Nedelja, 13.07.2014.

10:45

SRB usporava ostvarivanje sporazuma

Premijer Kosova Hašim Tači i pomoćnica državnog sekretara SAD, Viktoria Nuland razgovarali su o Kosovu, pregovorima Kosova i Srbije, i o saradnji Kosova i SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Tačijev kabinet je preneo da je on rekao da je Vlada Kosova u pregovorima sa Srbijom o normalizaciji odnosa "iskazala punu volju i spremnost za ostvarivanje sporazuma od 19. aprila prošle godine i svih sektorskih sporazuma koje su postigle dve zemlje".

Tači je ocenio da su postignuti konkretni rezultati u ostvarivanju sporazuma, ali da "ima zaostajanja Srbije u ostvarivanju sporazuma", i izrazio uverenje da će se, uz podršku EU i SAD, to zaostajanje prevazići, uz doprinos stabilizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Tačija je zvaničnicu iz SAD obavestio o izborima od 8. juna, i ocenio da su oni pokazali da je "Kosovo uspešno prošlo još jedan test demokratije, organizujući fer, slobodne i demokratske izbore na celoj teritoriji".

Sada "s najvećim institucionalnim i političkim opredeljenjem radimo na impelmentaciji izbornih rezultata, poštujući volju građana, Ustav i zakone Kosova" i "verujemo da će ceo politički spektar Kosova pokazati visoku ozbiljnost i političku zrelost", rekao je Tači.

Kosovski premijer je informisao Viktoriju Nuland i o opredeljenju Vlade Kosova za sprovođenje reformi čiji je cilj održiv ekonomski razvoj, a pre svega energetika i turizam.

Mustafa i Haradinaj za dijalog s BG

Lideri Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa i Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, izjavili su da su potvrdili da će nastaviti dijalog sa Srbijom.

Mustafa je posle sastanka sa Nuland kazao da su visokoj američkoj zvaničnici rekli da će nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Nuland je danas susretom sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga započela jednodnevnu posetu Kosovu.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga i pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland istakle su danas u razgovoru u Prištini značaj podrške SAD Kosovu i založile se za ''široke evroatlantske integracije'', saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice.

Jahjaga je zahvalila je Nuland za izuzetnu podrsku SAD na stabilizaciji mira na Kosovu i u regionu i naglasila da je put Kosova, put prema Evropskoj uniji i NATO.

''Intenzivnim angazovanjem Kosova sa Srbijom, Kosovo zeli da stvara stabilnost na Kosovu i ojača njen suverenitet'', istakla je Jahjaga posle razgovora sa Nuland ocenivši da je dosadasnji progres veoma znacajan.

Jahjaga smatra i da je sprovođenje sporazuma iz Brisela uz podrsku EU ključni faktor uključujući otklanjenje barikada koje, prema njenom mišljenju, ozbiljne prepreke u izgradnji dobrosusednih odnosa između dve zemlje.

Presednica Jahjaga je obećala Viktoriji Nuland da ce dijalog sa Srbijom biti nastavljen, da će biti prioritet i ukazala na potrebu uslovljavanja puta Kosova i Srbije u EU sa napretkom sprovođenja postignutih sporazuma u Briselu.

Jahjaga je, govoreći o bezbednosti na Kosovu, istakla da su problem radikalne grupe i na Kosovu i u regionu i dodala da je Kosovo spremno da konstruktivnim zakonskim merama eliminiše pretnje po bezbednost građana.

Kosovo neće biti tranzitni i bezbedni put za radikalne grupe i sarađivaće sa zemljama-saveznicama kako bi identifikovali grupe i eliminsali njihove pretnje.

Govoreći o formiranju nove vlade Kosova, Jahjaga je visoko ocenila uspešno okončanje izbornog procesa na Kosovu i dodala da je ona ''zdušno angazovana da deluje kao faktor ujedinjena da bi obezbedila demokratsko funkcionisanje institucija koje treba da dovedu Kosovo u agendi u pravcu EU'', navedeno je u saopštenju.

Pomoćnica američkog drzavnog sekretara je ponovila podrsku SAD Kosovu i podržala pravac širokih evro atlantstkih integracija.

Ona je dodala značaj dijaloga Kosovo - Srbija i sprovođenje sporazuma o normalizaciji postignutog 19. aprila prošle godine, navedeno je u saopstenju iz kabineta kosovske presednice.

Posle sastanka sa Jahjagom, Nuland je imala zajednički sastanak sa liderima DSK i AZBK, Mustafom i Haradinajem, i liderom Demokratske partije Kosova (DPK) i premijerom u ostavci Hašimom Tačijem.

Nulandova se danas nije sastala sa liderom pokreta Samoopredelenje Aljbinom Kurtijem i Inicijative za Kosovo Fatmirom Ljimajem.

Očekuje se da iz kabineta Jahjaga i Tačija bude izdato saopštenje o susretima sa Nulandovom.

Nulandova će danas iz Prištine doputovati u Beograd, gde će sa zvaničnicima i političkim liderima razmotriti čitav niz tema, a posebno dijalog i proces implementacije Briselskog sporazuma.

Ona će razgovarati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, najavila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Nulandova će se sastati i s prvim potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Visoka funkcionerka Stejt departmenta posetila je u petak i subotu Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, a iz Beograda će otputovati za Skoplje, a potom u London i Brisel.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je, komentarišući nedavne posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu, Parizu i Moskvi, da je za Srbiju "dobro da premijer kaže ljudima kao što je Nulandova šta mu je na umu, kao što je rekao i predsedniku i premijeru Rusije, kao i kada je bio u Nemačkoj i Francuskoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: