunarodnom zajednicom da se kao povratnici vrate svojim kućama na Kosovu jer su oni po svakoj logici odgovornost kosovskih Albanaca a ne Srbije, a oni su većinom po takvim naseljima. Isto važi za Sloveniju i Hrvatsku.
Stambeno su zbrinuti Romi u socijalnim zgradama u Zemunu, pa su opet uspeli da oko novih zgrada naprave nešto nalik na "nehigijensko naselje". Kako izgleda prilaz Beogradu, to je tek silovanje za vid. S druge strane, starosedeoci Romi imaju na desetine naselja po Srbiji pa opet nijedno nehigijensko - oko Šapca, kod Mionice, kod Lazarevca, na jugu.

Djani

pre 9 godina

U svetu je ovo normalno.Preko milijardu ljudi zive u nehigijenskim naseljima.Ovaj problem ne mogu da rese ni mnogo vece zemlje u svetu,i neverujem da ce se ikad resiti.

Banezi

pre 9 godina

Pošto sam po obrazovanju diplomirani socijalni radnik, uskoro master, nezaposlen, mogu da kažem nešto suvislo o ovoj temi. Velika većina Roma iz nehigijenskih naselja u Beogradu ima kuće po selima i manjim mestima i gradovima Srbije ali ne žele da žive u njima već u Beogradu jer im je on nepresušan izvor sekundarnih sirovina i više mogu da isprose po ulicama Beograda. Oni su marginalizovani u celom svetu. Jednostavno većina Roma ne želi da se integriše u većinsko društvo pri čemu ne mislim na asimilaciju nego na prihvatanje osnovnih društvenih normi i vrednosti. Ako jedna Nemačka nije rešila i neće rešiti pitanje Roma, Srbija tek nema šanse. Inače po Sporazumu o readmisiji, svakog Roma koga nađu bez dokumenata i ne mogu da mu utvrde poreklo šalju kod nas u Srbiju. A NVO neću ni da komentarišem. Uzimaju silne pare za projekte i ništa ne urade nego se sve prebacuje na prebukirane Centre za socijalni rad gde su plate stručnih zaposlenih oko 50000, dok se oni razbacuju platama od 100000 i ne rade ništa jer većina njih i nije obrazovana za taj posao (nisu ni socijalni radnici ni psiholozi ni pedagozi ni bilo šta slično).

mik

pre 9 godina

Drzava je ovde kriva sto je dopustila formiranje ovakvih naselja i sto vrsi diskriminaciju Roma u odnosu na ostale gradjane u smislu da im dopusta da rade sta hoce i da sa svojom decom postupaju kako hoce. Da ja sutra svoje dete stavim na ulicu da prosi verujem da bi mi ga isti dan oduzeli, a Romska deca se setaju po kolovozu proseci od automobila do automobila a policija to sve vidi i ne reaguje, socijalni radnici to znaju i ne reaguju, zastitnik gradjana to zna i ne reaguje, mi gradjani to znamo ali nemamo kome da se obratimo jer nadlezne sluzbe ne zele nista da preduzmu jer ce ih raznorazne nevladine organizacije koje se toboze brinu o Romima optuziti za ugrozavanje prava i diskriminaciju istih.

Holy Smoke

pre 9 godina

Toliko prazih sela, toliko praznih kuca po selima u Srbiji, a oni jos da im daju stanove. Daj im neko parce zemlje negde na jugu zemlje pa neka nesto rade, neka se bave poljoprivredom

Kaluđer

pre 9 godina

Đilas je jedini radio, i to mnogo po ovom pitanju. Raselio ih, dao smeštaj kompletno namešten, struja, voda, grejanje, roditelje zapošljavao po gradskim preduzećima, decu opremao i posebnim autobusima slao u škole, Nagrada mu je da su ga prozvali "Đitler", isti ovi koji za dve godine nisu ništa uradili ni po ovom pitanju, kao ni po bilo kom drugom. Sad će da donesu "strateške planove"...znači ništa i nadalje. Možda sagrade neku maketu, ili isplaniraju da Rome pošalju na Mars, brzom svemirskom airserbia prugom...

beogradjanka

pre 9 godina

Vise nas je pisalo komunalnoj inspekciji opstini Novi Beograd za to naselje i nikad nismo ni jedan odgovor dobili....i ne samo njima. Dovlace i pale gume i celo naselje smrdi ne mogu prozori da se otvore... Mi koji smo vlasnici stanova i placamo porez nemamo nikakva prava. Ja koliko znam Djilas je sve te Rome raselio u kontejnere i popisao sve koji su bili u Bg. Koji su sad ovi, kako su dosli,sta nasa policija radi... Jel mogu ja da zauzmem tako najbolje zemljiste na NBGD, sazidam kucu, ukradem struju i nikom nista ne placam?I da me niko ne dirne- a nisam Romkinja?

No name

pre 9 godina

Zivim blizu ovog "naselja". Bruka je da je dozvoljeno da se uopšte formira, a novobeogradska vlast vrlo dobro zna da oni tu postoje. Kradu struju, navlače đubre, gaje konje... Nerealno...

Ne verujem da će se bilo šta promeniti ni posle ovog užasnog događaja.

popeye

pre 9 godina

А шта онда и са стамбеним кредитима, да поделимо онда станове свима, зашто би се фаворизовала само једна мањина!? Где још то има тако решено??

nada22

pre 9 godina

A ŠTA Predstavnici nevladinih organizacija koji se bave položajem Roma RADE, osim što samo zahtevaju od "DRŽAVE" da učini NEŠTO?
Da li "država" pravi ta NEHIGIJENSKA naselja u koja smešta Rome?
Da li su PREDSTAVNICI ili aktivisti tih NVO ikada i jedno dete koje prosi sklonili sa ulice? Da li ONI, kao njihovi predstvnici znaju GDE njihovi štićenici DANONOĆNO prave kartonske kuće i da li i kako reaguju, kada im se to prijavi?
Da li su ONI u stanju da nateraju svoje štićenike da šalju decu u školu?
I ja mislim da je "država" takođe kriva, ali samo zato što ZAKONE ne sprovodi RIGOROZNO. Ja SVAKODNEVNO viđam Rome na motorčetu sa decom u prikolici (naravno bez tablica i osvetljenja) NA AUTOPUTU, a saobraćajna policija ih "ne vidi"?
"Komunalac" ŠETA pored MLADE ŽENE koja sedi ispred Onkologije, sa bebom u naručju, dok joj ostala deca trče okolo i prose, i pravi se da sve to ne vidi! Primera na svakom koraku KAKO Romi ZLOUPOTREBLJAVAJU SVOJU DECU i državu koja ne sprovdi zakone. TO ove NVO nit vide, nit čuju, niti im pada na pamet da nešto drugo rade, osim što ZAHTEVAJU "adekvatne stanove" bez plaćanja kirije, struje, grejanja.
PS. Interesuje me da li će sad OVO nehigijensko naselje biti uništeno, ili se čeka novi požar i tragedija.

codemaker

pre 9 godina

Ja razumem tragediju kad stradaju deca, to je neviđena tragedija i tuga.
Treba tim ljudima pomoći, ali na pravi način.
Mada, po meni, ima tu pitanja na koja pre svega treba dati odgovor.
1. Zašto nije kontrolisano to "naselje" i preduzete mere protiv roditelja koji dovedu porodicu iz sredine u kojoj su kako-tako zbrinuti, u sredinu u kojoj nemaju ama baš ništa, nego se bave "sezonskim poslom" (nije nego... sezonski posao) To je nebriga o deci koja je kažnjiva.
2. Znači da svako od nas koji nemamo stanove, treba da izađe u kartonsko naselje, napravi sebi "kuću" i onda na sav glas zahtevam stan?
3. Celog sam života uplaćivao "stambenu izgradnju", mnogo podobijali stanove, ja sam dobio - ništa! I niko ne gleda da mi nadoknadi uplate ili da stan, jednostavno pojela maca. A za rome, koji ni dinara nisu platili nikada za te namene, ćemo da galamimo na sav glas, puna nam usta brige. A mi, koji smo plaćali nikom ništa. Neka nama onda vrate pare.

Ima tu svašta, nije sve crno-belo...

Das Boot

pre 9 godina

Edukacija i inkluzija zavise i od novca i volje obe strane. Izgleda da ne postoji ni jedno ni drugo. Tuga je što troje dece nastrada ,ali ne verujem da će se u dogledno vreme išta popraviti. Kod nas u kraju ,nekoliko stanica pre okretnice na Bulevaru niklo je naselje. Struja se već duže vreme pozajmljuje iz tramvajskih električnih stubova. I to niko ne vidi , ni naselje niko ne vidi ,ni probleme niko ne vidi .Zar opet treba neko glavom da plati? Ima li iko nadležan za ove ljude?

codemaker

pre 9 godina

Ja razumem tragediju kad stradaju deca, to je neviđena tragedija i tuga.
Treba tim ljudima pomoći, ali na pravi način.
Mada, po meni, ima tu pitanja na koja pre svega treba dati odgovor.
1. Zašto nije kontrolisano to "naselje" i preduzete mere protiv roditelja koji dovedu porodicu iz sredine u kojoj su kako-tako zbrinuti, u sredinu u kojoj nemaju ama baš ništa, nego se bave "sezonskim poslom" (nije nego... sezonski posao) To je nebriga o deci koja je kažnjiva.
2. Znači da svako od nas koji nemamo stanove, treba da izađe u kartonsko naselje, napravi sebi "kuću" i onda na sav glas zahtevam stan?
3. Celog sam života uplaćivao "stambenu izgradnju", mnogo podobijali stanove, ja sam dobio - ništa! I niko ne gleda da mi nadoknadi uplate ili da stan, jednostavno pojela maca. A za rome, koji ni dinara nisu platili nikada za te namene, ćemo da galamimo na sav glas, puna nam usta brige. A mi, koji smo plaćali nikom ništa. Neka nama onda vrate pare.

Ima tu svašta, nije sve crno-belo...

nada22

pre 9 godina

A ŠTA Predstavnici nevladinih organizacija koji se bave položajem Roma RADE, osim što samo zahtevaju od "DRŽAVE" da učini NEŠTO?
Da li "država" pravi ta NEHIGIJENSKA naselja u koja smešta Rome?
Da li su PREDSTAVNICI ili aktivisti tih NVO ikada i jedno dete koje prosi sklonili sa ulice? Da li ONI, kao njihovi predstvnici znaju GDE njihovi štićenici DANONOĆNO prave kartonske kuće i da li i kako reaguju, kada im se to prijavi?
Da li su ONI u stanju da nateraju svoje štićenike da šalju decu u školu?
I ja mislim da je "država" takođe kriva, ali samo zato što ZAKONE ne sprovodi RIGOROZNO. Ja SVAKODNEVNO viđam Rome na motorčetu sa decom u prikolici (naravno bez tablica i osvetljenja) NA AUTOPUTU, a saobraćajna policija ih "ne vidi"?
"Komunalac" ŠETA pored MLADE ŽENE koja sedi ispred Onkologije, sa bebom u naručju, dok joj ostala deca trče okolo i prose, i pravi se da sve to ne vidi! Primera na svakom koraku KAKO Romi ZLOUPOTREBLJAVAJU SVOJU DECU i državu koja ne sprovdi zakone. TO ove NVO nit vide, nit čuju, niti im pada na pamet da nešto drugo rade, osim što ZAHTEVAJU "adekvatne stanove" bez plaćanja kirije, struje, grejanja.
PS. Interesuje me da li će sad OVO nehigijensko naselje biti uništeno, ili se čeka novi požar i tragedija.

popeye

pre 9 godina

А шта онда и са стамбеним кредитима, да поделимо онда станове свима, зашто би се фаворизовала само једна мањина!? Где још то има тако решено??

No name

pre 9 godina

Zivim blizu ovog "naselja". Bruka je da je dozvoljeno da se uopšte formira, a novobeogradska vlast vrlo dobro zna da oni tu postoje. Kradu struju, navlače đubre, gaje konje... Nerealno...

Ne verujem da će se bilo šta promeniti ni posle ovog užasnog događaja.

beogradjanka

pre 9 godina

Vise nas je pisalo komunalnoj inspekciji opstini Novi Beograd za to naselje i nikad nismo ni jedan odgovor dobili....i ne samo njima. Dovlace i pale gume i celo naselje smrdi ne mogu prozori da se otvore... Mi koji smo vlasnici stanova i placamo porez nemamo nikakva prava. Ja koliko znam Djilas je sve te Rome raselio u kontejnere i popisao sve koji su bili u Bg. Koji su sad ovi, kako su dosli,sta nasa policija radi... Jel mogu ja da zauzmem tako najbolje zemljiste na NBGD, sazidam kucu, ukradem struju i nikom nista ne placam?I da me niko ne dirne- a nisam Romkinja?

Das Boot

pre 9 godina

Edukacija i inkluzija zavise i od novca i volje obe strane. Izgleda da ne postoji ni jedno ni drugo. Tuga je što troje dece nastrada ,ali ne verujem da će se u dogledno vreme išta popraviti. Kod nas u kraju ,nekoliko stanica pre okretnice na Bulevaru niklo je naselje. Struja se već duže vreme pozajmljuje iz tramvajskih električnih stubova. I to niko ne vidi , ni naselje niko ne vidi ,ni probleme niko ne vidi .Zar opet treba neko glavom da plati? Ima li iko nadležan za ove ljude?

Kaluđer

pre 9 godina

Đilas je jedini radio, i to mnogo po ovom pitanju. Raselio ih, dao smeštaj kompletno namešten, struja, voda, grejanje, roditelje zapošljavao po gradskim preduzećima, decu opremao i posebnim autobusima slao u škole, Nagrada mu je da su ga prozvali "Đitler", isti ovi koji za dve godine nisu ništa uradili ni po ovom pitanju, kao ni po bilo kom drugom. Sad će da donesu "strateške planove"...znači ništa i nadalje. Možda sagrade neku maketu, ili isplaniraju da Rome pošalju na Mars, brzom svemirskom airserbia prugom...

Holy Smoke

pre 9 godina

Toliko prazih sela, toliko praznih kuca po selima u Srbiji, a oni jos da im daju stanove. Daj im neko parce zemlje negde na jugu zemlje pa neka nesto rade, neka se bave poljoprivredom

Djani

pre 9 godina

U svetu je ovo normalno.Preko milijardu ljudi zive u nehigijenskim naseljima.Ovaj problem ne mogu da rese ni mnogo vece zemlje u svetu,i neverujem da ce se ikad resiti.

mik

pre 9 godina

Drzava je ovde kriva sto je dopustila formiranje ovakvih naselja i sto vrsi diskriminaciju Roma u odnosu na ostale gradjane u smislu da im dopusta da rade sta hoce i da sa svojom decom postupaju kako hoce. Da ja sutra svoje dete stavim na ulicu da prosi verujem da bi mi ga isti dan oduzeli, a Romska deca se setaju po kolovozu proseci od automobila do automobila a policija to sve vidi i ne reaguje, socijalni radnici to znaju i ne reaguju, zastitnik gradjana to zna i ne reaguje, mi gradjani to znamo ali nemamo kome da se obratimo jer nadlezne sluzbe ne zele nista da preduzmu jer ce ih raznorazne nevladine organizacije koje se toboze brinu o Romima optuziti za ugrozavanje prava i diskriminaciju istih.

Banezi

pre 9 godina

Pošto sam po obrazovanju diplomirani socijalni radnik, uskoro master, nezaposlen, mogu da kažem nešto suvislo o ovoj temi. Velika većina Roma iz nehigijenskih naselja u Beogradu ima kuće po selima i manjim mestima i gradovima Srbije ali ne žele da žive u njima već u Beogradu jer im je on nepresušan izvor sekundarnih sirovina i više mogu da isprose po ulicama Beograda. Oni su marginalizovani u celom svetu. Jednostavno većina Roma ne želi da se integriše u većinsko društvo pri čemu ne mislim na asimilaciju nego na prihvatanje osnovnih društvenih normi i vrednosti. Ako jedna Nemačka nije rešila i neće rešiti pitanje Roma, Srbija tek nema šanse. Inače po Sporazumu o readmisiji, svakog Roma koga nađu bez dokumenata i ne mogu da mu utvrde poreklo šalju kod nas u Srbiju. A NVO neću ni da komentarišem. Uzimaju silne pare za projekte i ništa ne urade nego se sve prebacuje na prebukirane Centre za socijalni rad gde su plate stručnih zaposlenih oko 50000, dok se oni razbacuju platama od 100000 i ne rade ništa jer većina njih i nije obrazovana za taj posao (nisu ni socijalni radnici ni psiholozi ni pedagozi ni bilo šta slično).

Zlopamtilo

pre 9 godina

Sta se desava ? Sve je ok ,sve su veca. Nehigijenska naselja sto bi rekli nasi politikanti beleze rast iz godine u godinu. Na koji nacin ? Prirodnim prirastajem ? Tesko. To se vidi iz poslednjeg na zalost tragicnog slucaja ,prijavljeni u Aleksincu , koriste tamo socijalnu pomoc, u Beogradu su navodno na sezonskim poslovima ...Kad je to u Bgd sezona radova ? Nism primetio da se ta naselja smanjuju naprotiv . Nikako ne mislim da Bgd treba da bude nekakav zabranjeni grad ali pitanje je zapravo zasto gradska vlast dopusta da se formiraju ta naselja ? Zasto ne reaguju na samom pocetku kada se pojavi na javnoj povrsini prva baraka? Zasto se ceka da se formira citavo naselja tacnije slam pa onda otprilike treba da se u resavanje ukljuce Savet bezbednosti UN , EK , NASA i sl?

abc

pre 9 godina

Pobogu, pa zar država treba da zalazi ljudima po dvorištima i da čisti otpad i ono što je ispalo iz kante za smeće? Ne treba. Ne treba država ni da stambeno zbrinjava, već joj je dužnost da napravi uređeno društvo i da omogući građanima, ukoliko nisu zdravstveno onemogućeni, da rade i da sami preuzmu odgovornost za svoje živote. I normalno, da sprovodi zakone. Ko gleda priloge po dnevnicima o teškoj sirotinji, mogao je da primeti da među golim i memljivim zidovima žive i gladuju i Srbi, Bošnjaci, Albanci, pa čak i Mađari, pa opet ne prave deponiju od svoje okućnice.
Prvo bi trebalo popisati sve Rome jer nepopisanih ima bar 300 000. Drugo, one koji su autohtono stanovništvo države Srbije sistemski uključiti u regularne tokove, kao ravnopravne građane i po pitanju prava i po pitanju obaveza. Treće, onim 80-120 000 koji su proterani sa Kosova posle rata omogućiti u saradnji sa kosovskim vlastima i međunarodnom zajednicom da se kao povratnici vrate svojim kućama na Kosovu jer su oni po svakoj logici odgovornost kosovskih Albanaca a ne Srbije, a oni su većinom po takvim naseljima. Isto važi za Sloveniju i Hrvatsku.
Stambeno su zbrinuti Romi u socijalnim zgradama u Zemunu, pa su opet uspeli da oko novih zgrada naprave nešto nalik na "nehigijensko naselje". Kako izgleda prilaz Beogradu, to je tek silovanje za vid. S druge strane, starosedeoci Romi imaju na desetine naselja po Srbiji pa opet nijedno nehigijensko - oko Šapca, kod Mionice, kod Lazarevca, na jugu.

codemaker

pre 9 godina

Ja razumem tragediju kad stradaju deca, to je neviđena tragedija i tuga.
Treba tim ljudima pomoći, ali na pravi način.
Mada, po meni, ima tu pitanja na koja pre svega treba dati odgovor.
1. Zašto nije kontrolisano to "naselje" i preduzete mere protiv roditelja koji dovedu porodicu iz sredine u kojoj su kako-tako zbrinuti, u sredinu u kojoj nemaju ama baš ništa, nego se bave "sezonskim poslom" (nije nego... sezonski posao) To je nebriga o deci koja je kažnjiva.
2. Znači da svako od nas koji nemamo stanove, treba da izađe u kartonsko naselje, napravi sebi "kuću" i onda na sav glas zahtevam stan?
3. Celog sam života uplaćivao "stambenu izgradnju", mnogo podobijali stanove, ja sam dobio - ništa! I niko ne gleda da mi nadoknadi uplate ili da stan, jednostavno pojela maca. A za rome, koji ni dinara nisu platili nikada za te namene, ćemo da galamimo na sav glas, puna nam usta brige. A mi, koji smo plaćali nikom ništa. Neka nama onda vrate pare.

Ima tu svašta, nije sve crno-belo...

Kaluđer

pre 9 godina

Đilas je jedini radio, i to mnogo po ovom pitanju. Raselio ih, dao smeštaj kompletno namešten, struja, voda, grejanje, roditelje zapošljavao po gradskim preduzećima, decu opremao i posebnim autobusima slao u škole, Nagrada mu je da su ga prozvali "Đitler", isti ovi koji za dve godine nisu ništa uradili ni po ovom pitanju, kao ni po bilo kom drugom. Sad će da donesu "strateške planove"...znači ništa i nadalje. Možda sagrade neku maketu, ili isplaniraju da Rome pošalju na Mars, brzom svemirskom airserbia prugom...

popeye

pre 9 godina

А шта онда и са стамбеним кредитима, да поделимо онда станове свима, зашто би се фаворизовала само једна мањина!? Где још то има тако решено??

nada22

pre 9 godina

A ŠTA Predstavnici nevladinih organizacija koji se bave položajem Roma RADE, osim što samo zahtevaju od "DRŽAVE" da učini NEŠTO?
Da li "država" pravi ta NEHIGIJENSKA naselja u koja smešta Rome?
Da li su PREDSTAVNICI ili aktivisti tih NVO ikada i jedno dete koje prosi sklonili sa ulice? Da li ONI, kao njihovi predstvnici znaju GDE njihovi štićenici DANONOĆNO prave kartonske kuće i da li i kako reaguju, kada im se to prijavi?
Da li su ONI u stanju da nateraju svoje štićenike da šalju decu u školu?
I ja mislim da je "država" takođe kriva, ali samo zato što ZAKONE ne sprovodi RIGOROZNO. Ja SVAKODNEVNO viđam Rome na motorčetu sa decom u prikolici (naravno bez tablica i osvetljenja) NA AUTOPUTU, a saobraćajna policija ih "ne vidi"?
"Komunalac" ŠETA pored MLADE ŽENE koja sedi ispred Onkologije, sa bebom u naručju, dok joj ostala deca trče okolo i prose, i pravi se da sve to ne vidi! Primera na svakom koraku KAKO Romi ZLOUPOTREBLJAVAJU SVOJU DECU i državu koja ne sprovdi zakone. TO ove NVO nit vide, nit čuju, niti im pada na pamet da nešto drugo rade, osim što ZAHTEVAJU "adekvatne stanove" bez plaćanja kirije, struje, grejanja.
PS. Interesuje me da li će sad OVO nehigijensko naselje biti uništeno, ili se čeka novi požar i tragedija.

Holy Smoke

pre 9 godina

Toliko prazih sela, toliko praznih kuca po selima u Srbiji, a oni jos da im daju stanove. Daj im neko parce zemlje negde na jugu zemlje pa neka nesto rade, neka se bave poljoprivredom

beogradjanka

pre 9 godina

Vise nas je pisalo komunalnoj inspekciji opstini Novi Beograd za to naselje i nikad nismo ni jedan odgovor dobili....i ne samo njima. Dovlace i pale gume i celo naselje smrdi ne mogu prozori da se otvore... Mi koji smo vlasnici stanova i placamo porez nemamo nikakva prava. Ja koliko znam Djilas je sve te Rome raselio u kontejnere i popisao sve koji su bili u Bg. Koji su sad ovi, kako su dosli,sta nasa policija radi... Jel mogu ja da zauzmem tako najbolje zemljiste na NBGD, sazidam kucu, ukradem struju i nikom nista ne placam?I da me niko ne dirne- a nisam Romkinja?

Djani

pre 9 godina

U svetu je ovo normalno.Preko milijardu ljudi zive u nehigijenskim naseljima.Ovaj problem ne mogu da rese ni mnogo vece zemlje u svetu,i neverujem da ce se ikad resiti.

No name

pre 9 godina

Zivim blizu ovog "naselja". Bruka je da je dozvoljeno da se uopšte formira, a novobeogradska vlast vrlo dobro zna da oni tu postoje. Kradu struju, navlače đubre, gaje konje... Nerealno...

Ne verujem da će se bilo šta promeniti ni posle ovog užasnog događaja.

Banezi

pre 9 godina

Pošto sam po obrazovanju diplomirani socijalni radnik, uskoro master, nezaposlen, mogu da kažem nešto suvislo o ovoj temi. Velika većina Roma iz nehigijenskih naselja u Beogradu ima kuće po selima i manjim mestima i gradovima Srbije ali ne žele da žive u njima već u Beogradu jer im je on nepresušan izvor sekundarnih sirovina i više mogu da isprose po ulicama Beograda. Oni su marginalizovani u celom svetu. Jednostavno većina Roma ne želi da se integriše u većinsko društvo pri čemu ne mislim na asimilaciju nego na prihvatanje osnovnih društvenih normi i vrednosti. Ako jedna Nemačka nije rešila i neće rešiti pitanje Roma, Srbija tek nema šanse. Inače po Sporazumu o readmisiji, svakog Roma koga nađu bez dokumenata i ne mogu da mu utvrde poreklo šalju kod nas u Srbiju. A NVO neću ni da komentarišem. Uzimaju silne pare za projekte i ništa ne urade nego se sve prebacuje na prebukirane Centre za socijalni rad gde su plate stručnih zaposlenih oko 50000, dok se oni razbacuju platama od 100000 i ne rade ništa jer većina njih i nije obrazovana za taj posao (nisu ni socijalni radnici ni psiholozi ni pedagozi ni bilo šta slično).

Das Boot

pre 9 godina

Edukacija i inkluzija zavise i od novca i volje obe strane. Izgleda da ne postoji ni jedno ni drugo. Tuga je što troje dece nastrada ,ali ne verujem da će se u dogledno vreme išta popraviti. Kod nas u kraju ,nekoliko stanica pre okretnice na Bulevaru niklo je naselje. Struja se već duže vreme pozajmljuje iz tramvajskih električnih stubova. I to niko ne vidi , ni naselje niko ne vidi ,ni probleme niko ne vidi .Zar opet treba neko glavom da plati? Ima li iko nadležan za ove ljude?

Zlopamtilo

pre 9 godina

Sta se desava ? Sve je ok ,sve su veca. Nehigijenska naselja sto bi rekli nasi politikanti beleze rast iz godine u godinu. Na koji nacin ? Prirodnim prirastajem ? Tesko. To se vidi iz poslednjeg na zalost tragicnog slucaja ,prijavljeni u Aleksincu , koriste tamo socijalnu pomoc, u Beogradu su navodno na sezonskim poslovima ...Kad je to u Bgd sezona radova ? Nism primetio da se ta naselja smanjuju naprotiv . Nikako ne mislim da Bgd treba da bude nekakav zabranjeni grad ali pitanje je zapravo zasto gradska vlast dopusta da se formiraju ta naselja ? Zasto ne reaguju na samom pocetku kada se pojavi na javnoj povrsini prva baraka? Zasto se ceka da se formira citavo naselja tacnije slam pa onda otprilike treba da se u resavanje ukljuce Savet bezbednosti UN , EK , NASA i sl?

abc

pre 9 godina

Pobogu, pa zar država treba da zalazi ljudima po dvorištima i da čisti otpad i ono što je ispalo iz kante za smeće? Ne treba. Ne treba država ni da stambeno zbrinjava, već joj je dužnost da napravi uređeno društvo i da omogući građanima, ukoliko nisu zdravstveno onemogućeni, da rade i da sami preuzmu odgovornost za svoje živote. I normalno, da sprovodi zakone. Ko gleda priloge po dnevnicima o teškoj sirotinji, mogao je da primeti da među golim i memljivim zidovima žive i gladuju i Srbi, Bošnjaci, Albanci, pa čak i Mađari, pa opet ne prave deponiju od svoje okućnice.
Prvo bi trebalo popisati sve Rome jer nepopisanih ima bar 300 000. Drugo, one koji su autohtono stanovništvo države Srbije sistemski uključiti u regularne tokove, kao ravnopravne građane i po pitanju prava i po pitanju obaveza. Treće, onim 80-120 000 koji su proterani sa Kosova posle rata omogućiti u saradnji sa kosovskim vlastima i međunarodnom zajednicom da se kao povratnici vrate svojim kućama na Kosovu jer su oni po svakoj logici odgovornost kosovskih Albanaca a ne Srbije, a oni su većinom po takvim naseljima. Isto važi za Sloveniju i Hrvatsku.
Stambeno su zbrinuti Romi u socijalnim zgradama u Zemunu, pa su opet uspeli da oko novih zgrada naprave nešto nalik na "nehigijensko naselje". Kako izgleda prilaz Beogradu, to je tek silovanje za vid. S druge strane, starosedeoci Romi imaju na desetine naselja po Srbiji pa opet nijedno nehigijensko - oko Šapca, kod Mionice, kod Lazarevca, na jugu.

mik

pre 9 godina

Drzava je ovde kriva sto je dopustila formiranje ovakvih naselja i sto vrsi diskriminaciju Roma u odnosu na ostale gradjane u smislu da im dopusta da rade sta hoce i da sa svojom decom postupaju kako hoce. Da ja sutra svoje dete stavim na ulicu da prosi verujem da bi mi ga isti dan oduzeli, a Romska deca se setaju po kolovozu proseci od automobila do automobila a policija to sve vidi i ne reaguje, socijalni radnici to znaju i ne reaguju, zastitnik gradjana to zna i ne reaguje, mi gradjani to znamo ali nemamo kome da se obratimo jer nadlezne sluzbe ne zele nista da preduzmu jer ce ih raznorazne nevladine organizacije koje se toboze brinu o Romima optuziti za ugrozavanje prava i diskriminaciju istih.