Nestanak MH370 je verovatno otmica

Malezijski let MH370 najverovatnije je otet, jer se veruje da su komunikacioni sistemi namerno isključeni, kao i da je kretanje letelice namerno usmeravano.

Izvor: B92

Subota, 15.03.2014.

07:37

Default images

Kako je rekao premijer Malezije, istraga ukazuje na to da je na kretanje uticao neko unutar aviona, pa će istražitelji sada biti fokusirani na putnike i pilote.

Potraga za letelicom usmerena je ka dva nova koridora, Kazahstan-Turkmenistan i Indonezija-južna Indija, a otkriveno je i da je poslednji signal sa leta stigao 7h kasnije nego što se ranije mislilo.

Dakle, sumnja se da je on, skrenuvši sa putanje leta ka Pekingu, leteo još sedam sati.

Misterija o nestanku "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" ušla je u drugu nedelju, a nakon što je AP tokom noći objavio izjavu neimenovanog istražitelja da "postoje ubedljivi dokazi da je reč o otmici", javnosti se po prvi put obratio i premijer Malezije Nadžib Razak.

"Istraga sada ulazi u drugu fazu. Novi dokazi, koji se baziraju na satelitskim i radarskim podacima, ukazuju na namerno delovanje nekoga u avionu", rekao je Razak.

Ipak, on je odbacio ocenu da je definitivno utvrđeno da je u pitanju otmica i istakao da se i dalje ispituju sve mogućnosti.

Razak je naveo da je komunikacija namerno ugašena na prelasku iz malezijskog u vijetnamski vazdušni prostor, kao i da poslednji podaci ukazuju da MH370 jeste krenuo nazad, pre nego što je skrenuo ka zapadu, nakon čega je napustio prostor koji pokriva vojni radar.

"Forenzičari više zemalja i stručnih tela su obradili podatke prikupljene sa satelita i ustanovljeno je da je MH370 poslednji put uočen u jednom od dva koridora. Prvi, severni prostire se od granice Kazahstana i Turkmenistana do severnog Tajlanda, a drugi, južni prostire se od Indonezije do južnog dela Indijskog okeana. Zbog toga, obustavili smo operacije u Južnom kineskom moru ", rekao je Razak.

On je poručio porodicama nestalih da se nada da će ova saznanja predstavljati novi korak ka pronalasku aviona.

U potrazi za letom MH370 na kome je bilo 239 ljudi, učestvuje 14 zemalja, 43 broda, 58 letelica i više stotina ljudi.

Nakon ovih izjava,policija je počela sa pretresom kuće malezijskog pilota.

"Uprkos medijskim izveštajima da je avion otet, želim da budem veoma jasan da još istražujemo sve mogućnosti u vezi sa tim šta je navelo MH370 da skrene s kursa", kazao je Nadžib, prenosi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: