Svet 12

09.05.2024.

10:33

Tišina: Obratio se Putin VIDEO

Rusija danas obeležava 79. godišnjicu pobede nad fašizmom, a širom Rusije održavaju se vojne parade.

Izvor: B92.net

Tišina: Obratio se Putin VIDEO
Profimedia

Podeli:

Najveća parada je tradicionalno održana u Moskvi, a njoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ruske snage su uvek u pripravnosti zbog pretnji zemalja", rekao je Vladimir Putin, pre parade.

"Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči 'globalni okršaj', ali neće dozvoliti nikakve pretnje upućene njoj, dodao je Putin u obraćanju na vojnoj paradi u Moskvi.

"Zapad bi voleo da zaboravi lekciju o Drugom svetskom ratu, ali mi pamtimo da je sudbina čovečanstva rešena u bitkama kod Moskve i Lenjingrada", dodao je on.

Putin je takođe nakratko razgovarao i sa v.d. ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant parade Oleg Saljukov išli su da pozdrave polaznike Vojne akademije kopnenih snaga, kadete Vojnog univerziteta i Vojne akademije za logistiku.

U svečanom događaju danas je učestvovalo više od 9.000 vojnika, uključujući i više od 1.000 učesnika Specijalne vojne operacije.

Parada pobede na Crvenom trgu počela je u devet sati.

Počasni gosti na vojnoj paradi su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Žaparov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsednik Kube Migel Diaz-Kanel Bermudez, predsednik Laosa Thongloun Sisoulit i predsednik Gvineje Bisao Sisoku Embalo.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: