Nov izborni sistem za Skupštinu APV

Skupština Vojvodine usvojila je izmene izbornih pravila, a izbori za tu skupštinu ubuduće će biti organizovani po proporcionalnom sistemu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.06.2014.

00:21

Default images

Skupština Vojvodine usvojila je danas izmene izbornih pravila (Odluke o izborima) glasovima poslanika vladajuće Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i opozicionih poslanika, dok su vladajuće Demokratska stranka (DS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) bili protiv tih izmena.

Izbori za Skupštinu Vojvodine ubuduće će biti organizovani po proporcionalnom sistemu. Do sada je na snazi bio kombinovani izborni sistem, tako da se 60 poslanika biralo po proporcionalnom, a 60 po dvokružnom većinskom sistemu. Na sednici skupštinskog kolegijuma pre sednice odbačena je inicijativa predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da se današnja rasprava odloži za mesec dana.

Pastor je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da je predložio da se rasprava o izmeni izbornih pravila odloži za 30 dana a da se to vreme iskoristi za dodatne političke konsultacije, ali i konsultacije sa strukom.

Branislav Bogaroški, šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je inicirala izmene izbornih pravila, rekao je da je Pastorov predlog odbijen jer je LSV sedam meseci insistirala na razgovorima o izmeni izbornog sistema, ali se koalicioni partneri tome nisu odazvali.

"Sistem koji predlažemo nije savršen, jer savršen izborni sistem ne postoji. Ali, dosadašnji sistem je bio nepravedan", rekao je Bogaroški.

Incijativu LSV, koja je na vlasti u pokrajini u koaliciji sa Demokratskom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara, podržali su, međutim, opozicioni poslanici ali ne i koalicioni partneri.

LSV predlaže da se izbori za Skupštinu Vojvodine ubuduće organizuju po čistom proporcionalnom sistemu. Aktuelni sistem je kombinovani, tako da se 60 poslanika bira po proprocionalnom a 60 po dvokružnom većinskom sistemu.

Ištvan Pastor je rekao da SVM ne podržava inicijativu LSV, jer će na taj način više od milion građana Vojvodine praktično ostati bez svoga predstavnika u pokrajinskom parlamentu, kao što veliki broj građana Srbije stalno ostaje bez predstavnika u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, SVM bi imao koristi od izmene izbornog sistema, pošto bi osvojio 15 umesto sadašnjih sedam mandata, ali ipak neće podržati izmene, jer su one "nepravedne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: