Češka: NATO da uđe u Ukrajinu

Predsednik Češke Miloš Zeman založiće se u četvrtak, u susretu s generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom u Pragu, da NATO pošalje trupe u Ukrajinu.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

17:07

Default images

Češki predsednik predložiće da se trupe NATO-a pošalju u Ukrajinu ukoliko se Rusija ne zaustavi na aneksiji Krima.

"Mislim da je nešto drugo okupacija Krima, koji nikada nije pripadao Ukrajini, poklonio ga je Ukrajini Nikita Hruščov, a da nije pitao nikoga. Nešto sasvim drugo je upadati na teritoriju suverene države", kazao je danas Zeman češkoj agenciji ČTK.

Češki predsednik naglasio je da u današnjem svetu ne mogu stalno kao argument da se koriste manjine.

"Pokrenuće se u svetu lančana reakcija, a dovedeno do apsurda, Rusi bi mogli da traže i da štite svoje građane u Karlovim Varima, a to niko od nas ne bi želeo", rekao je Zeman.

Rasmusen će u četvrtak sa predsednikom Zemanom i češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom razgovarati i o potrebi povećanja izdataka za odbranu, posebno u svetlu sadašnje krize zbog Ukrajine.

"Podržavam povećanje sredstava za odbranu, ali pod uslovom da se troše efikasno", kazao je Zeman.

Češka u odbrambeni budžet trenutno izdvaja oko jedan odsto BDP- a, iako je obaveza saveznika u NATO-u da drže sredstva za odbranu na nivou dva odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: