Sarkozi najavio povratak u politiku

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi najavio je da povratak u politiku i kandidaturu za predsednika opozicione Unije za narodni pokret.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

16:58

Default images

Taj korak 59-godišnjeg konzervativca tumači se kao prvi stepenik na pokušaju da se vrati na mesto šefa države, na izborima 2017. godine.

“Kandidovaću se za predsedničko mesto u mojoj političkoj porodici“, istakao je Sarkozi, a prenosi BBC.

Unija za narodni pokret je bez predsednika od sredine juna ove godine, kada je Žan-Fransoa Kope napustio tu poziciju posle dvogodišnjeg mandata.

Od tada do oktobra partiju su predvodili Alen Žipe, Žan-Pjer Rafaran i Fransoa Fijon, kao članovi tročlane komisije.

Sarkozi je na poziciju predsednika Francuske stigao 16. maja 2007. godine, a tu funkciju je obavljao sledećih pet godina.

Prethodno je radio i kao predsednik Saveta Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova i ministar ekonomije Francuske, u vladama Žaka Širaka.

Takođe, u režimu Fransoe Miterana je bio ministar komunikacija, ministar za budžet i portparol Vlade, a politički angažman je startovao kao gradonačenik grada Neji sir Sen.

Po završetku predsedničkog mandata našao se u centru korupcijskog skandala, protiv njega se vodi istraga da je navodno od ubijenog libijskog vodje
Moamera Gadafija uzeo 50 miliona evra ilegalnih sredstava za svoju predizbornu kampanju, a pretila mu je kazna od 10 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: