Lodnon: Velika rekonstrukcija vlade

Britanski premijer Dejvid Kameron izvršio je veliku rekonstrukciju vlade spremajući se za izbornu 2015. godinu. Novi ministra spoljnih poslova je Filip Hamond.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 15.07.2014.

10:42

Default images

Hamond, poznat kao izraziti evroskeptik, u Forin ofisu će zameniti Vilijama Hejga koji je juče podneo ostavku, kako bi preuzeo dužnost lidera Donjeg doma Parlamenta.

"Filip Hamond je novi ministar spoljnih poslova", naveo je Kameron na svom zvaničnom Tviter nalogu. Hamond, koji je do sada bio na čelu ministarstva odbrane, poznat je kao izrazito evroskeptični političar.

Njegovim imenovanjem, navodi konzervativni časopis Spektejtor (The Spectator), biti poslat jasan signal ostatku EU o stavu Velike Britanije.

"Postavljanje Filipa Hemonda znači da sada imamo šefa diplomatije za koga se zna da je rekao da će glasati za izlazak iz EU osim ako se ne vrate znatna ovlašćenja. Ovo je velika promena u ortodoksnom stavu ministarstva spoljnih poslova", navodi taj konzervativni list u blog komentaru.

Levo orijentisani Gardijan (The Guardian) navodi da vrh Konzervativne partije smatra Hemonda "impresivnim operativcem" koji je kao ministar odbrane uveo mere smanjenja troškova, sproveo pripreme za povlačenje iz Avganistana, kao i za veliki program otpuštanja bez privlačenja previše negativnih naslova u tabloidima.

"Dejvida Kamerona, koji traži nekog izdržljivog da povrati ovlašćenja od Brisela i ponovo pregovora o odnosima s EU, privukla je možda njegova posvećenost detaljima, za koju neki kažu da se granični s manijom da sve drži pod kontrolom", navodi Gardijan.

Britanski mediji navode da je Hejg podneo ostavku u okviru šire rekonstrukcije vlade premijera Kamerona koji je, pripremajući se za izbore sledeće godine, s funkcija smenio više muškaraca srednjih godina, tzv "privilegovane muškarce" da bi više žena ušlo u vladu.

U okviru rekontsrukcije vlade najmanje 12 ministara biće smenjeno, navodi BBC.
Filip Hamonf, novi šef britanske diplomatije (Foto: Beta/AP)
U okviru sveobuhvatne rekonstrukcije vlade za novog ministra odbrane imenovan je Majkl Felon koji je obavljao dužnost zamenika ministra za energetiku, biznis i poslovanje.

Dosadašnji ministar za obrazovanje Majkl Gav imaće centralnu ulogu u kampanji i oblikovati poruku vlade predvodjene konzervativcima na televiziji i radiju, rekao je Kameron, a preneo AP.

Nova ministarka odbrane biće Niki Morgan, finansijski sekretar u ministarstvu finansija, u sklopu Kameronove ideje o većoj zastupljenosti žena na vodećim pozicijama.

Predsednik gornjeg doma parlamenta Doma Lordova Lord Hil, imenovan je za novog evropskog komesara Velike Britanije, naveo je BBC.

Hejg je juče saopštio da podnosi ostavku na dužnost šefa britanske diplomatije posle četiri godine na toj dužnosti.

"Podnosim ostavku na mesto ministra inostranih poslova nakon četiri godine da bih postao lider donjeg doma parlamenta", napisao je Hejg sinoć na svom Tviter nalogu.

Hejgova nova uloga će najverovatnije biti da koordinira rad vlade sa radom donjeg doma britanskog parlamenta, preneo je Rojters.

Ostavka Hejga deo je rekonstrukcije vlade, koju je najavio britanski premijer Dejvid Kameron, a dosadašnji šef diplomatije biće lider donjeg doma do sledećih parlamentarnih izbora, u maju naredne godine, preneo je BBC.

Kameron je rekao da će Hejg ostati njegov faktički politički zamenik i predizbornoj kampanji. "On će biti u centru tima koji radi na potpunoj pobedi konzervativaca", naveo je britanski premijer.

Hejg je bio na dužnosti ministra spoljnih poslova od 11. maja 2010. godine. Zna se i da će vladu napustiti ministar bez portfelja i veteran Konzervativne partije Ken Klark, koji je radio u timovima Margaret Tačer i Džona Mejdžora.

Pored toga, u novom sastavu vlade neće biti ni Dejvid Džons, koji je bio zadužen za Vels, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: