Subota, 02.08.2014.

16:41

Zamke vrebaju i u virtuelnom svetu

Najrasprostranjeniji metod vrbovanja ljudi u Srbiji koji postaju žrtve trgovine jeste preko poslovnih ponuda. Ponude stižu preko oglasa, posrednika i interneta.

Izvor: B92

Default images

Što je neko lakoverniji, veća je verovatnoća da će postati žrtva. Na društvenim mrežama kontakti se ostvaruju brzo i lako, a poverenje dece i tinejdžera lako je zadobiti.

Zamke iz realnog sveta vrebaju i u virtuelnom. Najlakše stradaju najlakoverniji: deca. Komunikacija preko društvenih mreža sasvim je normalna, ali je oprez neophodan. Svako može da sedne za kompjuter i otvori profil, stvori potpuno lažni identitet i predstavi se kao neko drugi. "Dešava se da ta jedna 'loverboy metoda', tako se to stručno naziva, gde se mlade devojke vrbuju preko Fejsbuka, neko se predstavlja kao mladić koji ima romantična interesovanja, stekne njihovo poverenje, upoznaju se, druže se, i nakon toga on predlaže da idu u inostranstvo da žive. Nije to nešto što će vas neko dodati za prijatelja na društvenoj mreži i sutra vam predložiti da odete da živite u Nemačku. Ne, on će se truditi da stekne vaše poverenje , upoznaće vas, upoznaće možda neku vašu drugaricu, biće jako fin prema vama i nakon što stekne vaše poverenje onda će imati tako neki predlog", kaže Elena Krsmanović iz NVO "ASTRA".

Potresne i užasne a opet istinite nesreće i sudbine, upozorenje su za svakog. Načinima na koje predatori vrebaju svoje žrtve u svom romanu "Armagedon" bavio se novinar Vlada Arsić.

"U stvarnom životu ako otvorite vrata i prozore, ako dozvolite da svako zna vaš PIN ili verujete svemu i svačemu sigurno je da ćete postati žrtva kriminalaca. Isto je u virtuelnom svetu. ako dozvolite da vaša lozinka bude dostupna ili ako u tom razgovoru sa potpuno nepoznatim ljudima se pokažete mnogo otvoreniji postoji mogućnost da postanete žrtva trgovine i nečije zloupotrebe", kaže Arsić.

Da se društvene mreže ne bi pretvorile u mamac, stručnjaci upozoravaju roditelje da pre svega treba da komuniciraju sa svojom decom. Da im objasne zašto treba da budu oprezna i objasne im kakve posledice može imati razgovor sa nepoznatim osobama, čak i preko interneta ili smsa.

O načinima za sprečavanje i odbranu od pokušaja trgovine ljudima upoznajte se i na portalu kliknibezbedno.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

11 h

Podeli: