VA: Epidemija salmonele u vrtićima

U valjevskim obdaništima proglašena je epidemija salmonele, potvrđeno je danas medijima u valjevskom Zavodu za javno zdravlje.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.03.2014.

14:33

Default images

Broj obolele dece sa probavnim tegobama raste, pa se do sada više od 50 njih javilo lekarima Doma zdravlja. U 17 slučajeva potvrđena je salmonela, a obolela deca su iz sedam vrtića.

"Do sada je salmonela izolovana u stolici petnaestoro dece i dvoje zaposlenih", precizirala je direktorka Zavoda za javno zdravlje Marija Gavrilović. Ona je rekla da se "najverovatnije radi o hrani koju su deca konzumirala 18. i 19. marta", ali da je do uzoraka te hrane sada nemoguće doći i zbog HACCP standarda koji propisuje da se hrana čuva 48 sati.

Dodala je da se kontrola uzoraka nastavlja i ne odbacuje mogućnost da se u nekom uzorku hrane ipak pojavi salmonela, te da je konstatovano da se zaraza razvila od 20. do 26. marta.

Iz Predškolske ustanove "Milica Nožica", koja upravlja obdaništima, najavljen je sastanak Upravnog odbora, a potom i saopštenje za javnost.

Gradska uprava u Valjevu, kao osnivač Predškolske ustanove "Milica Nožica" u tom gradu, pozvala je danas nadležne republičke institucije da utvrde odgovornost za pojavu salmoneloze u obdaništima.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta ukazuje se i na obavezu rukovodstva i svih zaposlenih u PU "Milica Nožica", koja upravlja
bdaništima, da pojačaju sanitarni i higijenski nadzor i blagovremeno reaguju na moguće uzroke izbijanja epidemije.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: