Sankcije Kanade za vlast u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i njegovi ministri, koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima, više nisu dobrodošli u Kanadu, izjavio premijer Kanade

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

23:43

Default images

Kanadski premijer Stiven Harper je na taj način najavio sankcije zvaničnom Kijevu.

Ovaj postupak Kanade usledio je nakon što su ministri spoljnjih poslova EU u Briselu uveli sankcije ukrajinskim ministrima i bezbednosnim zvaničnicima "koji su okrvavili ruke", dok su nemački, američki i ruski lideri podržali "političko rešenje" krize, navodi AFP.

"Nečuveno nasilje koje se odvija pred očima sveta mora prestati i smatramo režim odgovornim za ove akcije protiv sopstvenih građana", poručio je Harper.

Osim proširenja zabrane ulaska u Kanadu za najistaknutije ličnosti ukrajinskog režima, premijer je najavio nove ekonomske sankcije Janukoviču i njegovim pristalicama.

"Nadamo se da će ove ozbiljne mere ubediti ukrajinsku vladu da potraži mirno rešenje krize", naveo je kanadski premijer.

U Kanadi živi veliki broj Ukrajinaca. Prema poslednjem popisu, 1,2 miliona Kanađana ima ukrajinsko poreklo.

Pre nego što je u eskalaciji sukoba između antivladinih demonstranata i policije poginulo na desetine ljudi, Otava se zalagala za bliskije veze sa Kijevom.

Kanadska vlada je ove nedelje najavila da će demonstrantima biti dopremljene zalihe lekova i medicinske opreme, a u kanadskoj ambasadi u Kijevu pruženo je utočište maloj grupi demonstranata pre nego što je to diplomatsko predstavništvo u sredu zatvoreno.

"Naša vlada će u saradnji sa ukrajinsko-kanadskom zajednicom nastaviti da podržava ukrajinski narod u borbi za slobodnu i demokratsku Ukrajinu", rekao je Harper.

EU je ranije danas odlučila da uvede sankcije odgovornima za nasilje u Ukrajini, a zvanični Vašington je saopštio da još nije doneo takvu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: