Nemačka: Evroskeptici u usponu

Evroskeptički raspoložena Alternativa za Nemačku (AfD) bi, kada bi u nedelju bili savezni izbori, dobila 8 odsto glasova što je njen najviši uspeh od osnivanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

12:42

Default images

Ovo naime pokazuje poslednja anketa istraživanja javnog mnjenja, koju je objavio Bild am Zontag.

Ta stranka je osnovana prošlog proleća.

Takav rast popularnosti AfD, naročito posle nedavnih izbora u Saksoniji, Brandenburgu i Tirngiji, budi među demohrišćanima, kancelara Angele Merkel, strah od gubitka glasova, ocenjuju mediji, a sam Horst Zehofer, šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije, sestrinske partije svenemačke Hrišćansko-demokratske unije, kancelara Angele Merkel smatra da će evroskeptici na sledećim saveznim izborima biti ozbiljan učesnik.

"Raspoloženje birača se danas brzo menja i niko ne može predvideti šta će biti za tri godine, ali ja polazim od toga da će AfD biti ozbiljan učesnik saveznih izbora 2017. godine", izjavio je Zehofer i rekao da veruje da će se AfD etablirati kao partija i neće nestati kao Piratska stranka, što mnogi navode kao moguću političku sudbinu evroskeptika.

Kao Zehofer, smatra i većina Nemaca i njih 59 odsto je, prema toj anketi, iznelo uverenje da će AfD na sledećim izborima ući u Bundestag.

Zehofer je, takođe, rekao da se moraju pripremiti na borbu sa AfD, sa kojom je isključio mogućnost koalicije.

"Sve dok se AfD ne odvoji od desno - radikalnih elemenata, koalicija sa njima, smatram, ne dolazi u obzir", rekao je ovaj moćni Bavarac.

Kada je reč o popularnosti ostalih nemačkih partija, demohrišćani, kancelara Merkelove bi, kada bi u nedleju bili savezni izbori, dobili 40 odsto glasova, procenat manje nego prošle sedmice, socijaldemokrate bi imale standardnih 25 odsto, kao i Levica i Zeleni, po devet odsto.

Za liberale, koje je nekada vodio bivši šef nemačke diplomatije Gido Vestervele, a pečat im dao, takođe, bivši šef Hans-Ditrih Genšer, kaže se da bi i dalje ostali vanparlamentarna partija, sa svega tri odsto mogućih glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: