RFZO: Novak i Lazar idu na lečenje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je Ministarstvo organizovalo lečenje četvorogodišnjeg Novaka Kokotovića u Nemačkoj.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

11:44

Default images

Dečak ima teško neurološko oboljenje, a ministar je istakao da je hitno sazvan konzilijum, koji je dao mišljenje koje je odmah prosleđeno RFZO.

"Ministarstvo je u koordinaciji za Kontrolom leta obezbedilo i avion kojim će mali Novak biti prevezen u Nemačku i do bolnice, a Fond će pokriti samo troškove dijagnostike", rekao je Lončar.

Lekarska komisija odobrila je upućivanje Novaka Kokorovića na lečenje u Nemačku, kao i dvogodišnjeg Lazara Koljibabića u Italiju, javlja Blic.

Republički Fond za zdravstveno osiguranje preduzeo je hitne mere oko organizacije, finansiranja i upućivanja malog Novaka u bolnicu "Krankenhaus Mara Maraweg“ u gradu Belefildu u Nemačkoj, javlja Blic.

Po hitnom postupku je, prema pisanju tog lista, organizovano je i upućivanje na lečenje teško obolelog dvogodišnjeg Lazara, kome je neophodna hitna transplantacija jetre u bolnicu "Azienda Ospedaliera Papa Giovanni XXIII“ u gradu Bergamo u Italiji.

On će već sutra ujutro biti prevezen avionom Vlade Srbije u grad Bergamo u Italiji.

Podsetimo, ranije danas je konzilijum lekara dao je preporuku za to da se lečenje četvorogodišnjeg Novaka Kokotovića, koji ima retko neurološko oboljenje, nastavi u Nemačkoj.

"Završen je konzilijum i preporučeno je da se dijagnostika i lečenje dečaka nastave u inostranstvu", rekao je ranije danas Tanjugu državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić i dodao da će danas zasedati i stručna komisija RFZO koja treba da donese konačnu odluku. Konzilijum je, inače, formiralo Ministarstvo zdravlja.

Đukić je rekao da bi u Nemačkoj trebalo da se kompletiraju sve dijagnostičke procedure i da se vidi koje su opcije daljeg lečenja dečaka koji ima retko neurološko oboljenje.

Dečak ima sindrom Dendi Voker - pri kome dolazi do oticanja mozga i čestih epileptičnih napada, a oboljenje se javlja kod jednog od 30.000 mališana.

Njegovo zdravstveno stanje u poslednjih nekoliko dana naglo se pogoršalo, a u Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike i njegovog lečenja.

Roditelji malog Novaka Kokorovića pre 11 godina izgubili su devojčicu koja je bolovala od iste bolesti kao i njen brat.

Kako je Tanjug izvestio, posle odluke komisije potrebno je da stručna komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da "zeleno svetlo", kako bi RFZO finansirao lečenje mališana u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: