"EU, SAD da podrže dijalog RUS-UKR"

Nakon nove runde sankcija EU i SAD protiv Rusije, UN apeluju na sve strane da se usredsrede na pridržavanje prekida vatre u Istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

23:09

Default images

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je istakao da je neophodno da EU i SAD podrže dijalog između Moskve i Kijeva.

On je odbio da komentariše odluke donete u Briselu, već je samo rekao kako UN i svetska zajednica treba da prate pridržavanje prekida vatre i podrže tekući dijalog između Rusije i Ukrajine.

"Upravo to je poruka koju generalni sekretar Un Ban Ki-mun želi da prenese tokom kontakata sa svetskim liderima", istakao je Dižarik.

Službeni list EU je objavio novu listu sankcija protiv Rusije, kojima se cilja na velike ruske banke u državnom vlasništvu, kao i na naftne i gasne firme i kompaniju za proizvodnju aviona OAK.

Osim toga na "crnu listu" su stavljena imena još 24 pojedinca, kojima je zabranjeno da putuju u EU, dok je njihova imovina u Uniji zamrznuta. Menju njima su šef Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski i premijer samoproklamovane Donjecke narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Time se broj fizičkih lica na koje se odnose sankcije EU popeo na 119, a SAD su već u četvrtak uvele sankcije ruskim naftnim i gasnim kompanijama.

Jacenjuk: Ukrajini treba pomoć SAD i EU

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je da je Ukrajini potrebno direktno uključenje SAD i EU kako bi se sproveo mirovni plan za njegovu zemlju.

"Da bi mirovni plan bio sproveden, SAD i EU treba da sednu za pregovarački sto", rekao je on za televiziju "Kanal 5".

Prema njegovim rečima, teritorijalni integritet Ukrajine nije predmet diskusije.

Regioni Luganska i Donjecka jesu i biće ukrajinske teritorije, rekao je on, dodajući da Kijev mora mnogo da uradi da povrati mir u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: