Kina: Istraga protiv bivšeg šefa DB

Kineska vladajuća Komunistička partija pokrenula je istragu protiv bivšeg šefa državne bezbednosti Džou Jongkanga, jednog od najmoćnijih kineskih političara.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

13:20

Default images

Prema navodima novinske agencije Sinhua, istraga protiv Džoua je pokrenuta zbog sumnji u "teško kršenje partijske discipline", ali se ne navodi više detalja, prenela je agencija AP.

Agencija Rojters ističe da taj izraz obično predstavlja eufemizam za korupciju.

Do penzionisanja 2012. godine, DŽou (71) je bio jedan od devet članova Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije, najmoćnijeg državnog organa u vreme tadašnjeg predsednika Hu Đintaoa.

Za vreme petogodišnjeg mandata na čelu državne bezbednosti, Džou je nadgledao rad policije, civilne obaveštajne agencije, paravojne policije, sudstva i tužilaštva. U to vreme je budžet za potrebe državne bezbednosti premašivao budžet za odbranu.

Rojters je početkom decembra prošle godine objavio da je Džou praktično stavljen u kućni pritvor za vreme dok Partija istražuje navode o korupciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: