"Država se povlači iz medija"

Set medijskih zakona koje je usvojila Vlada uređuje medijsku scenu na najtransparentniiji način i stvara okvir za kvalitetnije informisanje, kaže Ivan Tasovac.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

19:45

Default images

Ministar za kulturu i informisanje je istakao da se usvajanjem ovih zakona država povlači iz vlasništva u medijima.

"Vlasnička struktura u medijima postaje potpuno transparentna, ostvaruju se svi preduslovi za digitalizaciju i za stabilno finansiranje u cilju javnog informisanja građana", naveo je za RTS Tasovac.

On je dodao da je rok za privatizaciju medija juni 2015. godine. Tasovac je naveo i da će sa stupanjem na snagu ovog zakona biti ukinuta pretplata, a da će se javni servisi (Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine) finansirati iz budžeta do 2016, kada će taksa postati jedini način finansiranja.

"Taksa je za razliku od pretplate obaveza i predstavlja praksu svih zemalja u Evropi i otklanja svaku sumnju da vlada kontroliše medije", rekao je Tasovac i dodao da je ovim zakonima precizirano da taksa ne može biti veća od 500 dinara.

Istakao je da je pred nama rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi. Rekao je i da očekuje da će situacija u zemlji za godinu i po dana biti bolja.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković govorio je za B92 o novim medijskim zakonima i o promenama koje ovi zakoni donose. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: