"Čekamo Ruse u Marijupolju"

Ukrajina je pojačala svoje odbrambene snage u luci Marijupolj na Azovskom moru, posle izveštaja da proruske snage napreduju ka gradu s tenkovima i artiljerijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2014.

17:29

Default images

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno.

Svetske agencije objavile su da snažne eksplozije potresaju predgrađa Marijupolja, a ukrajinski vojnik rekao je za Rojters da je video pripadnike proruskih snaga kako napreduju prema gradu sa tenkovima, oklopnim vozilima i artiljerijom.

Takođe, jedan ukrajinski policajac rekao je da su proruske snage zauzele vojne punktove sedam kilometara od grada i dodao:

"Doći će do napada. Čekamo ih ovde, u Marijupolju", preneo je Rojters.

U međuvremenu, Konstantin Batoski, zamenik guvernera regiona Donjeck, u kojem se Marijupolj nalazi, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uništila četiri tenka proruskih snaga.

U severnom delu Donjecka, kako je javio dopisnik Rojtersa, mogu se videti lokve krvi i ruševine stambenih blokova. Pogođeno je najmanje pet zgrada, uključujući i crkvu na kojoj su polomljeni prozori, a jedna žena je poginula.

Vesti o borbama u Marijupolju i granatiranju Donjecka stigle su neposredno pošto je ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio da će sutra narediti prekid vatre, čime će biti utrt put sprovođenju mirovnog plana za Ukrajinu.

Porošenko je, u obraćanju na marginama samita NATO-a u velškom gradu Njuportu, napomenuo da prekid vatre zavisi od ishoda sastanka izaslanika Ukrajine, Rusije i OEBS-a u Minsku, planiranog za petak.

Pokret ka Marijupolju

Ukrajinske snage i građani su danas zaustavili konvoj ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila koji je iz grada Novoazovska krenuo prema ključnoj luci Marijupolj

To je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Jurij Sergejev, dodavši da je ruski konvoj krenuo jutros, a "borbe se još vode, upravo sada".

Ambasador je rekao da su u konvoju od Novoazovska - grada koji su teško naoružani proruski separatisti zauzeli prošle nedelje, četiri tenka, tri oklopna transportera i 50 vojnika. To je najverovatnije "izvidnica" koja proverava odbranu Marijupolja.

Novoazovsk je na putu koji povezuje Rusiju s Marijupoljem i Krimom, crnomorskim poluostrvom koje je Rusija anektirala marta.

Sergejev je rekao da Rusija "najverovatnije" pokušava da napravi koridor do Krima, s kojim sada nema kopnenu vezu.

Nešto ranije ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je spreman da izda naređenje koje će se odnositi na prekid vatre, ukoliko u Minsku bude potpisan mirovni plan.

I lideri proruskih separatista iz istočne Ukrajine spremni su da narede prekid vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: