Ponedeljak, 25.08.2014.

11:15

Dodik: Ne prihvatamo nametanje tema

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predstavnici RS neće prihvatiti dodatni dnevni red na konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Izvor: Beta

Default images

Prvi čovek jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini najavio je učešće na konferenciji 28. avgusta, ali je rekao da neće prihvatiti nametanje tema za razgovor.

"Što se nas iz RS tiče, nikakvo nametanje dnevnog reda sa strane neće moći da bude prihvaćeno", naveo je Dodik, koji ne isključuje mogućnost da se na konferenciji "potegne" i neko političko pitanje.

Političke priče ostaju za postizborni period, rekao je entitetski predsednik, ocenivši da će u Berlinu očigledno preovladati ekonomske i velike infrastrukturne teme.

"Imamo neke predloge koji su u skladu s regionalnim projektima, kao što su Južni tok, mreža autoputeva u RS, kao i deo jadransko-jonske magistrale koji prolazi kroz RS", precizirao je Dodik.

Bevanda: Berlin nije "Dejton 2"

Vjekoslav Bevanda (Foto: Screenshot/Youtube/Dnevni avaz)
Konferencija u Berlinu nije "Dejton 2" već skup na kom će se razmatrati evrointegracije Zapadnog Balkana, izjavio je Vjekoslav Bevanda.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da konferencija u četvrtak u Berlinu nije neka vrsta "Dejtona dva", već skup na kojem će se razmatrati evroatlantske integracije Zapadnog Balkana i regionalni projekti.

"Sasvim je normalno da će se o krupnim političkim temama u vezi sa BiH razgovarati, ali posle izbora. No, vreme ne stoji, a i svi događaji u svetu upućuju na punu opravdanost ovoga što je Angela Merkel postavila kao inicijativu, a to je da u fokusu berlinskog skupa budu teme evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana, ali i zajednički projekti regiona", rekao je Bevanda za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

On je istakao da je skup u Berlinu poziv na regionalnu stabilnost i saradnju, u svakom pogledu - bezbednosnom, političkom i ekonomskom, dodavši da je to prilika da region, uz garancije bezbednosti i saradnje, promoviše projekte koji vode ka dinamičnom ekonomskom oporavku.

Bevanda je najavio da su ti projekti tema skupa u Cavtatu, gde će se danas popodne sastati premijeri BiH, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Predsedavajući Saveta ministara BiH najavio je da će se pre konferencije u Berlinu, zakazane za 28. avgust, sastati i s premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

"Tako da ću zaokružiti konsultacije s kolegama - premijerima iz regiona", kazao je Bevanda.

On je napomenuo da je ceo svoj dosadašnji mandat intenzivno radio s premijerima zemalja regiona na svemu što je bilo sporno i što je intenzivno i dugo trajalo.

"Sada su došli na red projekti, i treba videti da li imamo svi isto mišljenje u vezi s pitanjima koja smo davno inicirali, pre svega o Jadransko-jonskom putu, autoputu koji ide od Mostara do Splita, a koji se nadovezuje na put što polazi od Gradiške... No, o svemu tome posle Cavtata, kad vidimo o čemu imamo isti stav i što možemo prezentovati kao zajednički projekt", rekao je Bevanda.

U Berlin su pozvani premijeri, ministri spoljnih poslova i ministri privrede iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije i Albanije, kao i predstavnici Evropske unije. Predstavnici Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije danas na Cavtatu spremaju zajednički nastup na konferenciji u Berlinu.

Premijerka RS Željka Cvijanović ne očekuje da će na konferenciji o Zapadnom Balkanu, 28. avgusta u Berlinu, biti pokrenute velike političke teme o BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: