Švarcenberg:Putin deluje kao Hitler

Bivši ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberg izjavio je da "ruski predsednik Vladimira Putina deluje po istom principu kao Hitler".

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

08:57

Default images

"Kada je Hitler želeo "Anšlus" Austrije, on je rekao da su Nemci tlačeni u Austriji. Kada je nameravao otcepljenje delova Čehoslovačke on je tvrdio da su Nemci tamo napadnuti. Tako je bilo i sa Poljskom. Ono što se sada dešava na Krimu jer ponavljanje istorije. Putin deluje po istom principu kao Hitler", rekao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Prema Švarcenbergu Putin je samo tražio izgovor za zaposedanje Krima, te je zbog toga saopštio da su Rusi tlačeni, iako Rusima nije "falila dlaka s glave" i živeli su tamo potpuno bez problema, čak ni senke tlačenja nije bilo. On smatra, vezano za ulazak ruskih snaga na Krim, da je Putinu samo stalo do vlasti i moći.

"Putin stalno govori da je raspad Sovjetskog saveza bila najveća geopolitička katastrofa 20.veka, što je hrabro poredjenje. On je odrastao u Sovetskom savezu, koji ga je obeležio. Za njega je Sovjetski savez bila najveća svetska sila. Ssta onda očekivati od takvog čoveka", kazao je Švarcenberg.

Ukoliko Putin bude uputio svoje vojnike dalje u istočnu Ukrajinu to bi, kako je kazao, moglo dovesti do podele zemlje. Istovremeno je savetovao Putinu da prizna novu ukrajinsku vladu i potom ispregovara kompromis o statusu Krima, koji ne bi doveo u pitanje suverenitet Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: