Hitan sastanak NATO o Iraku

Predstavnici NATO održali hitan sastanak o bezbednosnoj situaciji u Iraku, pošto su pobunjenici oteli 80 turskih državljana.

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2014.

20:37

Default images

SAD su saopštile da su u stanju pripravnosti da priteknu u pomoć Bagdadu u potiskivanju ofanzive džihadista koji su do sad zauzeli najmanje dva grada.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je hitan sastanak, pošto su sunitski pobunjenici, pripadnici Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), zauzeli Tikrit i zatvorili se u najvećoj iračkoj rafineriji nafte, u nameri da nastave da ruše šiitsku vladu.

U medjuvremenu, portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, rekla je da je Vašington spreman da "saradjuje s iračkom vladom i liderima širom Iraka, kako bi podržao zajednički pristup u borbi s upornom agresijom ISIL-a".

Vašington će, takodje, pokušati da obezbedi pomoć za gotovo pola miliona ljudi, koji beže zbog žestokih borbi u Iraku, najavio je budući izaslanik SAD u Bagdadu, Stjuart Džouns.

Ocenivši da je Islamska država u Iraku i Levantu "jedna od najopasnijih terorističkih grupa na svetu", Džouns je u obraćanju poslanicima, istakao da će SAD "nastaviti da pomno prate situaciju" i da će saradjivati s medjunarodnim partnerima da pomognu raseljenima.

Ranije danas, podršku Iraku u borbi protiv terorizma ponudio je i Iran.

Ovo je prva reakcija Irana, na kampanju Islamske države u Iraku i Levantu, koja, takodje, pokušava da svrgne s vlasti bliskog saveznika Teherana, sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: