"Ojačati saradnju Zapadnog Balkana"

Učesnici Bledskog strateškog foruma zaključili su da je neophodno ojačati saradnju na području jugoistočne Evrope.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

22:50

Default images

Održavanjem panela o regionalnoj saradnji na području zapadnog Balkana na Bledu je završen dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 učesnika iz 65 zemalja i međunarodnih ustanova.

Saradnju na području jugoistočne Europe potrebno je jačati, kao i međusobno poverenje, a perspektiva članstva u EU za sve države u jugoistočnoj Evropi predstavlja za to odličan okvir, zaključili su učesnici panel rasprave o regionalnoj saradnji na Balkanu na strateškom forumu na Bledu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana suštinski uticala na unapređenje regionalne saradnje i rešavanje otvorenih pitanja dijalogom.

Dačić je istakao da ohrabruju uveravanja partnera iz Hrvatske da nerešenim bilateralnim pitanjima neće blokirati niti uslovljavati susede na njihovom putu ka Evropskoj uniji i da će biti među najglasnijim pristalicama nastavka proširenja Unije.

"Svesni smo da nam predstoji težak reformski period, ali isto tako mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđe, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je evropska perspektiva ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je ponovio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prioritet Vlade Srbije, koja je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine.

Dačić je rekao da je potrebno da Evropska unija, uprkos problemima s kojima se sama suočava, pokaže adekvatnu fleksibilnost za specifičnosti regiona zapadnog Balkana i da ne dozvoli da pitanje daljeg proširenja Unije bude zapostavljeno.

Dačić je u šaljivom tonu, u ime čitavog regiona, "zapretio" EU da će zemlje s ovog područja tražiti da postanu članice SAD ako ih ne primi EU i rekao je da je zaostajanje zemalja na tom području u odnosu na države iz nekadašnjeg "komunističkog" bloka zabrinjavajuće.

Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je rekla da se odavno zalaže za jačanje regionalne saradnje i da je to bio njen stav i u vreme kada su prema toj politici bile uzdržane mnoge susedne zemlje, kao i da perspektiva članstva u EU predstavlja odličan okvir za jačanje takve politike i jačanje privrednih i drugih odnosa.

"Čitav projekat EU je za regionalnu saradnju odlična stvar, jer nema nijedne države koja bi rekla mi smo protiv članstva u Uniji. Zato je na tome moguće graditi uspešnu regionalnu saradnju", rekla je Pusićeva dodavši da je u nacionalnom interesu Hrvatske da sve susedne zemlje postanu članice Evropske unije.

Bivši srpski ministar spoljnjih poslova Goran Svilanović izjavio je da će ulazak preostalih država na Balkanu u EU biti dugotrajan i specifičan u odnosu na primanje Slovenije i Hrvatske, a da ga može pospešiti i regionalna saradnja.

"To će biti specifičan proces, jer su to države sa specifičnim problemima", naveo je Svilanović. On je posebno upozorio na problem niskog BDP u tim zemljama, zbog čega se pojavljuje problem i u ostvarenju infrastrukturnih projekata koji su regionalno usmereni, ali nemaju finansijsku pomoć.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da BiH ima bogatu kulturu i razvojne šanse, ali da će mladi u 70 odsto slučajeva napustiti BiH ako u njoj ne budu videli perspektivu i ako se ne poboljša privredno stanje i ne uvede poštovanje vladavine prava.

U panel raspravi o stanju u jugoistočnoj Europi učestvovao je i Hojt Ji, zamenik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, koji je istakao da bi zemlje u tom delu Evrope morale biti jasno suočene i s posledicama ukoliko se ne budu držale načela dogovorene saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: