"Dijalog BG-PR se nastavlja 4. 9."

Dijalog između Beograda i Prištine nastaviće se 4. septembra na sastanku radne grupe, izjavio direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.08.2014.

16:39

Default images

Govoreći o pregovorima između Beograda i Prištine, Đurić je rekao da se dijalog odvija kroz neformalne konsultacije u oblasti energetike.

Nastaviće se 4. septembra kroz sastanak radne grupe koja treba da razgovara o dosadašnjem toku sporazuma o integrisanim administrativnim prelaziima, a biće i drugih razgovora, rekao je Đurić.

Naglasio je da ne očekuje da se velike teme uspešno reše pre nego što se politička situacija u Pokrajini stabilizuje i ne bude formirana pokrajinska vlada koja ima pun legitimitet.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da su političari u Prištini odgovorni za loše sprovođenje Briselskog sporazuma. Đurić smatra da odgovornost za neadekvatno, sporo i loše sprovođenje Briselskog sporazuma u potpunosti leži na neodgovornim političarima u Prištini.

Đurić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da "Briselski sporazum nije švedski sto sa koga vlasti u Prištini mogu da uzmu samo ono što im se sviđa" i dodao da Sporazum nije sproveden u delu koji se odnosi na stvaranje okvira za formiranje Zajednice srpskih opština.

Na Kosovu odbacuju kritike iz Beograda tvrdeci da postizborna kriza nema nije prepreka nastavku razgovora u briselu.

Ustavni sud Kosova presudio je da izlaz iz postizborne krize nisu novi izbori te da bi stranka Hašima Tačija, sa osvojenih najviše mandata, trebalo da predloži predsednika skupštine a da se potom razgavora i o formiranju vlade.

Ipak, analitičar Fatmir Seholi smatra da prištinska delegacija u Briselu, 4. septembra, neće imati legitimitet za razgovore. Priština mora da formira svoje institucije kako bi mogla da nastavi pregovore, kaže Seholi.

Jedna od glavnih tema novog susreta u Briselu čije je održavanje potvrdila i Edita Tahiri, Tačijeva zamenica, trebalo bi da bude tzv. integrisano upravljanje administrativnim prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: