Četvrtak, 04.09.2014.

17:29

"Čekamo Ruse u Marijupolju"

Ukrajina je pojačala svoje odbrambene snage u luci Marijupolj na Azovskom moru, posle izveštaja da proruske snage napreduju ka gradu s tenkovima i artiljerijom.

Izvor: Beta

"Èekamo Ruse u Marijupolju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Siniša

pre 9 godina

" Zasto ne pokazuju snimke, ili barem fotografije ruskih vojnika u Ukrajini? , ako toliko navaljuju sa tom pricom.
(Nikola, 04. septembar 2014 22:16)"

Verovatno koriste stelt tehnologiju, a EU i USA novinari izvestavaju sa daljine i slusaju Rasmusica i Obamu

Бојан Илић

pre 9 godina

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno. ______________I niko sa Zapada ne reaguje ... Uništavaju bolnice, škole, vrtiće, crkve ...A ne reaguju ni ovdašnji licemeri ...
(NekoIzMase, 05. septembar 2014 09:39)

Немају сви образ и није им битан у животу, на велику жалост!

NekoIzMase

pre 9 godina

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno.
______________

I niko sa Zapada ne reaguje ...
Uništavaju bolnice, škole, vrtiće, crkve ...
A ne reaguju ni ovdašnji licemeri ...

Gulag

pre 9 godina

Tito je bio lek za Rusofile,on se suprotstavio Rusiji kao danas Ukrajina.
Slava Ukraini.Braniocima Mariopolja želim oštro oko i mirnu ruku.Srećno.

realnost

pre 9 godina

Лично на фб имам ледере Доњецке Ребубликњ,на снимцима и сликама се јасно види да су они дефинитивно полупали украјинце на свим фронтовимц,огроман је број мртви украјинаца ,и ту може да прича ко шта хоће али сутра и тај град пада,шта су тражилу то су и добили,живела Русија,и престано те ,поједини да браните Еу која је и нашу земљу завела у црно,сваки нормалан човек бих русе подржао ,има и страни плаћеника што су и проруси показали снимцима мртвих плаћеника и пасоша,нису Руси ко и поједини СРби да се
продају за шаку долара

B.R.A.T.

pre 9 godina

@milko, ova karta koju si postavio nema veze sa realnošću, prevashodno jer je iz ukrajinskih izvora, a oni ne priznaju krah UV na većini frontova. Pravo stanje stvari je da je Mariupolj opkoljen, da je očišćena ceo potez granice od Luganska do Novoazovska, i da će verovatno i sam Mariupolj pasti u narednim satima. Na netu se mogu lako pronaći mnogi snimci napuštene i uništene tehnike UV, što samo po sebi govori o stanju UV. Porošenko je ubacio sve što je imao u borbu, u 2-3 dobro organizovane akcije, separatisti su naneli nenadoknadive gubitke vojsci, i sve sada je eksploatacija Porošenkove greške da pošalje u borbu sve što ima, bez druge linije fronta. Bataljoni ukrajinskih dobrovoljaca koji se spremaju, još nisu za front. Ovo je gotova stvar sa vojne strane. Budimo realni, onoliko dičenje nacistima i bombardovanje civila je doprinelo buđenju stanovništva, koje na početku nije ni bilo za rat. Da su pametnije odigrali, ukrajinci bi danas izašli kao pobednici, ali nisu.

spasenija kolcek

pre 9 godina

Sećam se, bila sam u gimnaziji, udzbenik iz geografije, u udzbeniku - slika na kojoj su polja zrelog žuto-zlatnog žita i kombajni. Ispod slike piše: Ukrajina - najveća sovjetska žitnica.
Danas, plačem i bojim se: niti će biti ljudi, niti će Rusi i Ukrajinci da budu braća kada se budu poklali (kao i kod nas i Bosanci i Bosanci i Bosanci), niti će plodna ukrajinska crnica da bude žitnica, već grobnica... I tako u krug...
"Ljudska Istorija je sablazan koja traje dvadeset hiljada godina" (Elza Morante)

Lester_the_Molester

pre 9 godina

Za @Pantagruel
To što kažeš i te kako ima logike, ali Ukrajina i dalje ima više nego dovoljno resursa da odseče i okruži jedinice koja bi pošle u tom pravcu. Mislim na preimućstvo u borbenoj tehnici i ljudstvu. Toga se Novorusi i boje.Marijupolj bi pobunjenicima poslužio kao moćno uporište i luka za snabdevanje opremom iz Rusije i/ili Abhazije, što bi bilo vrlo lako negirati s ruske strane. Grad im garantuje i još 5-10 000 dobrovoljaca. Mariupolj im garantuje de facto nezavisnost.

истина ослобађа!

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti. 
izvještaji i opisi su dosta konfuzni. 
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.
(matia, 4. septembar 2014 20:38)

Погледај vostok.rs , има део "Украјина и Новорусија из минута у минут", ту има карта.

Blago nama

pre 9 godina

Ako se grad sa 400.000 hiljada stanovnika zauzima za jedan dan koliko realno ocekivati mrtvih? Koju brojku mogu podnijeti mozgovi i zeluci navijaca? Politike i politicare ne racunamo, oni i ne ginu. Sve dosadasnje bitke tamo se mogu nazvati ispipavanjem protivnika, i sukobima niskog intenziteta. Za pola godine par hiljada mrtvih. Naravno i jedan izgubljeni zivot je previse, ali ako ovo do sada nije ni R od rata. U mnogo manjoj zemlji, kao sto je bila Juga, za ovoliko mjeseci ratovanja bilo je visestruko vise zrtava. Za jedan dan, ovoliki grad se moze zauzeti samo primjenom strategije spaljene zemlje. U slucaju odsudne odbrane (neki vojni termin = bitka do zadnjeg) bilo bi 20 do 30 hiljada mrtvih i 100 hiljada ranjenih. Izvinite, ja za to ne bih navijao. Nema tog cilja koji je vrijedan takvih zrtava! Ni kopnena veza sa Krimom nije vrijedna toga. Nije pitanje da li navijamo za Ruse ili Ukre, pitanje je koliko smo spremni brojati mrtve a da nam ne pozli.

Јое

pre 9 godina

@Adam

Јесте, Маријупољ је почетком године био уз Новорусију. Онда су Ахметов и друштво на превару (вероватно уз помоћ Суркова) и без борбе, предали град на тацни украјинским нацистима. Исти план је ио и за Доњецк, али их је Стрелков у томе спречио. Након тога је у Маријупољу нестао одређени већи број људи под неразјашњеним околностима. Остали становници су се због страха смирили и чекају. Неће још дуго чекати. Слобода је близу.

Milko

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti.
izvještaji i opisi su dosta konfuzni.
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.
(matia, 4. septembar 2014 20:38)

Evo ti karta ATO za 4 septembar: http://24daily.net/wp-content/uploads/2014/09/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0.jpg

vasa

pre 9 godina

al ce cnn i ekipa da, kada krene konacni napad na mariupolj, da izvestavaju o nekakvim masivnim razaranjima grada, o velikoj pogibiji civila, potpuno proukrajinski nastrojenih...

Pantagruel

pre 9 godina

Људи, нема ту велике филозофије: или си у стању да удариш превентивно и поведеш рат изван сопствене територије (онда када ти снага то допушта) или чекаш непријатеља у својим селима и градовима. У овом рату, Украјина је само колатерална штета, а стратешка игра се води између Америке и Русије. Путин није луд да чека НАТО трупе под Москвом (као његови претци Наполеона и Хитлера). Сувише скупо је плаћено то искуство да би се дозволило понављање грешака. Он нема избора осим да повећа стратегијску дубину на рачун украјинске територије коју би у супротном сасвим запосео НАТО. А ако Америка постави антиракетни штит на истоку Украјине, затворила би и небо изнад Москве. То је цена коју нико нормалан и одговоран на челу руске државе не би прихватио. Зато Украјини кичма мора пући и (хтела она то или не), на крају ће фактички бити подељена на две сфере утицаја. У овом тренутку бих волео да Руси тактички надмудре украјинце, оставе Маурипољ у окружењу, вежу за њега трупе довучене ради одбране, заобиђу га, стуште се на Бердјанск, Приморск и Мелитопољ,а онда се врате по њиховом заузимању, да доврше посао у маурипољском "џепу". Не треба да понављају нашу грешку са Вуковаром и надам се да су њихове службе проучиле наше грешке из Хрватске и Босне, тако да из њих извуку поуке.

Rama iz ciriha

pre 9 godina

Ovo samo ludaci i bolesni ljude tera narod da ratuju. Ovog Putina sami Rusi ima da ga ubijaju jer on covek nenormalan i si*ofren 21 vek hoce rat samo manjaci to rade hvala

No brain, no shame

pre 9 godina

Čitam komentare i iznenađen sam brojem ruskih "aktivista" među komentatorima. Upućivanje na ruske sajtove, citiranje na ruskom... U pitanju su špijunčine koje prodaju Srbiju zarad Rusije. Interesi Srbije su suprotni interesima Rusije. Nama su oteli Kosovo, a Putin to koristi da bi opravdao aneksiju Krima. Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima, a tužna je istina da petnaest godina niko u Srbiji energetsku zavisnost od Rusije ne vidi kao problem. Pravi Srbin podržava Srbiju, a ne strane države!
(Jovan Ristic, 4. septembar 2014 20:43)

Jedino nisi napisao ko nam je to oteo Kosovo i kako? Imaš li obraza to bar sebi priznati, pošto se od silnog 'liberalizma' ne usuđuješ izreći ni u 'cyber-svetu', jer možda neko prati, pa će biti packi?
Malo si se kasno setio Srbije, 'grantovčane'; a i kad izaće iz vaših usta, zvuči kao psovka, zato je se ostavi.

Бојан Илић

pre 9 godina

U međuvremenu, Konstantin Batoski, zamenik guvernera regiona Donjeck, u kojem se Marijupolj nalazi, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uništila četiri tenka proruskih snaga.

Тако је то када човек у "позним" годинама провали Фејсбук!:-))
А што не избаци и слике на профилу, да буде баш фаца, оно ....:-))!

Delije Sarajevo

pre 9 godina

Kao neko ko je iskusio sve strahote rata kad pročitam ovo, još mi je jasnije kako je propaganda najmoćnije oružje na svijetu.
I Ukrajinci Miku Bosnić imaju ;-)
Žali bože žrtava ...

matia

pre 9 godina

hvala kobac
inače,teško je zauzeti stranu,oba su slavenska naroda.
emotivno,ko svim slavenima rusi su bliži,kao velika braća.tako mi je nono(djeda)pričao da su se u najgore doba iste,pod fašizmom krajem dvadesetih naši hrabrili jedan drugog;"doći će naša velika braća rusi da nas spase".
s druge strane ukrajinci su se napatili kroz povijest a oni tvrde da je najgore bilo za vrijeme gladomora u sssr-a tridesetih godina. i stvarno je grozno ako je istina šta sam čuo jučer u onoj švedskom dokumentarcu "evropa tridesetih"da se u doba največe gladi,kad su umirali na miljuni ljudi pola godišnje žetve sovjetske vlasti izvezle na zapad!?!
inače,naravno američke tajne službe izazvale su majdan i rušenje janukovića i u tome se sitacija razlikuje od ex yu,jer se mi nismo dali izmanipulirati i sami smo sve zakuhali;)

draganChe

pre 9 godina

videcemo sutra ali ovo sto sam upravo video na liveleak.com govori upravo suprotno. oklopna vozila ukr vojske odlaze iz grada. mislim da ce grad brzo pasti. kao sto rekoh, videcemo sutra.

Mare,NS

pre 9 godina

@ Jovan Ristic

Da li stoji tvoja sledeca tvrdnja:
""...Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima...""?
Mozda i stoji!?
A, sta cemo sa onih nekoliko desetina ambasadora, koji su nam godinama sastavljali vlade i odredjivali sta da radimo?
Kako to da si se setio samo jednog, a na sve ostale zaboravio, kao da ne postoje?
Ti `ostali` i danas nam svakodnevno drze lekcije i ispostavljaju, uvek i iznova nove zahteve, kao da smo mi `zlatna ribica`, koja ispunjava sve zelje, pa makar i na svoju stetu!
Zanimljivo razmisljanje, ali ipak bi trebalo biti malo objektivnije, istine radi!

Nole

pre 9 godina

Podržavamo braću, a vi koji podržavate one koji su ubijali srpsku decu nek vam to služi na čast a vašim potomcima na sramotu. Zapad je srušio legitimno izabranog predsednika i tako grubo prekršio svako pravo! Rusija nije imala izbor!

Borko

pre 9 godina

Možda ima neke veze sa ovim o čemu pišete a možda i nema.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_04/Da-li-se-zlato-hrvatskih-fashista-chuva-u-Vatikanu-1812/

brasa

pre 9 godina

(Jovan Ristic, 4. septembar 2014 20:43)
evo jedna spijuncina te pozdravlja. i da, ja sam srbiju branio u svim poluratovima, a gde si ti bio prijatelju? raspredao u kafani sa drugarima kako se brani srbija? e moj jado.

Руски шпијун алијас Ристић

pre 9 godina

Чини ми се неки Јован Ристић ЕУ-УСА плаћеник.

Па треба му дати орден. Човек не да нема мозга него га никад неће ни имати. Ха;Ха па по њему је снимљен Балкански шпијун. "Сад ти лепо признај па ће мој брат Ђура (НАТО) да ти опрости што те је тукао". Пази, нама су отели Косово. Ко? Марсовци или ови за које ти навијаш и успут лупеташ? Отели нам Коово Марсовци, па сад Путин то искоришћава. Па ти си за психијатријско испитивање. То што ми "русофили" коментаришемо и што смо у већини је одраз стања свести овог народа. Нити ће нас ови твоји прихватити као поузданог савезника нити ћемо то ми икад бити. А ти поред сликовница прочитај мало озбиљније литературе и избаци Глас УСА сатане па ћеш можда бити паметнији. Тамо и неки капетан позива Украјинце на јуриш. То су вероватно његова браћа па је легално за њих да навија. Али војно знање му је на минимуму. Напали би они да сад имају с чим и да имају морала и жеље. А и да се ови за које навија већина Срба преко ноћи претворе борце девојчице. Срећа да ми ти ниси био командант у претходним ратовима, лоше би се провео.

shazam

pre 9 godina

hahaha izvidnica od 4 tenka, 3 transportera i 50 vojnika krenula malo da prosvrlja da izvidi protivnicke trupe al tu je onda naletela na hrabre gradjane koji su je zaustavili naravno uz svesrdnu pomoc ukrainske vojske.

Ko je ovde lud?!

(...ja sigurno nisam..., 4. septembar 2014 17:40)

Zaustavila ih je Ukrajinska vojska. Kanda imaju vise od 4 tenka. U toj vojsci su, na opste iznenadjenje- Ukrajinski gradjani. Drugi Ukrajinski gradjani koji tu obitavaju i koji nisu u vojsci su se mozda i obradovali, posebno ako im nije do (trajnog?) napustanja rodjene kuce, poput vise od 100 hiljada njihovih sugradjana koji su pobegli iz okoline Luganjska i Donjecka od kako su separatisti porodili tesko naoruzanje i protivavionsku odbranu - bez ucesca Rusije, kaze Putin. I da, sve to se desava u Ukrajini. Kada bismo svako pominjanje Rusije i Rusa o ratu u Ukrajini zamenili sa Amerika i Amerikanci (moze i NATO), medju komentarima ovde ne bi bilo ni jednog jedinog koji je protiv Ukrajinaca i koji ih ismeva (poput ovog koji citiram). Ne znam ni ja ko je ovde lud, ali to se zove cinizam, nedoslednost i dvolicnost. Posebno obzirom na to da smo ne tako davno iskusili kako izgleda kada si u ratu sa mnogo vecom silom koja moze da te zgazi ako se samo malo vise uzjogunis, a sve se to desava posto ta sila ima teritorijalne pretenzije na tvojoj zemlji.

matia

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti.
izvještaji i opisi su dosta konfuzni.
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.

dovla

pre 9 godina

@nikola....."Byzantium" je u pravu...ova zastava jeste takozvani "NAVAL JACK" iliti "mornarichka ceremonijalna,odnosno svechana zastava" Ruske Federacije...uobichajeno korishccena mornarichka zastava na plovilima i u mornarichkim bazama i vojnim lukama jeste slichna "jack"-u,razlika je u tome shto nema crvene boje...prisutan je samo morsko-plavi "kosi krst",na beloj pozadini...postoji u Ruskoj mornarici josh jedna "kosokrsta" zastava,tzv. "border pennant",na njoj su crvena polja kod JACKa zamenjena zelenim,a vijori se na patrolnim chamcima i brodovima Pomorsko-granicharske sluzzbe u sastavu Mornarice.....eto....

Krespo

pre 9 godina

Kakvi bre neonacisti, u citavoj ukrainskoj vojsci ima jedna jedinica od trista ljudi i to su uglavnom klinci koji se loze na nacionalizam. Nose crne fantomke na glavi, a kad skinu deca bre... Ja sam srbin i evo me Marijupolju, gledam ruske televizije i ne verujem kakve se lazi i propaganda siri. Ukrajinci su ostavljeni sami, nema ovde nikog da im pomogne. Kakve crne americke kompanije i neonacisti! Ljudi, osvestite se, ovde klinci brane gradove.

Jovan Ristic

pre 9 godina

Čitam komentare i iznenađen sam brojem ruskih "aktivista" među komentatorima. Upućivanje na ruske sajtove, citiranje na ruskom... U pitanju su špijunčine koje prodaju Srbiju zarad Rusije. Interesi Srbije su suprotni interesima Rusije. Nama su oteli Kosovo, a Putin to koristi da bi opravdao aneksiju Krima. Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima, a tužna je istina da petnaest godina niko u Srbiji energetsku zavisnost od Rusije ne vidi kao problem. Pravi Srbin podržava Srbiju, a ne strane države!

Srdjina skola

pre 9 godina

" Ukrajinski vojnici i gradjani su zaustavili Ruske tenkove u Novoazovskom"!

Majko moja kako vas stvarno nije stid da pisete ovakvu propagandu ? U Novoazovsku 85% gradjana glasalo za DNR , Ukrajinski vojnici koji su pobegli iz tog grada i vratili se u zapadnu UKR ( gde su proglaseni za dezertere ) u kameru govore " zasto mi tamo ratujemo kad nam narod pokazuje prst na svakom koraku , govore da smo okupatori,fasisti,banderovci ... " https://www.youtube.com/watch?v=h_I7gvLRbg4 , nikakva Ruska armija nije oslobodila Novoazovsk nego DNR armija koja je docekana kao oslobodilacka armija a povodom rezimskih debilnih prica o narodu samo malo podsecanje da su u Mariopolju fotografisani oni redovi na biralistima na referendumu o kojima je bilo reci da nikada u istoriji UKR nisu bili redovi od 4-5 km na biralistima , u Mariopolju je pocetkom maja mariopoljska policija imala okrsaje sa profasistickim bataljonima oligarha i rezimskom armijom , da je regularna policija Mariopolja oslobodila grad uz 1-15 mrtvih na obe strane , da su hiljade i hiljade gradjana pravili barikade u gradu ( ona fotka gde BTR preskace barikadu je odatle ) , fasisti iz bataljona oligarha su pucali na nenaoruzane demonstrante sa razdaljine od 3-4 m , u DNR vojsci ima hiljade i hiljade ljudi iz Mariopolja dok grad " brane" rezimski vojnici iz zap. Ukrajine... i sve u svemu je Mariopolj skoro 100% na strani antifasista.

Sale

pre 9 godina

Ljudi, dosta je, ne mogu više da gledam ova "strateško - taktička nadmudrivanja". Zabole me glava više od ovih vesti i to mi je toliko glupo i pre svega nenormalno da Rusi i Ukrajinci nešto ratuju i mlate se raketama tenkovima i artiljerijom... nadam se da je ovo sa mirom u petak tačno. Svi ratovi su glupost, obična ljudska glupost, a ja lično za gluplji sukob od ovog sa Ukrajincima i Rusima u Ukrajini čuo nisam. Eventualno pariramo mi iz ex Yu, mislim, u principu kada je glupost u pitanju. I ja sam glup što sve ovo uopšte pišem...

Tijana

pre 9 godina

Maruopolj treb da padne nocas ako ne i veceras, bar su mi tako rekli na rusvesna forumu. Evo mali citat koji govori o pregovorima, po ovome se zapravo vidi da Nova Rusija zeli da oslobodi celu teritoriju sa Ruskim zivljem u ukrajini. evo pa procitajte :) Политический и общественный лидер Новороссии Павел Губарев прокомментировал мирные инициативы российского президента.

«Мирный план Путина я в целом поддерживаю, кроме первого пункта о прекращении наступления Народной армии Новороссии. Считаю, что следует развивать успехи, чтобы хунта меняла повестку переговоров на более актуальную.

Моё предложение:
1. Народ объявляет все регионы бывшей Украины народными республиками, которые не подчиняются Киеву.
2. Проводятся референдумы о независимости.
3. Регионы, которые проголосовали против независимости, остаются в Украине.
4. Регионы, которые поддержали на референдуме свою независимость, могут войти в Новороссию.

Это ЕДИНСТВЕННЫЙ реальный мирный план. Мы воюем за Большую Новороссию от Луганска до Одессы».
Sto ce reci, nema mira, bar ne jos. Zasluzili su ljudi slobodu ipak se grcevito bore za svoja ognjista. NovaRusija ce im biti nagrada za sav ulozeni trud. Ljudi su presrecni i odusevljeni sto je Novarusija stvarnost.

apis

pre 9 godina

Naravno, kao i većina srba ja sam na strani ruske populacije, čim pošteni nato objašnjava situaciju, ni jedne riječi o onome nesretnom putničkom avionu...
ali stvarno podjednako žalim i ruse i ukrajince koji trenutno žive na tim prostorima i samo da im bude mir pa na čiju god štetu, samo mir!!!

ljubisa

pre 9 godina

razmisljam ceo dan ovako kad te drzava salje u rat slobodno ubijaj a kad u samoodbrani ubijes onda je to zlocin i sad mi recite ko je lud ovde???

Mihailo

pre 9 godina

Kakvi bre neonacisti, u citavoj ukrainskoj vojsci ima jedna jedinica od trista ljudi i to su uglavnom klinci koji se loze na nacionalizam. Nose crne fantomke na glavi, a kad skinu deca bre... Ja sam srbin i evo me Marijupolju, gledam ruske televizije i ne verujem kakve se lazi i propaganda siri. Ukrajinci su ostavljeni sami, nema ovde nikog da im pomogne. Kakve crne americke kompanije i neonacisti! Ljudi, osvestite se, ovde klinci brane gradove.
(Krespo, 4. septembar 2014 20:07)

Ajde, a ko je doveo na vlast ovu huntu, ko je vikao "smrt Moskaljima!", ko je granatirao i porušio gradove u Novorusiji, ko je maltretirao civile u gradovima iz kojih su bili potisnuti opolčenci?
Sad se svi prave ludi, svi su natereni da idu u rat, fašista ima ukupno oko 12, a ostali se samo bore za Ukrajinu protiv zlih Rusa.
I Nemci su se "samo branili" '45. u Berlinu, jel tako?

Truth Always Byzantium Forever

pre 9 godina

Zastava na transporteru je ruska mornarička zastava (naval jack) a ne zastava Konfederacije, mada priznajem da sličnost postoji @nikola.

goran

pre 9 godina

Treba reci da tamo operise desni sektor i da su ljudi naterani pod pretnjom oruzijem da kopaju rovove i formiraju zive zidove! Ovo je jedini razlog zasto do sad grad nije osvojen, Rusi ne zele da ubijaju svoj narod!

bomber

pre 9 godina

Treba reci da tamo operise desni sektor i da su ljudi naterani pod pretnjom oruzijem da kopaju rovove i formiraju zive zidove! Ovo je jedini razlog zasto do sad grad nije osvojen, Rusi ne zele da ubijaju svoj narod!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goran, 4. septembar 2014 19:15)


ja tebi brate dade plus čisto zbog ovih ustaša što su prije 10 dana seirili dok su neonacisti bombardovali donjeck i lugansk al čisto sumnjam da iko ima obzira prema "svom narodu"

Ryber Palunko

pre 9 godina

Dalje nećeš moći! Buši, hahaha, busi!
(Mirko, 4. septembar 2014 18:00)

Zlotvore! Kad god ovo čujem čitav dan ponavljam:'Dalje nećeš moći! Dalje nećeš moći :D:D:D

M.

pre 9 godina

Nikola kaze:"Zastava juga (Konfederacije) se viori na ovom tenku kao i u nasim filmovima (lepa sela...) u cast prvoj zemlji koja se suprotstavila americkom imperijalizmu!"

i jos dobija masu pluseva. Zastava na tenku je zastava ruske mornarice (mornarice carske rusije i mornarice ruske federacije). Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Navy
Kakva crna zastava konfederacije, a pogotovo sto konfederacija nema nikakve veze sa otporom imperijalizmu

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Vidis onaj covjek na tenku ide unapred a gleda unazad ne plasi se nikve vojske ukrajinske ili Nato,a kojom brzinom Ukrajinci bjeze kad on gleda unapred,hahahahahahaha.

Che

pre 9 godina

"Sergejev je rekao da Rusija "najverovatnije" pokušava da napravi koridor do Krima, s kojim sada nema kopnenu vezu."

jel to isto ono "najverovatnije" da su malezijski avion oborili Rusi?

Marko

pre 9 godina

Video sam par slika u zapadnim medijima kako je narod formirao zivi zid da bi navodno sprecio ulaz proruskih snaga u Marijupolj. Mislim da ce se razbezati cim prva granata bude pala u njihovoj blizini, tako da je ovo obicna budalastina da na ovaj nacin rizikuju svoje zivote a sa ovim nece uciniti nista! Porosenko je sada resio da sklopi mir jer zna da mu je vojska u rasulu i ako ne ucini nesto po pitanju mira moze lako da zavrsi kao njegov prethodnik Janukovic, ako ne mozda i gore!

prica se , prica, da Rusi dolaze

pre 9 godina

A gde su carinici da zaustave tenkove Vojske Novorusije...kao pre neki dan kod Novoazovska. Izgleda da su od ukrajinske vojske ostali samo carinici, "obručovi" i dugmići. Ali nema brige, "sve će to, bato, da pozlati NATO"... k'o onomad u Gruziji.

Adam

pre 9 godina

Mariupolj je pocetkom godine bio prorusko uporiste. Videli ljudi kako sve cveta na Krimu, pa je ta podrsva izvenula. Mariupoljani su danas uz Ukrajinu. I Krim ce ponovo biti Ukrajinski, a nece jos puno vremema proci...

nikola

pre 9 godina

Zastava juga (Konfederacije) se viori na ovom tenku kao i u nasim filmovima (lepa sela...) u cast prvoj zemlji koja se suprotstavila americkom imperijalizmu!

flipsilon

pre 9 godina

Ovo možda mogu da prodaju Švajcarcima koji su rat videli samo na filmu, mi ovde dobro kapiramo kako funkcionišu stvari na bojnom polju.

ISKANDER

pre 9 godina

hahahahahaha..
4 tenka,par oklopnih vozila...sila....
Pa dobro,da li su ovi iz Ukrajine normalni...?
Svi naslovi isti; Ruski tenkovi,Ruska vojska,RUSI,RUSI,RUSI...
A od ruske vojske ni traga ni glasa...

ray

pre 9 godina

Realno mir je mogao danas biti postignut pod uslovom da je Mariupolj bio vracen regularnim snagama Novorusije.

Ovako su opolcenci prinudjeni da zauzmu grad sutra do 11h po Greenwich-u kada je predvidjen prekid vatre. To ce i da urade, ali nazalost uz nove zrtve.

Inace, Rusi su dosta skepticni prema ovom mirovnom planu buduci da nece biti potpisan od strane Poroshenka (trenutno je kod mentora u Velsu gde uziva u fast food-u).

Vladimir

pre 9 godina

Ко смишља ове смејурије? Конвој тенкова зауставили грађани? Па, ваљда се прво "преоре" артиљеријом, а онда иду тенкови и пешадија... Какви црни грађани?

bljak

pre 9 godina

logicno i ispravno! Nece valjda da se povuku i ostave narod da bude prognan...ajde da ne pravim analogiju sa nekim slicnim dogadjajima iz nase proslosti.

...ja sigurno nisam...

pre 9 godina

hahaha izvidnica od 4 tenka, 3 transportera i 50 vojnika krenula malo da prosvrlja da izvidi protivnicke trupe al tu je onda naletela na hrabre gradjane koji su je zaustavili naravno uz svesrdnu pomoc ukrainske vojske.

Ko je ovde lud?!

adam

pre 9 godina

Ovo je komično! Dok se za stolom uz ručak najavljuje mir na terenu, na drugom kontinentu besni frontalni sukob teške artiljerije. Toliko se politika razlikuje od realnosti, potpisivanje mira i napredovanja tenkovske jedinice!

...ja sigurno nisam...

pre 9 godina

hahaha izvidnica od 4 tenka, 3 transportera i 50 vojnika krenula malo da prosvrlja da izvidi protivnicke trupe al tu je onda naletela na hrabre gradjane koji su je zaustavili naravno uz svesrdnu pomoc ukrainske vojske.

Ko je ovde lud?!

flipsilon

pre 9 godina

Ovo možda mogu da prodaju Švajcarcima koji su rat videli samo na filmu, mi ovde dobro kapiramo kako funkcionišu stvari na bojnom polju.

ISKANDER

pre 9 godina

hahahahahaha..
4 tenka,par oklopnih vozila...sila....
Pa dobro,da li su ovi iz Ukrajine normalni...?
Svi naslovi isti; Ruski tenkovi,Ruska vojska,RUSI,RUSI,RUSI...
A od ruske vojske ni traga ni glasa...

Vladimir

pre 9 godina

Ко смишља ове смејурије? Конвој тенкова зауставили грађани? Па, ваљда се прво "преоре" артиљеријом, а онда иду тенкови и пешадија... Какви црни грађани?

Che

pre 9 godina

"Sergejev je rekao da Rusija "najverovatnije" pokušava da napravi koridor do Krima, s kojim sada nema kopnenu vezu."

jel to isto ono "najverovatnije" da su malezijski avion oborili Rusi?

ray

pre 9 godina

Realno mir je mogao danas biti postignut pod uslovom da je Mariupolj bio vracen regularnim snagama Novorusije.

Ovako su opolcenci prinudjeni da zauzmu grad sutra do 11h po Greenwich-u kada je predvidjen prekid vatre. To ce i da urade, ali nazalost uz nove zrtve.

Inace, Rusi su dosta skepticni prema ovom mirovnom planu buduci da nece biti potpisan od strane Poroshenka (trenutno je kod mentora u Velsu gde uziva u fast food-u).

prica se , prica, da Rusi dolaze

pre 9 godina

A gde su carinici da zaustave tenkove Vojske Novorusije...kao pre neki dan kod Novoazovska. Izgleda da su od ukrajinske vojske ostali samo carinici, "obručovi" i dugmići. Ali nema brige, "sve će to, bato, da pozlati NATO"... k'o onomad u Gruziji.

Srdjina skola

pre 9 godina

" Ukrajinski vojnici i gradjani su zaustavili Ruske tenkove u Novoazovskom"!

Majko moja kako vas stvarno nije stid da pisete ovakvu propagandu ? U Novoazovsku 85% gradjana glasalo za DNR , Ukrajinski vojnici koji su pobegli iz tog grada i vratili se u zapadnu UKR ( gde su proglaseni za dezertere ) u kameru govore " zasto mi tamo ratujemo kad nam narod pokazuje prst na svakom koraku , govore da smo okupatori,fasisti,banderovci ... " https://www.youtube.com/watch?v=h_I7gvLRbg4 , nikakva Ruska armija nije oslobodila Novoazovsk nego DNR armija koja je docekana kao oslobodilacka armija a povodom rezimskih debilnih prica o narodu samo malo podsecanje da su u Mariopolju fotografisani oni redovi na biralistima na referendumu o kojima je bilo reci da nikada u istoriji UKR nisu bili redovi od 4-5 km na biralistima , u Mariopolju je pocetkom maja mariopoljska policija imala okrsaje sa profasistickim bataljonima oligarha i rezimskom armijom , da je regularna policija Mariopolja oslobodila grad uz 1-15 mrtvih na obe strane , da su hiljade i hiljade gradjana pravili barikade u gradu ( ona fotka gde BTR preskace barikadu je odatle ) , fasisti iz bataljona oligarha su pucali na nenaoruzane demonstrante sa razdaljine od 3-4 m , u DNR vojsci ima hiljade i hiljade ljudi iz Mariopolja dok grad " brane" rezimski vojnici iz zap. Ukrajine... i sve u svemu je Mariopolj skoro 100% na strani antifasista.

Mihailo

pre 9 godina

Kakvi bre neonacisti, u citavoj ukrainskoj vojsci ima jedna jedinica od trista ljudi i to su uglavnom klinci koji se loze na nacionalizam. Nose crne fantomke na glavi, a kad skinu deca bre... Ja sam srbin i evo me Marijupolju, gledam ruske televizije i ne verujem kakve se lazi i propaganda siri. Ukrajinci su ostavljeni sami, nema ovde nikog da im pomogne. Kakve crne americke kompanije i neonacisti! Ljudi, osvestite se, ovde klinci brane gradove.
(Krespo, 4. septembar 2014 20:07)

Ajde, a ko je doveo na vlast ovu huntu, ko je vikao "smrt Moskaljima!", ko je granatirao i porušio gradove u Novorusiji, ko je maltretirao civile u gradovima iz kojih su bili potisnuti opolčenci?
Sad se svi prave ludi, svi su natereni da idu u rat, fašista ima ukupno oko 12, a ostali se samo bore za Ukrajinu protiv zlih Rusa.
I Nemci su se "samo branili" '45. u Berlinu, jel tako?

goran

pre 9 godina

Treba reci da tamo operise desni sektor i da su ljudi naterani pod pretnjom oruzijem da kopaju rovove i formiraju zive zidove! Ovo je jedini razlog zasto do sad grad nije osvojen, Rusi ne zele da ubijaju svoj narod!

Marko

pre 9 godina

Video sam par slika u zapadnim medijima kako je narod formirao zivi zid da bi navodno sprecio ulaz proruskih snaga u Marijupolj. Mislim da ce se razbezati cim prva granata bude pala u njihovoj blizini, tako da je ovo obicna budalastina da na ovaj nacin rizikuju svoje zivote a sa ovim nece uciniti nista! Porosenko je sada resio da sklopi mir jer zna da mu je vojska u rasulu i ako ne ucini nesto po pitanju mira moze lako da zavrsi kao njegov prethodnik Janukovic, ako ne mozda i gore!

nikola

pre 9 godina

Zastava juga (Konfederacije) se viori na ovom tenku kao i u nasim filmovima (lepa sela...) u cast prvoj zemlji koja se suprotstavila americkom imperijalizmu!

M.

pre 9 godina

Nikola kaze:"Zastava juga (Konfederacije) se viori na ovom tenku kao i u nasim filmovima (lepa sela...) u cast prvoj zemlji koja se suprotstavila americkom imperijalizmu!"

i jos dobija masu pluseva. Zastava na tenku je zastava ruske mornarice (mornarice carske rusije i mornarice ruske federacije). Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Navy
Kakva crna zastava konfederacije, a pogotovo sto konfederacija nema nikakve veze sa otporom imperijalizmu

apis

pre 9 godina

Naravno, kao i većina srba ja sam na strani ruske populacije, čim pošteni nato objašnjava situaciju, ni jedne riječi o onome nesretnom putničkom avionu...
ali stvarno podjednako žalim i ruse i ukrajince koji trenutno žive na tim prostorima i samo da im bude mir pa na čiju god štetu, samo mir!!!

Pantagruel

pre 9 godina

Људи, нема ту велике филозофије: или си у стању да удариш превентивно и поведеш рат изван сопствене територије (онда када ти снага то допушта) или чекаш непријатеља у својим селима и градовима. У овом рату, Украјина је само колатерална штета, а стратешка игра се води између Америке и Русије. Путин није луд да чека НАТО трупе под Москвом (као његови претци Наполеона и Хитлера). Сувише скупо је плаћено то искуство да би се дозволило понављање грешака. Он нема избора осим да повећа стратегијску дубину на рачун украјинске територије коју би у супротном сасвим запосео НАТО. А ако Америка постави антиракетни штит на истоку Украјине, затворила би и небо изнад Москве. То је цена коју нико нормалан и одговоран на челу руске државе не би прихватио. Зато Украјини кичма мора пући и (хтела она то или не), на крају ће фактички бити подељена на две сфере утицаја. У овом тренутку бих волео да Руси тактички надмудре украјинце, оставе Маурипољ у окружењу, вежу за њега трупе довучене ради одбране, заобиђу га, стуште се на Бердјанск, Приморск и Мелитопољ,а онда се врате по њиховом заузимању, да доврше посао у маурипољском "џепу". Не треба да понављају нашу грешку са Вуковаром и надам се да су њихове службе проучиле наше грешке из Хрватске и Босне, тако да из њих извуку поуке.

Sale

pre 9 godina

Ljudi, dosta je, ne mogu više da gledam ova "strateško - taktička nadmudrivanja". Zabole me glava više od ovih vesti i to mi je toliko glupo i pre svega nenormalno da Rusi i Ukrajinci nešto ratuju i mlate se raketama tenkovima i artiljerijom... nadam se da je ovo sa mirom u petak tačno. Svi ratovi su glupost, obična ljudska glupost, a ja lično za gluplji sukob od ovog sa Ukrajincima i Rusima u Ukrajini čuo nisam. Eventualno pariramo mi iz ex Yu, mislim, u principu kada je glupost u pitanju. I ja sam glup što sve ovo uopšte pišem...

adam

pre 9 godina

Ovo je komično! Dok se za stolom uz ručak najavljuje mir na terenu, na drugom kontinentu besni frontalni sukob teške artiljerije. Toliko se politika razlikuje od realnosti, potpisivanje mira i napredovanja tenkovske jedinice!

Tijana

pre 9 godina

Maruopolj treb da padne nocas ako ne i veceras, bar su mi tako rekli na rusvesna forumu. Evo mali citat koji govori o pregovorima, po ovome se zapravo vidi da Nova Rusija zeli da oslobodi celu teritoriju sa Ruskim zivljem u ukrajini. evo pa procitajte :) Политический и общественный лидер Новороссии Павел Губарев прокомментировал мирные инициативы российского президента.

«Мирный план Путина я в целом поддерживаю, кроме первого пункта о прекращении наступления Народной армии Новороссии. Считаю, что следует развивать успехи, чтобы хунта меняла повестку переговоров на более актуальную.

Моё предложение:
1. Народ объявляет все регионы бывшей Украины народными республиками, которые не подчиняются Киеву.
2. Проводятся референдумы о независимости.
3. Регионы, которые проголосовали против независимости, остаются в Украине.
4. Регионы, которые поддержали на референдуме свою независимость, могут войти в Новороссию.

Это ЕДИНСТВЕННЫЙ реальный мирный план. Мы воюем за Большую Новороссию от Луганска до Одессы».
Sto ce reci, nema mira, bar ne jos. Zasluzili su ljudi slobodu ipak se grcevito bore za svoja ognjista. NovaRusija ce im biti nagrada za sav ulozeni trud. Ljudi su presrecni i odusevljeni sto je Novarusija stvarnost.

Јое

pre 9 godina

@Adam

Јесте, Маријупољ је почетком године био уз Новорусију. Онда су Ахметов и друштво на превару (вероватно уз помоћ Суркова) и без борбе, предали град на тацни украјинским нацистима. Исти план је ио и за Доњецк, али их је Стрелков у томе спречио. Након тога је у Маријупољу нестао одређени већи број људи под неразјашњеним околностима. Остали становници су се због страха смирили и чекају. Неће још дуго чекати. Слобода је близу.

bljak

pre 9 godina

logicno i ispravno! Nece valjda da se povuku i ostave narod da bude prognan...ajde da ne pravim analogiju sa nekim slicnim dogadjajima iz nase proslosti.

bomber

pre 9 godina

Treba reci da tamo operise desni sektor i da su ljudi naterani pod pretnjom oruzijem da kopaju rovove i formiraju zive zidove! Ovo je jedini razlog zasto do sad grad nije osvojen, Rusi ne zele da ubijaju svoj narod!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goran, 4. septembar 2014 19:15)


ja tebi brate dade plus čisto zbog ovih ustaša što su prije 10 dana seirili dok su neonacisti bombardovali donjeck i lugansk al čisto sumnjam da iko ima obzira prema "svom narodu"

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Vidis onaj covjek na tenku ide unapred a gleda unazad ne plasi se nikve vojske ukrajinske ili Nato,a kojom brzinom Ukrajinci bjeze kad on gleda unapred,hahahahahahaha.

Mare,NS

pre 9 godina

@ Jovan Ristic

Da li stoji tvoja sledeca tvrdnja:
""...Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima...""?
Mozda i stoji!?
A, sta cemo sa onih nekoliko desetina ambasadora, koji su nam godinama sastavljali vlade i odredjivali sta da radimo?
Kako to da si se setio samo jednog, a na sve ostale zaboravio, kao da ne postoje?
Ti `ostali` i danas nam svakodnevno drze lekcije i ispostavljaju, uvek i iznova nove zahteve, kao da smo mi `zlatna ribica`, koja ispunjava sve zelje, pa makar i na svoju stetu!
Zanimljivo razmisljanje, ali ipak bi trebalo biti malo objektivnije, istine radi!

Truth Always Byzantium Forever

pre 9 godina

Zastava na transporteru je ruska mornarička zastava (naval jack) a ne zastava Konfederacije, mada priznajem da sličnost postoji @nikola.

ljubisa

pre 9 godina

razmisljam ceo dan ovako kad te drzava salje u rat slobodno ubijaj a kad u samoodbrani ubijes onda je to zlocin i sad mi recite ko je lud ovde???

vasa

pre 9 godina

al ce cnn i ekipa da, kada krene konacni napad na mariupolj, da izvestavaju o nekakvim masivnim razaranjima grada, o velikoj pogibiji civila, potpuno proukrajinski nastrojenih...

Nole

pre 9 godina

Podržavamo braću, a vi koji podržavate one koji su ubijali srpsku decu nek vam to služi na čast a vašim potomcima na sramotu. Zapad je srušio legitimno izabranog predsednika i tako grubo prekršio svako pravo! Rusija nije imala izbor!

Jovan Ristic

pre 9 godina

Čitam komentare i iznenađen sam brojem ruskih "aktivista" među komentatorima. Upućivanje na ruske sajtove, citiranje na ruskom... U pitanju su špijunčine koje prodaju Srbiju zarad Rusije. Interesi Srbije su suprotni interesima Rusije. Nama su oteli Kosovo, a Putin to koristi da bi opravdao aneksiju Krima. Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima, a tužna je istina da petnaest godina niko u Srbiji energetsku zavisnost od Rusije ne vidi kao problem. Pravi Srbin podržava Srbiju, a ne strane države!

brasa

pre 9 godina

(Jovan Ristic, 4. septembar 2014 20:43)
evo jedna spijuncina te pozdravlja. i da, ja sam srbiju branio u svim poluratovima, a gde si ti bio prijatelju? raspredao u kafani sa drugarima kako se brani srbija? e moj jado.

No brain, no shame

pre 9 godina

Čitam komentare i iznenađen sam brojem ruskih "aktivista" među komentatorima. Upućivanje na ruske sajtove, citiranje na ruskom... U pitanju su špijunčine koje prodaju Srbiju zarad Rusije. Interesi Srbije su suprotni interesima Rusije. Nama su oteli Kosovo, a Putin to koristi da bi opravdao aneksiju Krima. Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima, a tužna je istina da petnaest godina niko u Srbiji energetsku zavisnost od Rusije ne vidi kao problem. Pravi Srbin podržava Srbiju, a ne strane države!
(Jovan Ristic, 4. septembar 2014 20:43)

Jedino nisi napisao ko nam je to oteo Kosovo i kako? Imaš li obraza to bar sebi priznati, pošto se od silnog 'liberalizma' ne usuđuješ izreći ni u 'cyber-svetu', jer možda neko prati, pa će biti packi?
Malo si se kasno setio Srbije, 'grantovčane'; a i kad izaće iz vaših usta, zvuči kao psovka, zato je se ostavi.

Krespo

pre 9 godina

Kakvi bre neonacisti, u citavoj ukrainskoj vojsci ima jedna jedinica od trista ljudi i to su uglavnom klinci koji se loze na nacionalizam. Nose crne fantomke na glavi, a kad skinu deca bre... Ja sam srbin i evo me Marijupolju, gledam ruske televizije i ne verujem kakve se lazi i propaganda siri. Ukrajinci su ostavljeni sami, nema ovde nikog da im pomogne. Kakve crne americke kompanije i neonacisti! Ljudi, osvestite se, ovde klinci brane gradove.

Руски шпијун алијас Ристић

pre 9 godina

Чини ми се неки Јован Ристић ЕУ-УСА плаћеник.

Па треба му дати орден. Човек не да нема мозга него га никад неће ни имати. Ха;Ха па по њему је снимљен Балкански шпијун. "Сад ти лепо признај па ће мој брат Ђура (НАТО) да ти опрости што те је тукао". Пази, нама су отели Косово. Ко? Марсовци или ови за које ти навијаш и успут лупеташ? Отели нам Коово Марсовци, па сад Путин то искоришћава. Па ти си за психијатријско испитивање. То што ми "русофили" коментаришемо и што смо у већини је одраз стања свести овог народа. Нити ће нас ови твоји прихватити као поузданог савезника нити ћемо то ми икад бити. А ти поред сликовница прочитај мало озбиљније литературе и избаци Глас УСА сатане па ћеш можда бити паметнији. Тамо и неки капетан позива Украјинце на јуриш. То су вероватно његова браћа па је легално за њих да навија. Али војно знање му је на минимуму. Напали би они да сад имају с чим и да имају морала и жеље. А и да се ови за које навија већина Срба преко ноћи претворе борце девојчице. Срећа да ми ти ниси био командант у претходним ратовима, лоше би се провео.

draganChe

pre 9 godina

videcemo sutra ali ovo sto sam upravo video na liveleak.com govori upravo suprotno. oklopna vozila ukr vojske odlaze iz grada. mislim da ce grad brzo pasti. kao sto rekoh, videcemo sutra.

Adam

pre 9 godina

Mariupolj je pocetkom godine bio prorusko uporiste. Videli ljudi kako sve cveta na Krimu, pa je ta podrsva izvenula. Mariupoljani su danas uz Ukrajinu. I Krim ce ponovo biti Ukrajinski, a nece jos puno vremema proci...

Бојан Илић

pre 9 godina

U međuvremenu, Konstantin Batoski, zamenik guvernera regiona Donjeck, u kojem se Marijupolj nalazi, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uništila četiri tenka proruskih snaga.

Тако је то када човек у "позним" годинама провали Фејсбук!:-))
А што не избаци и слике на профилу, да буде баш фаца, оно ....:-))!

Delije Sarajevo

pre 9 godina

Kao neko ko je iskusio sve strahote rata kad pročitam ovo, još mi je jasnije kako je propaganda najmoćnije oružje na svijetu.
I Ukrajinci Miku Bosnić imaju ;-)
Žali bože žrtava ...

spasenija kolcek

pre 9 godina

Sećam se, bila sam u gimnaziji, udzbenik iz geografije, u udzbeniku - slika na kojoj su polja zrelog žuto-zlatnog žita i kombajni. Ispod slike piše: Ukrajina - najveća sovjetska žitnica.
Danas, plačem i bojim se: niti će biti ljudi, niti će Rusi i Ukrajinci da budu braća kada se budu poklali (kao i kod nas i Bosanci i Bosanci i Bosanci), niti će plodna ukrajinska crnica da bude žitnica, već grobnica... I tako u krug...
"Ljudska Istorija je sablazan koja traje dvadeset hiljada godina" (Elza Morante)

Ryber Palunko

pre 9 godina

Dalje nećeš moći! Buši, hahaha, busi!
(Mirko, 4. septembar 2014 18:00)

Zlotvore! Kad god ovo čujem čitav dan ponavljam:'Dalje nećeš moći! Dalje nećeš moći :D:D:D

matia

pre 9 godina

hvala kobac
inače,teško je zauzeti stranu,oba su slavenska naroda.
emotivno,ko svim slavenima rusi su bliži,kao velika braća.tako mi je nono(djeda)pričao da su se u najgore doba iste,pod fašizmom krajem dvadesetih naši hrabrili jedan drugog;"doći će naša velika braća rusi da nas spase".
s druge strane ukrajinci su se napatili kroz povijest a oni tvrde da je najgore bilo za vrijeme gladomora u sssr-a tridesetih godina. i stvarno je grozno ako je istina šta sam čuo jučer u onoj švedskom dokumentarcu "evropa tridesetih"da se u doba največe gladi,kad su umirali na miljuni ljudi pola godišnje žetve sovjetske vlasti izvezle na zapad!?!
inače,naravno američke tajne službe izazvale su majdan i rušenje janukovića i u tome se sitacija razlikuje od ex yu,jer se mi nismo dali izmanipulirati i sami smo sve zakuhali;)

shazam

pre 9 godina

hahaha izvidnica od 4 tenka, 3 transportera i 50 vojnika krenula malo da prosvrlja da izvidi protivnicke trupe al tu je onda naletela na hrabre gradjane koji su je zaustavili naravno uz svesrdnu pomoc ukrainske vojske.

Ko je ovde lud?!

(...ja sigurno nisam..., 4. septembar 2014 17:40)

Zaustavila ih je Ukrajinska vojska. Kanda imaju vise od 4 tenka. U toj vojsci su, na opste iznenadjenje- Ukrajinski gradjani. Drugi Ukrajinski gradjani koji tu obitavaju i koji nisu u vojsci su se mozda i obradovali, posebno ako im nije do (trajnog?) napustanja rodjene kuce, poput vise od 100 hiljada njihovih sugradjana koji su pobegli iz okoline Luganjska i Donjecka od kako su separatisti porodili tesko naoruzanje i protivavionsku odbranu - bez ucesca Rusije, kaze Putin. I da, sve to se desava u Ukrajini. Kada bismo svako pominjanje Rusije i Rusa o ratu u Ukrajini zamenili sa Amerika i Amerikanci (moze i NATO), medju komentarima ovde ne bi bilo ni jednog jedinog koji je protiv Ukrajinaca i koji ih ismeva (poput ovog koji citiram). Ne znam ni ja ko je ovde lud, ali to se zove cinizam, nedoslednost i dvolicnost. Posebno obzirom na to da smo ne tako davno iskusili kako izgleda kada si u ratu sa mnogo vecom silom koja moze da te zgazi ako se samo malo vise uzjogunis, a sve se to desava posto ta sila ima teritorijalne pretenzije na tvojoj zemlji.

Rama iz ciriha

pre 9 godina

Ovo samo ludaci i bolesni ljude tera narod da ratuju. Ovog Putina sami Rusi ima da ga ubijaju jer on covek nenormalan i si*ofren 21 vek hoce rat samo manjaci to rade hvala

dovla

pre 9 godina

@nikola....."Byzantium" je u pravu...ova zastava jeste takozvani "NAVAL JACK" iliti "mornarichka ceremonijalna,odnosno svechana zastava" Ruske Federacije...uobichajeno korishccena mornarichka zastava na plovilima i u mornarichkim bazama i vojnim lukama jeste slichna "jack"-u,razlika je u tome shto nema crvene boje...prisutan je samo morsko-plavi "kosi krst",na beloj pozadini...postoji u Ruskoj mornarici josh jedna "kosokrsta" zastava,tzv. "border pennant",na njoj su crvena polja kod JACKa zamenjena zelenim,a vijori se na patrolnim chamcima i brodovima Pomorsko-granicharske sluzzbe u sastavu Mornarice.....eto....

realnost

pre 9 godina

Лично на фб имам ледере Доњецке Ребубликњ,на снимцима и сликама се јасно види да су они дефинитивно полупали украјинце на свим фронтовимц,огроман је број мртви украјинаца ,и ту може да прича ко шта хоће али сутра и тај град пада,шта су тражилу то су и добили,живела Русија,и престано те ,поједини да браните Еу која је и нашу земљу завела у црно,сваки нормалан човек бих русе подржао ,има и страни плаћеника што су и проруси показали снимцима мртвих плаћеника и пасоша,нису Руси ко и поједини СРби да се
продају за шаку долара

Blago nama

pre 9 godina

Ako se grad sa 400.000 hiljada stanovnika zauzima za jedan dan koliko realno ocekivati mrtvih? Koju brojku mogu podnijeti mozgovi i zeluci navijaca? Politike i politicare ne racunamo, oni i ne ginu. Sve dosadasnje bitke tamo se mogu nazvati ispipavanjem protivnika, i sukobima niskog intenziteta. Za pola godine par hiljada mrtvih. Naravno i jedan izgubljeni zivot je previse, ali ako ovo do sada nije ni R od rata. U mnogo manjoj zemlji, kao sto je bila Juga, za ovoliko mjeseci ratovanja bilo je visestruko vise zrtava. Za jedan dan, ovoliki grad se moze zauzeti samo primjenom strategije spaljene zemlje. U slucaju odsudne odbrane (neki vojni termin = bitka do zadnjeg) bilo bi 20 do 30 hiljada mrtvih i 100 hiljada ranjenih. Izvinite, ja za to ne bih navijao. Nema tog cilja koji je vrijedan takvih zrtava! Ni kopnena veza sa Krimom nije vrijedna toga. Nije pitanje da li navijamo za Ruse ili Ukre, pitanje je koliko smo spremni brojati mrtve a da nam ne pozli.

Lester_the_Molester

pre 9 godina

Za @Pantagruel
To što kažeš i te kako ima logike, ali Ukrajina i dalje ima više nego dovoljno resursa da odseče i okruži jedinice koja bi pošle u tom pravcu. Mislim na preimućstvo u borbenoj tehnici i ljudstvu. Toga se Novorusi i boje.Marijupolj bi pobunjenicima poslužio kao moćno uporište i luka za snabdevanje opremom iz Rusije i/ili Abhazije, što bi bilo vrlo lako negirati s ruske strane. Grad im garantuje i još 5-10 000 dobrovoljaca. Mariupolj im garantuje de facto nezavisnost.

истина ослобађа!

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti. 
izvještaji i opisi su dosta konfuzni. 
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.
(matia, 4. septembar 2014 20:38)

Погледај vostok.rs , има део "Украјина и Новорусија из минута у минут", ту има карта.

Borko

pre 9 godina

Možda ima neke veze sa ovim o čemu pišete a možda i nema.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_04/Da-li-se-zlato-hrvatskih-fashista-chuva-u-Vatikanu-1812/

B.R.A.T.

pre 9 godina

@milko, ova karta koju si postavio nema veze sa realnošću, prevashodno jer je iz ukrajinskih izvora, a oni ne priznaju krah UV na većini frontova. Pravo stanje stvari je da je Mariupolj opkoljen, da je očišćena ceo potez granice od Luganska do Novoazovska, i da će verovatno i sam Mariupolj pasti u narednim satima. Na netu se mogu lako pronaći mnogi snimci napuštene i uništene tehnike UV, što samo po sebi govori o stanju UV. Porošenko je ubacio sve što je imao u borbu, u 2-3 dobro organizovane akcije, separatisti su naneli nenadoknadive gubitke vojsci, i sve sada je eksploatacija Porošenkove greške da pošalje u borbu sve što ima, bez druge linije fronta. Bataljoni ukrajinskih dobrovoljaca koji se spremaju, još nisu za front. Ovo je gotova stvar sa vojne strane. Budimo realni, onoliko dičenje nacistima i bombardovanje civila je doprinelo buđenju stanovništva, koje na početku nije ni bilo za rat. Da su pametnije odigrali, ukrajinci bi danas izašli kao pobednici, ali nisu.

matia

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti.
izvještaji i opisi su dosta konfuzni.
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.

NekoIzMase

pre 9 godina

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno.
______________

I niko sa Zapada ne reaguje ...
Uništavaju bolnice, škole, vrtiće, crkve ...
A ne reaguju ni ovdašnji licemeri ...

Бојан Илић

pre 9 godina

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno. ______________I niko sa Zapada ne reaguje ... Uništavaju bolnice, škole, vrtiće, crkve ...A ne reaguju ni ovdašnji licemeri ...
(NekoIzMase, 05. septembar 2014 09:39)

Немају сви образ и није им битан у животу, на велику жалост!

Milko

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti.
izvještaji i opisi su dosta konfuzni.
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.
(matia, 4. septembar 2014 20:38)

Evo ti karta ATO za 4 septembar: http://24daily.net/wp-content/uploads/2014/09/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0.jpg

Gulag

pre 9 godina

Tito je bio lek za Rusofile,on se suprotstavio Rusiji kao danas Ukrajina.
Slava Ukraini.Braniocima Mariopolja želim oštro oko i mirnu ruku.Srećno.

Siniša

pre 9 godina

" Zasto ne pokazuju snimke, ili barem fotografije ruskih vojnika u Ukrajini? , ako toliko navaljuju sa tom pricom.
(Nikola, 04. septembar 2014 22:16)"

Verovatno koriste stelt tehnologiju, a EU i USA novinari izvestavaju sa daljine i slusaju Rasmusica i Obamu

Adam

pre 9 godina

Mariupolj je pocetkom godine bio prorusko uporiste. Videli ljudi kako sve cveta na Krimu, pa je ta podrsva izvenula. Mariupoljani su danas uz Ukrajinu. I Krim ce ponovo biti Ukrajinski, a nece jos puno vremema proci...

Jovan Ristic

pre 9 godina

Čitam komentare i iznenađen sam brojem ruskih "aktivista" među komentatorima. Upućivanje na ruske sajtove, citiranje na ruskom... U pitanju su špijunčine koje prodaju Srbiju zarad Rusije. Interesi Srbije su suprotni interesima Rusije. Nama su oteli Kosovo, a Putin to koristi da bi opravdao aneksiju Krima. Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima, a tužna je istina da petnaest godina niko u Srbiji energetsku zavisnost od Rusije ne vidi kao problem. Pravi Srbin podržava Srbiju, a ne strane države!

Krespo

pre 9 godina

Kakvi bre neonacisti, u citavoj ukrainskoj vojsci ima jedna jedinica od trista ljudi i to su uglavnom klinci koji se loze na nacionalizam. Nose crne fantomke na glavi, a kad skinu deca bre... Ja sam srbin i evo me Marijupolju, gledam ruske televizije i ne verujem kakve se lazi i propaganda siri. Ukrajinci su ostavljeni sami, nema ovde nikog da im pomogne. Kakve crne americke kompanije i neonacisti! Ljudi, osvestite se, ovde klinci brane gradove.

Rama iz ciriha

pre 9 godina

Ovo samo ludaci i bolesni ljude tera narod da ratuju. Ovog Putina sami Rusi ima da ga ubijaju jer on covek nenormalan i si*ofren 21 vek hoce rat samo manjaci to rade hvala

shazam

pre 9 godina

hahaha izvidnica od 4 tenka, 3 transportera i 50 vojnika krenula malo da prosvrlja da izvidi protivnicke trupe al tu je onda naletela na hrabre gradjane koji su je zaustavili naravno uz svesrdnu pomoc ukrainske vojske.

Ko je ovde lud?!

(...ja sigurno nisam..., 4. septembar 2014 17:40)

Zaustavila ih je Ukrajinska vojska. Kanda imaju vise od 4 tenka. U toj vojsci su, na opste iznenadjenje- Ukrajinski gradjani. Drugi Ukrajinski gradjani koji tu obitavaju i koji nisu u vojsci su se mozda i obradovali, posebno ako im nije do (trajnog?) napustanja rodjene kuce, poput vise od 100 hiljada njihovih sugradjana koji su pobegli iz okoline Luganjska i Donjecka od kako su separatisti porodili tesko naoruzanje i protivavionsku odbranu - bez ucesca Rusije, kaze Putin. I da, sve to se desava u Ukrajini. Kada bismo svako pominjanje Rusije i Rusa o ratu u Ukrajini zamenili sa Amerika i Amerikanci (moze i NATO), medju komentarima ovde ne bi bilo ni jednog jedinog koji je protiv Ukrajinaca i koji ih ismeva (poput ovog koji citiram). Ne znam ni ja ko je ovde lud, ali to se zove cinizam, nedoslednost i dvolicnost. Posebno obzirom na to da smo ne tako davno iskusili kako izgleda kada si u ratu sa mnogo vecom silom koja moze da te zgazi ako se samo malo vise uzjogunis, a sve se to desava posto ta sila ima teritorijalne pretenzije na tvojoj zemlji.

nikola

pre 9 godina

Zastava juga (Konfederacije) se viori na ovom tenku kao i u nasim filmovima (lepa sela...) u cast prvoj zemlji koja se suprotstavila americkom imperijalizmu!

Milko

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti.
izvještaji i opisi su dosta konfuzni.
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.
(matia, 4. septembar 2014 20:38)

Evo ti karta ATO za 4 septembar: http://24daily.net/wp-content/uploads/2014/09/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0.jpg

Gulag

pre 9 godina

Tito je bio lek za Rusofile,on se suprotstavio Rusiji kao danas Ukrajina.
Slava Ukraini.Braniocima Mariopolja želim oštro oko i mirnu ruku.Srećno.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Vidis onaj covjek na tenku ide unapred a gleda unazad ne plasi se nikve vojske ukrajinske ili Nato,a kojom brzinom Ukrajinci bjeze kad on gleda unapred,hahahahahahaha.

Mihailo

pre 9 godina

Kakvi bre neonacisti, u citavoj ukrainskoj vojsci ima jedna jedinica od trista ljudi i to su uglavnom klinci koji se loze na nacionalizam. Nose crne fantomke na glavi, a kad skinu deca bre... Ja sam srbin i evo me Marijupolju, gledam ruske televizije i ne verujem kakve se lazi i propaganda siri. Ukrajinci su ostavljeni sami, nema ovde nikog da im pomogne. Kakve crne americke kompanije i neonacisti! Ljudi, osvestite se, ovde klinci brane gradove.
(Krespo, 4. septembar 2014 20:07)

Ajde, a ko je doveo na vlast ovu huntu, ko je vikao "smrt Moskaljima!", ko je granatirao i porušio gradove u Novorusiji, ko je maltretirao civile u gradovima iz kojih su bili potisnuti opolčenci?
Sad se svi prave ludi, svi su natereni da idu u rat, fašista ima ukupno oko 12, a ostali se samo bore za Ukrajinu protiv zlih Rusa.
I Nemci su se "samo branili" '45. u Berlinu, jel tako?

matia

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti.
izvještaji i opisi su dosta konfuzni.
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.

bljak

pre 9 godina

logicno i ispravno! Nece valjda da se povuku i ostave narod da bude prognan...ajde da ne pravim analogiju sa nekim slicnim dogadjajima iz nase proslosti.

ISKANDER

pre 9 godina

hahahahahaha..
4 tenka,par oklopnih vozila...sila....
Pa dobro,da li su ovi iz Ukrajine normalni...?
Svi naslovi isti; Ruski tenkovi,Ruska vojska,RUSI,RUSI,RUSI...
A od ruske vojske ni traga ni glasa...

Marko

pre 9 godina

Video sam par slika u zapadnim medijima kako je narod formirao zivi zid da bi navodno sprecio ulaz proruskih snaga u Marijupolj. Mislim da ce se razbezati cim prva granata bude pala u njihovoj blizini, tako da je ovo obicna budalastina da na ovaj nacin rizikuju svoje zivote a sa ovim nece uciniti nista! Porosenko je sada resio da sklopi mir jer zna da mu je vojska u rasulu i ako ne ucini nesto po pitanju mira moze lako da zavrsi kao njegov prethodnik Janukovic, ako ne mozda i gore!

...ja sigurno nisam...

pre 9 godina

hahaha izvidnica od 4 tenka, 3 transportera i 50 vojnika krenula malo da prosvrlja da izvidi protivnicke trupe al tu je onda naletela na hrabre gradjane koji su je zaustavili naravno uz svesrdnu pomoc ukrainske vojske.

Ko je ovde lud?!

Tijana

pre 9 godina

Maruopolj treb da padne nocas ako ne i veceras, bar su mi tako rekli na rusvesna forumu. Evo mali citat koji govori o pregovorima, po ovome se zapravo vidi da Nova Rusija zeli da oslobodi celu teritoriju sa Ruskim zivljem u ukrajini. evo pa procitajte :) Политический и общественный лидер Новороссии Павел Губарев прокомментировал мирные инициативы российского президента.

«Мирный план Путина я в целом поддерживаю, кроме первого пункта о прекращении наступления Народной армии Новороссии. Считаю, что следует развивать успехи, чтобы хунта меняла повестку переговоров на более актуальную.

Моё предложение:
1. Народ объявляет все регионы бывшей Украины народными республиками, которые не подчиняются Киеву.
2. Проводятся референдумы о независимости.
3. Регионы, которые проголосовали против независимости, остаются в Украине.
4. Регионы, которые поддержали на референдуме свою независимость, могут войти в Новороссию.

Это ЕДИНСТВЕННЫЙ реальный мирный план. Мы воюем за Большую Новороссию от Луганска до Одессы».
Sto ce reci, nema mira, bar ne jos. Zasluzili su ljudi slobodu ipak se grcevito bore za svoja ognjista. NovaRusija ce im biti nagrada za sav ulozeni trud. Ljudi su presrecni i odusevljeni sto je Novarusija stvarnost.

No brain, no shame

pre 9 godina

Čitam komentare i iznenađen sam brojem ruskih "aktivista" među komentatorima. Upućivanje na ruske sajtove, citiranje na ruskom... U pitanju su špijunčine koje prodaju Srbiju zarad Rusije. Interesi Srbije su suprotni interesima Rusije. Nama su oteli Kosovo, a Putin to koristi da bi opravdao aneksiju Krima. Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima, a tužna je istina da petnaest godina niko u Srbiji energetsku zavisnost od Rusije ne vidi kao problem. Pravi Srbin podržava Srbiju, a ne strane države!
(Jovan Ristic, 4. septembar 2014 20:43)

Jedino nisi napisao ko nam je to oteo Kosovo i kako? Imaš li obraza to bar sebi priznati, pošto se od silnog 'liberalizma' ne usuđuješ izreći ni u 'cyber-svetu', jer možda neko prati, pa će biti packi?
Malo si se kasno setio Srbije, 'grantovčane'; a i kad izaće iz vaših usta, zvuči kao psovka, zato je se ostavi.

flipsilon

pre 9 godina

Ovo možda mogu da prodaju Švajcarcima koji su rat videli samo na filmu, mi ovde dobro kapiramo kako funkcionišu stvari na bojnom polju.

prica se , prica, da Rusi dolaze

pre 9 godina

A gde su carinici da zaustave tenkove Vojske Novorusije...kao pre neki dan kod Novoazovska. Izgleda da su od ukrajinske vojske ostali samo carinici, "obručovi" i dugmići. Ali nema brige, "sve će to, bato, da pozlati NATO"... k'o onomad u Gruziji.

Srdjina skola

pre 9 godina

" Ukrajinski vojnici i gradjani su zaustavili Ruske tenkove u Novoazovskom"!

Majko moja kako vas stvarno nije stid da pisete ovakvu propagandu ? U Novoazovsku 85% gradjana glasalo za DNR , Ukrajinski vojnici koji su pobegli iz tog grada i vratili se u zapadnu UKR ( gde su proglaseni za dezertere ) u kameru govore " zasto mi tamo ratujemo kad nam narod pokazuje prst na svakom koraku , govore da smo okupatori,fasisti,banderovci ... " https://www.youtube.com/watch?v=h_I7gvLRbg4 , nikakva Ruska armija nije oslobodila Novoazovsk nego DNR armija koja je docekana kao oslobodilacka armija a povodom rezimskih debilnih prica o narodu samo malo podsecanje da su u Mariopolju fotografisani oni redovi na biralistima na referendumu o kojima je bilo reci da nikada u istoriji UKR nisu bili redovi od 4-5 km na biralistima , u Mariopolju je pocetkom maja mariopoljska policija imala okrsaje sa profasistickim bataljonima oligarha i rezimskom armijom , da je regularna policija Mariopolja oslobodila grad uz 1-15 mrtvih na obe strane , da su hiljade i hiljade gradjana pravili barikade u gradu ( ona fotka gde BTR preskace barikadu je odatle ) , fasisti iz bataljona oligarha su pucali na nenaoruzane demonstrante sa razdaljine od 3-4 m , u DNR vojsci ima hiljade i hiljade ljudi iz Mariopolja dok grad " brane" rezimski vojnici iz zap. Ukrajine... i sve u svemu je Mariopolj skoro 100% na strani antifasista.

brasa

pre 9 godina

(Jovan Ristic, 4. septembar 2014 20:43)
evo jedna spijuncina te pozdravlja. i da, ja sam srbiju branio u svim poluratovima, a gde si ti bio prijatelju? raspredao u kafani sa drugarima kako se brani srbija? e moj jado.

Che

pre 9 godina

"Sergejev je rekao da Rusija "najverovatnije" pokušava da napravi koridor do Krima, s kojim sada nema kopnenu vezu."

jel to isto ono "najverovatnije" da su malezijski avion oborili Rusi?

Руски шпијун алијас Ристић

pre 9 godina

Чини ми се неки Јован Ристић ЕУ-УСА плаћеник.

Па треба му дати орден. Човек не да нема мозга него га никад неће ни имати. Ха;Ха па по њему је снимљен Балкански шпијун. "Сад ти лепо признај па ће мој брат Ђура (НАТО) да ти опрости што те је тукао". Пази, нама су отели Косово. Ко? Марсовци или ови за које ти навијаш и успут лупеташ? Отели нам Коово Марсовци, па сад Путин то искоришћава. Па ти си за психијатријско испитивање. То што ми "русофили" коментаришемо и што смо у већини је одраз стања свести овог народа. Нити ће нас ови твоји прихватити као поузданог савезника нити ћемо то ми икад бити. А ти поред сликовница прочитај мало озбиљније литературе и избаци Глас УСА сатане па ћеш можда бити паметнији. Тамо и неки капетан позива Украјинце на јуриш. То су вероватно његова браћа па је легално за њих да навија. Али војно знање му је на минимуму. Напали би они да сад имају с чим и да имају морала и жеље. А и да се ови за које навија већина Срба преко ноћи претворе борце девојчице. Срећа да ми ти ниси био командант у претходним ратовима, лоше би се провео.

apis

pre 9 godina

Naravno, kao i većina srba ja sam na strani ruske populacije, čim pošteni nato objašnjava situaciju, ni jedne riječi o onome nesretnom putničkom avionu...
ali stvarno podjednako žalim i ruse i ukrajince koji trenutno žive na tim prostorima i samo da im bude mir pa na čiju god štetu, samo mir!!!

Јое

pre 9 godina

@Adam

Јесте, Маријупољ је почетком године био уз Новорусију. Онда су Ахметов и друштво на превару (вероватно уз помоћ Суркова) и без борбе, предали град на тацни украјинским нацистима. Исти план је ио и за Доњецк, али их је Стрелков у томе спречио. Након тога је у Маријупољу нестао одређени већи број људи под неразјашњеним околностима. Остали становници су се због страха смирили и чекају. Неће још дуго чекати. Слобода је близу.

goran

pre 9 godina

Treba reci da tamo operise desni sektor i da su ljudi naterani pod pretnjom oruzijem da kopaju rovove i formiraju zive zidove! Ovo je jedini razlog zasto do sad grad nije osvojen, Rusi ne zele da ubijaju svoj narod!

Pantagruel

pre 9 godina

Људи, нема ту велике филозофије: или си у стању да удариш превентивно и поведеш рат изван сопствене територије (онда када ти снага то допушта) или чекаш непријатеља у својим селима и градовима. У овом рату, Украјина је само колатерална штета, а стратешка игра се води између Америке и Русије. Путин није луд да чека НАТО трупе под Москвом (као његови претци Наполеона и Хитлера). Сувише скупо је плаћено то искуство да би се дозволило понављање грешака. Он нема избора осим да повећа стратегијску дубину на рачун украјинске територије коју би у супротном сасвим запосео НАТО. А ако Америка постави антиракетни штит на истоку Украјине, затворила би и небо изнад Москве. То је цена коју нико нормалан и одговоран на челу руске државе не би прихватио. Зато Украјини кичма мора пући и (хтела она то или не), на крају ће фактички бити подељена на две сфере утицаја. У овом тренутку бих волео да Руси тактички надмудре украјинце, оставе Маурипољ у окружењу, вежу за њега трупе довучене ради одбране, заобиђу га, стуште се на Бердјанск, Приморск и Мелитопољ,а онда се врате по њиховом заузимању, да доврше посао у маурипољском "џепу". Не треба да понављају нашу грешку са Вуковаром и надам се да су њихове службе проучиле наше грешке из Хрватске и Босне, тако да из њих извуку поуке.

ray

pre 9 godina

Realno mir je mogao danas biti postignut pod uslovom da je Mariupolj bio vracen regularnim snagama Novorusije.

Ovako su opolcenci prinudjeni da zauzmu grad sutra do 11h po Greenwich-u kada je predvidjen prekid vatre. To ce i da urade, ali nazalost uz nove zrtve.

Inace, Rusi su dosta skepticni prema ovom mirovnom planu buduci da nece biti potpisan od strane Poroshenka (trenutno je kod mentora u Velsu gde uziva u fast food-u).

Nole

pre 9 godina

Podržavamo braću, a vi koji podržavate one koji su ubijali srpsku decu nek vam to služi na čast a vašim potomcima na sramotu. Zapad je srušio legitimno izabranog predsednika i tako grubo prekršio svako pravo! Rusija nije imala izbor!

Vladimir

pre 9 godina

Ко смишља ове смејурије? Конвој тенкова зауставили грађани? Па, ваљда се прво "преоре" артиљеријом, а онда иду тенкови и пешадија... Какви црни грађани?

vasa

pre 9 godina

al ce cnn i ekipa da, kada krene konacni napad na mariupolj, da izvestavaju o nekakvim masivnim razaranjima grada, o velikoj pogibiji civila, potpuno proukrajinski nastrojenih...

M.

pre 9 godina

Nikola kaze:"Zastava juga (Konfederacije) se viori na ovom tenku kao i u nasim filmovima (lepa sela...) u cast prvoj zemlji koja se suprotstavila americkom imperijalizmu!"

i jos dobija masu pluseva. Zastava na tenku je zastava ruske mornarice (mornarice carske rusije i mornarice ruske federacije). Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Navy
Kakva crna zastava konfederacije, a pogotovo sto konfederacija nema nikakve veze sa otporom imperijalizmu

Ryber Palunko

pre 9 godina

Dalje nećeš moći! Buši, hahaha, busi!
(Mirko, 4. septembar 2014 18:00)

Zlotvore! Kad god ovo čujem čitav dan ponavljam:'Dalje nećeš moći! Dalje nećeš moći :D:D:D

Mare,NS

pre 9 godina

@ Jovan Ristic

Da li stoji tvoja sledeca tvrdnja:
""...Ruski ambasador otvoreno preti srpskim političarima...""?
Mozda i stoji!?
A, sta cemo sa onih nekoliko desetina ambasadora, koji su nam godinama sastavljali vlade i odredjivali sta da radimo?
Kako to da si se setio samo jednog, a na sve ostale zaboravio, kao da ne postoje?
Ti `ostali` i danas nam svakodnevno drze lekcije i ispostavljaju, uvek i iznova nove zahteve, kao da smo mi `zlatna ribica`, koja ispunjava sve zelje, pa makar i na svoju stetu!
Zanimljivo razmisljanje, ali ipak bi trebalo biti malo objektivnije, istine radi!

bomber

pre 9 godina

Treba reci da tamo operise desni sektor i da su ljudi naterani pod pretnjom oruzijem da kopaju rovove i formiraju zive zidove! Ovo je jedini razlog zasto do sad grad nije osvojen, Rusi ne zele da ubijaju svoj narod!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (goran, 4. septembar 2014 19:15)


ja tebi brate dade plus čisto zbog ovih ustaša što su prije 10 dana seirili dok su neonacisti bombardovali donjeck i lugansk al čisto sumnjam da iko ima obzira prema "svom narodu"

Бојан Илић

pre 9 godina

U međuvremenu, Konstantin Batoski, zamenik guvernera regiona Donjeck, u kojem se Marijupolj nalazi, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uništila četiri tenka proruskih snaga.

Тако је то када човек у "позним" годинама провали Фејсбук!:-))
А што не избаци и слике на профилу, да буде баш фаца, оно ....:-))!

spasenija kolcek

pre 9 godina

Sećam se, bila sam u gimnaziji, udzbenik iz geografije, u udzbeniku - slika na kojoj su polja zrelog žuto-zlatnog žita i kombajni. Ispod slike piše: Ukrajina - najveća sovjetska žitnica.
Danas, plačem i bojim se: niti će biti ljudi, niti će Rusi i Ukrajinci da budu braća kada se budu poklali (kao i kod nas i Bosanci i Bosanci i Bosanci), niti će plodna ukrajinska crnica da bude žitnica, već grobnica... I tako u krug...
"Ljudska Istorija je sablazan koja traje dvadeset hiljada godina" (Elza Morante)

draganChe

pre 9 godina

videcemo sutra ali ovo sto sam upravo video na liveleak.com govori upravo suprotno. oklopna vozila ukr vojske odlaze iz grada. mislim da ce grad brzo pasti. kao sto rekoh, videcemo sutra.

Blago nama

pre 9 godina

Ako se grad sa 400.000 hiljada stanovnika zauzima za jedan dan koliko realno ocekivati mrtvih? Koju brojku mogu podnijeti mozgovi i zeluci navijaca? Politike i politicare ne racunamo, oni i ne ginu. Sve dosadasnje bitke tamo se mogu nazvati ispipavanjem protivnika, i sukobima niskog intenziteta. Za pola godine par hiljada mrtvih. Naravno i jedan izgubljeni zivot je previse, ali ako ovo do sada nije ni R od rata. U mnogo manjoj zemlji, kao sto je bila Juga, za ovoliko mjeseci ratovanja bilo je visestruko vise zrtava. Za jedan dan, ovoliki grad se moze zauzeti samo primjenom strategije spaljene zemlje. U slucaju odsudne odbrane (neki vojni termin = bitka do zadnjeg) bilo bi 20 do 30 hiljada mrtvih i 100 hiljada ranjenih. Izvinite, ja za to ne bih navijao. Nema tog cilja koji je vrijedan takvih zrtava! Ni kopnena veza sa Krimom nije vrijedna toga. Nije pitanje da li navijamo za Ruse ili Ukre, pitanje je koliko smo spremni brojati mrtve a da nam ne pozli.

matia

pre 9 godina

hvala kobac
inače,teško je zauzeti stranu,oba su slavenska naroda.
emotivno,ko svim slavenima rusi su bliži,kao velika braća.tako mi je nono(djeda)pričao da su se u najgore doba iste,pod fašizmom krajem dvadesetih naši hrabrili jedan drugog;"doći će naša velika braća rusi da nas spase".
s druge strane ukrajinci su se napatili kroz povijest a oni tvrde da je najgore bilo za vrijeme gladomora u sssr-a tridesetih godina. i stvarno je grozno ako je istina šta sam čuo jučer u onoj švedskom dokumentarcu "evropa tridesetih"da se u doba največe gladi,kad su umirali na miljuni ljudi pola godišnje žetve sovjetske vlasti izvezle na zapad!?!
inače,naravno američke tajne službe izazvale su majdan i rušenje janukovića i u tome se sitacija razlikuje od ex yu,jer se mi nismo dali izmanipulirati i sami smo sve zakuhali;)

истина ослобађа!

pre 9 godina

nigdje da nađem kartu linije fronta ili koju teritoriju drže separatisti. 
izvještaji i opisi su dosta konfuzni. 
jel neko ima točnu informaciju ili gdje se može vidjeti karta trenutne situacije.
(matia, 4. septembar 2014 20:38)

Погледај vostok.rs , има део "Украјина и Новорусија из минута у минут", ту има карта.

Truth Always Byzantium Forever

pre 9 godina

Zastava na transporteru je ruska mornarička zastava (naval jack) a ne zastava Konfederacije, mada priznajem da sličnost postoji @nikola.

Sale

pre 9 godina

Ljudi, dosta je, ne mogu više da gledam ova "strateško - taktička nadmudrivanja". Zabole me glava više od ovih vesti i to mi je toliko glupo i pre svega nenormalno da Rusi i Ukrajinci nešto ratuju i mlate se raketama tenkovima i artiljerijom... nadam se da je ovo sa mirom u petak tačno. Svi ratovi su glupost, obična ljudska glupost, a ja lično za gluplji sukob od ovog sa Ukrajincima i Rusima u Ukrajini čuo nisam. Eventualno pariramo mi iz ex Yu, mislim, u principu kada je glupost u pitanju. I ja sam glup što sve ovo uopšte pišem...

Lester_the_Molester

pre 9 godina

Za @Pantagruel
To što kažeš i te kako ima logike, ali Ukrajina i dalje ima više nego dovoljno resursa da odseče i okruži jedinice koja bi pošle u tom pravcu. Mislim na preimućstvo u borbenoj tehnici i ljudstvu. Toga se Novorusi i boje.Marijupolj bi pobunjenicima poslužio kao moćno uporište i luka za snabdevanje opremom iz Rusije i/ili Abhazije, što bi bilo vrlo lako negirati s ruske strane. Grad im garantuje i još 5-10 000 dobrovoljaca. Mariupolj im garantuje de facto nezavisnost.

adam

pre 9 godina

Ovo je komično! Dok se za stolom uz ručak najavljuje mir na terenu, na drugom kontinentu besni frontalni sukob teške artiljerije. Toliko se politika razlikuje od realnosti, potpisivanje mira i napredovanja tenkovske jedinice!

dovla

pre 9 godina

@nikola....."Byzantium" je u pravu...ova zastava jeste takozvani "NAVAL JACK" iliti "mornarichka ceremonijalna,odnosno svechana zastava" Ruske Federacije...uobichajeno korishccena mornarichka zastava na plovilima i u mornarichkim bazama i vojnim lukama jeste slichna "jack"-u,razlika je u tome shto nema crvene boje...prisutan je samo morsko-plavi "kosi krst",na beloj pozadini...postoji u Ruskoj mornarici josh jedna "kosokrsta" zastava,tzv. "border pennant",na njoj su crvena polja kod JACKa zamenjena zelenim,a vijori se na patrolnim chamcima i brodovima Pomorsko-granicharske sluzzbe u sastavu Mornarice.....eto....

ljubisa

pre 9 godina

razmisljam ceo dan ovako kad te drzava salje u rat slobodno ubijaj a kad u samoodbrani ubijes onda je to zlocin i sad mi recite ko je lud ovde???

Delije Sarajevo

pre 9 godina

Kao neko ko je iskusio sve strahote rata kad pročitam ovo, još mi je jasnije kako je propaganda najmoćnije oružje na svijetu.
I Ukrajinci Miku Bosnić imaju ;-)
Žali bože žrtava ...

realnost

pre 9 godina

Лично на фб имам ледере Доњецке Ребубликњ,на снимцима и сликама се јасно види да су они дефинитивно полупали украјинце на свим фронтовимц,огроман је број мртви украјинаца ,и ту може да прича ко шта хоће али сутра и тај град пада,шта су тражилу то су и добили,живела Русија,и престано те ,поједини да браните Еу која је и нашу земљу завела у црно,сваки нормалан човек бих русе подржао ,има и страни плаћеника што су и проруси показали снимцима мртвих плаћеника и пасоша,нису Руси ко и поједини СРби да се
продају за шаку долара

Borko

pre 9 godina

Možda ima neke veze sa ovim o čemu pišete a možda i nema.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_04/Da-li-se-zlato-hrvatskih-fashista-chuva-u-Vatikanu-1812/

NekoIzMase

pre 9 godina

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno.
______________

I niko sa Zapada ne reaguje ...
Uništavaju bolnice, škole, vrtiće, crkve ...
A ne reaguju ni ovdašnji licemeri ...

B.R.A.T.

pre 9 godina

@milko, ova karta koju si postavio nema veze sa realnošću, prevashodno jer je iz ukrajinskih izvora, a oni ne priznaju krah UV na većini frontova. Pravo stanje stvari je da je Mariupolj opkoljen, da je očišćena ceo potez granice od Luganska do Novoazovska, i da će verovatno i sam Mariupolj pasti u narednim satima. Na netu se mogu lako pronaći mnogi snimci napuštene i uništene tehnike UV, što samo po sebi govori o stanju UV. Porošenko je ubacio sve što je imao u borbu, u 2-3 dobro organizovane akcije, separatisti su naneli nenadoknadive gubitke vojsci, i sve sada je eksploatacija Porošenkove greške da pošalje u borbu sve što ima, bez druge linije fronta. Bataljoni ukrajinskih dobrovoljaca koji se spremaju, još nisu za front. Ovo je gotova stvar sa vojne strane. Budimo realni, onoliko dičenje nacistima i bombardovanje civila je doprinelo buđenju stanovništva, koje na početku nije ni bilo za rat. Da su pametnije odigrali, ukrajinci bi danas izašli kao pobednici, ali nisu.

Бојан Илић

pre 9 godina

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno. ______________I niko sa Zapada ne reaguje ... Uništavaju bolnice, škole, vrtiće, crkve ...A ne reaguju ni ovdašnji licemeri ...
(NekoIzMase, 05. septembar 2014 09:39)

Немају сви образ и није им битан у животу, на велику жалост!

Siniša

pre 9 godina

" Zasto ne pokazuju snimke, ili barem fotografije ruskih vojnika u Ukrajini? , ako toliko navaljuju sa tom pricom.
(Nikola, 04. septembar 2014 22:16)"

Verovatno koriste stelt tehnologiju, a EU i USA novinari izvestavaju sa daljine i slusaju Rasmusica i Obamu