Region o platformi za Berlin

Premijeri Crne Gore, Hrvatske, Albanije i predsedavajući Saveta ministara BiH danas popodne se sastaju u Cavtatu kako bi pripremili zajednički nastup u Berlinu.

Izvor: Beta, Danas

Ponedeljak, 25.08.2014.

09:36

Default images

Premijeri Crne Gore, Hrvatske, Albanije i predsedavajući Saveta ministara BiH danas popodne se sastaju u Cavtatu, u Hrvatskoj, zbog pripreme zajedničkog nastupa na konferenciji o Zapadnom Balkanu koju u četvrtak u Berlinu priređuje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Premijeri Zoran Milanović, Edi Rama, Vjekoslav Bevanda i Milo Đukanović razgovaraće o "infastrukturnim projektima i drugim projektima od zajedničkog interesa za države" Zapadnog Balkana i za region u celini, o kojima bi moglo biti u Berlinu, najavila je u nedelju Vlada Crne Gore.

Na skup u Berlinu su pozvani i premijeri, ministri inostranih poslova i privrede Srbije, Slovenije i Kosova, kao i visoki zvaničnici Evropske unije (EU), Hermen van Rompej, Žoze Manuel Barozo, Ketrin Ešton i Štefan File.

Inicijativu Berlina za zajednički sastanak premijera, ministara inostranih poslova i privrede zemalja Zapadnog Balkana i visokih predstavnika Evropske unije (EU), Vlada u Podgorici smatra "podsticajem za jačanje regionalne saradnje i ohrabrenja zemljama regiona da još odlučnije nastave putem evropskih i evroatlanskih integracija".

Kancelarka Merkel je poručila da sve zemlje regiona "imaju evropsku perspektivu", ali da članstvo u EU zavisi od sprovođenja reformi.

Merkel je ukazala da je na Balkanu potrebno imati "dug dah", da zemlje regiona "ne smeju prerano biti prepuštene same sebi" i ocenila da region napreduje "puževom brzinom".

Zašto Srbije nema na sastanku

Na pitanje lista Danas zašto Srbije nema u današnjim razgovorima, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, objašnjava da je to zato što te zemlje imaju projekte koji su vezani za njih, a koji nemaju veze sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: