SB bez dogovora o Ukrajini

Savet bezbednosti UN ni večeras,na 13. vanrednoj sednici posvećenoj eskalaciji nasilja u Ukrajini,nije uspeo da usaglasi korake za rešavanje krize u toj zemlji.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 02.05.2014.

19:44

Default images

Na sednici, sazvanoj na zahtev Moskve, ruski ambasador Vitalij Čurkin zatražio je "hitno zaustavljanje nasilja", dok su ambasadori zapadnih zemalja optužili Rusiju da oprema i finansira proruske snage koje su zauzele zgrade vlasti u deset gradova na istoku Ukrajine.

Čurkin je pozvao Kijev i njegove zapadne "sponzore... da ne počine fatalnu grešku" i da zaustave vojnu ofanzivu, koju je nazvao zločinačkom avanturom. Ruski ambasador ponovio je da su privremene vlasti Ukrajine nelegitimne.

On je na sednici Saveta bezbednosti takođe rekao da su vlasti u Kijevu uništile poslednju nadu u realizaciju sporazuma iz Ženeve od 17. aprila o rešenju ukrajinske krize. Oni koji su dali i izvršili kriminalna naređenja o otpočinjanju krvoprolića snosiće punu odgovornost pred ukrajinskim narodom, naglasio je on i upozorio protiv bilo kakvog spoljnjeg mešanja u razvoj dogadjaja u Ukrajini.

Britanski ambasador Lajal Grant uzvratio je da "veštačka indignacija Rusije nikoga ne može da ubedi" i pozvao je Rusiju da se "uzdrži od zapaljive retorike i propagande i da se posveti deeskalaciji opasne situacije". On je dodao da "mirni aktivisti" kako ih Rusija naziva, nemaju sredstva da sruše ukrajinske helikoptere, preneo je AFP.

Francuski ambasador Žerar Aro uzvratio je da je upravo "Rusija poslala bande siledžija na Ukrajinu... a sada je odjednom otkrila da bi ta mešavina mogla da izmakne kontroli".

Američka ambasadorka Samanta Pauer je rekla da Rusija "pokušava da uvredi inteligenciju međunarodne zajednice" sazivajući još jedan hitan sastanak Saveta bezbednosti.

Savet do sada nije bio u stanju da se dogovori ni o jednoj konkretnoj aktivnosti na rešavanju krize, pošto stalne članice, među kojima je i Rusija, imaju pravo veta.

Predsedavajući Savet bezbednosti u maju, južnokorejski ambasador O Jon, pitao je na kraju sednice da li Rusija predlaže neku vrstu saopštenja u kojem se poziva na prestanak nasilja, a Čurkin je dogovorio da bi bilo dobro da svi zajedno naprave saopštenje.

Posle sednice, britanski ambasador Grant rekao je novinarima da bi bilo kakav nacrt saopštenja koji bi Rusija mogla da pusti u opticaj morao da "nedvosmisleno osudi" nasilje i da podrži obaveze preuzete sporazumom iz Ženeve.

"Vrlo je moguće da ćemo se uskoro ponovo naći u Savetu bezbednosti", rekao je Grant.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izdao je večeras saopštenje u kojem je izrazio "duboku zabrinutost" i pozvao na diplomatsko rešenje i na oslobađanje pozmatrača OEBS-a, koje su u Ukrajini zarobile proruske snage.

Najavljeno je da će podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman posetiti sledeće sedmice Kijev i Moskvu, koje će pozvati na "uzdržanost i neodložan povratak dijalogu".

Današnja sednica druga je u ovoj nedelji, a prethodna je takođe bila sazvana na zahtev Rusije.

Izgledi da Savet donese neku konkretnu odluku o nekoj akciji povodom krize bili su vrlo mali, pošto i Rusija i zapadne sile koje, s druge strane, podržavaju vlasti u Kijevu, imaju pravo veta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: