DSS: Šta znači podrška Nemačke?

Demokratska stranka Srbije smatra da Vlada Srbije treba otvoreno da kaže šta sve podrazumeva ponovljena fraza da Nemačka podržava evropski put Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

18:23

Default images

Kako tvrde iz DSS, Vlada Srbije treba ''otvoreno da kaže da, između ostalog, to podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova i potpunu uskađenost spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, pa da se onda građani Srbije o tome izjasne i da danas vladajuće evrounijatske stranke ili odstupe sa vlasti ili obezbede legitimitet politici koju vode''.

Smatrajući da su uslovi Nemačke, time Evropske unije, potpuno jasni, iz te stranke kažu da su zahteve Nemačke Beogradu uručivali poslanik Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof i poslanik Socijaldemokratske partije Ditmar Nitan, a da je razlika samo u rokovima koji se Srbiji postavljaju.

"Zbog toga poruka predsednika vlade, upućena građanima iz Berlina i predstavljena kao dobra vest, da Nemačka planira da do kraja godine odobri Srbiji 140 miliona evra, nesumnjivo nije najvažnija koju su građani Srbije očekivali'', tvrde u DSS-u.

Poslanik nemačkih socijaldemokrata Nitan izjavio je da Srbija nije dužna da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji i da bi bilo arogantno tako nešto očekivati od nje.

Nitan je, takođe, u intervjuu za nemački radio Dojče vele ocenio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić deo "konstruktivnih snaga" i da možda zbog toga ima "bonus" u Berlinu, ali je napomenuo da se taj bonus mora iznova potvrđivati.

Srbija bi, prema njegovim rečima, mogla da bude spremna za ulazak u u EU najranije za pet godina, a kada pristupni pregovori dođu do kraja, Beograd će biti stavljen pred neminovnost da je članstvo moguće samo uz priznanje Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: