Rusija traži izručenje Kobljakova

Rusija je zatražila od Bugarske izručenje osvedočenog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina Nikolaja Kobljakova koji je uhapšen na aerodromu u Sofiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

16:48

Default images

Kobljakov, osnivač francuske nevladine organizacije Rusie-Liberte koja je u Francuskoj organizovala nekoliko akcija protiv Putina, priveden je po Interpolovoj poternici na sofijskom aerodromu u utorak i određeno mu je zadržavanje od 72 sata, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

AFP navodi da nije poznato za šta ga Rusija tereti.

Organizacija "Reporteri bez granica" izdala je saopštenje u kojem traži od bugarskih vlasti da ne započinju proceduru ekstradicije Kobljakova jer mu, kako tvrde, u Rusiji preti zatvor.

Portparola bugarskog tužilaštva za AFP je potvrdila da je stigao zahtev Rusije za njegovo izručenje.

"Prema standardnoj proceduri mi smo obavezni da ovaj zahtev prosledimo sudu u Sofiji koji će odlučiti o eventualnoj ekstradiciji", dodala je ona.

Francuski diplomatski izvori u Parizu rekli su da francuski konzulat u Sofiji radi na slučaju Kobljakov koji ima dvojno rusko-francusko državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: