"Otežati odlazak na Bliski Istok"

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da planira uvođenje nove regulative koja bi otežala Britancima putovanje u Siriju i Irak da bore uz ekstremiste.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

18:59

Default images

Kameron je na konferenciji za novinare rekao kako će u ponedeljak u parlamentu izneti detalje svog plana, kojim se, između ostalog, predviđa i konfiskovanje pasoša. Britanija je ovih dana povisila stepen pretnje od međunarodnog terorizma na "ozbiljan", odnosno drugi najviši nivo, prenosi Rojters.

Britanska ministarka inostranih poslova Terisa Mej ističe da bi napadi protiv Britanije mogli da budu planirani u Siriji i Iraku i da proglašeni stepen pretnje znači "kako je teroristički napad vrlo moguć, ali obaveštajni podaci ne ukazuju da neposredno preti".

Sumnja se da je američkog novinara Džemsa Folija ubila osoba koja je britanski građanin, što je podstaklo zahteve za dodatnim bezbednosnim merama koje bi se odnosile na Britance koji putuju na Bliski Istok da bi se tamo pridružili militantnim grupama.

Pojačana su i strahovanja da bi neki od Britanaca koji su otišli u Siriju ili Irak mogli da se vrate u Britaniju i tu počnu da obavljaju terorističke napade, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: