CG: Sankcije Rusima zbog NATO i EU

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je ocenio da bi nepridruživanje Crne Gore sankcijama EU protiv Rusije, usporilo njen prijem u EU i sprečio prijem u NATO.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

21:38

Default images

Vujanović je kazao da bi "indiferentna" pozicija Podgorice u odnosu na odluke EU o sankcijama protiv Rusije, "isključila" mogućnost da Crna Gora dobije poziv za clanstvo u NATO na septembarskom samitu alijanse u Velsu, prenose podgoricki mediji.

Ovaj stav Vujanović je izneo posle današnjeg sasatanka s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom na Cetinju.

"Crna Gora je u procesu pristupanja EU i vrlo intenzivno radimo da se taj proces ubrza i očekujemo da na Samitu u Velikoj Britaniji dobijemo poziv za NATO savez. Ako želite da budete deo tih velikih porodica država, morate i da podelite odluke tih država u pogledu važnih pitanja koja su za te države i međunarodnu zajednicu aktuelna", kazao je crnogorski predsednik.

Po njegovim rečima, Crna Gora je zato prihvatila odluku Saveta EU o Ukrajini, smatrajući da je to izraz ozbiljnosti odnosa prema spoljnoj politici EU i NATO.

"Da to nismo uradili, da smo bili indiferentni u odnosu na te odluke, izvesno je da bi se put prema EU usporio, a u odnosu na NATO, izvesno je da bi se isključila mogućnost poziva u Velsu" Crnoj Gori da stupi u članstvo, zaključio je Vujanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: