Gaza: 72 sata primirja

Prekid vatre u ratu u pojasu Gaze, kome je posredovao Egipat, stupio je jutros na snagu u 8 sati po lokalnom vremenu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.08.2014.

07:13

Default images

Planirano je da traje 72 sata i omogući pregovore u Kairu o trajnijem prekidu neprijateljstava. Samo nekoliko minuta pre toga sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se širom južnog Izraela i dalje na sever na domaku Jerusalima podstaknute raketama za koje je Hamas preuzeo odgovornost. Izveštaja o žrtvama nije bilo, prenosi Rojter.

Izraelska armija je prethodno najavila potpuno povlačenje iz Gaze, kada dogovoreni prekid vatre stupi na snagu, kako je rečeno."Armija će se razmestiti na odbrambene pozicije van Gaze kada taj trodnevni prekid vatre počne", rekao je vojni portparol Peter Lerner novinarima, prenosi AFP.

Dogovor o prekdu vatre postigle su obe strane u ratu koji traje mesec dana. Za vreme trajanja primirja Izrael i Hamas će voditi indirektne pregovore u Kairu o širem dogovoru, koji bi trebalo da spreči buduće prekogranično nasilje. Raniji medjunarodni napori da se uspostavi privremena obustava sukoba nisu urodili plodom, podseća Aošijeted pres.

U sukobu koji je počao 8. jula poginulo je skoro 1.900 Palestinaca, većinom civila i 67 Izraelaca, uključujući troje civila.

SAD: Odgovornost na Hamasu

SAD su pozdravile objavu o prekidu vatre izmedju Izraela i Hamasa, ali i upozorile da je odgovornost na administraciji Hamasa u pojasu Gaze da održi primirje.

"Ovo je prava prilika. Snažno podržavamo inicijativu", izjavio je za CNN zamenik savetnika za nacionalnu bezbednosti Toni Blinken.

Blinken je pozdravio što su obe strane posvećene prekidu vatre, ali je stavio do znanja da Vašington smatra da je odgovornost na administraciji Hamas u pojasu Gaze da ne dodje do kršenja sporazuma, s obzirom da su prethodna propala, prenela je agencija AFP.

Hamas i Izrael su prihvatili predlog Egipta o 72-časovnom prekidu vatre koji počinje u osam sati po lokalnom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: