TS: Prioriteti protiv korupcije

Organizacija Transparentnost Srbija predstavila je 14 prioriteta za borbu protiv korupcije u narednom četvorogodišnjem periodu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

15:16

Default images

Aktivniji pristup policije i tužilaštva u ispitivanju korupcije, preispitivanje ovlašćenja Vladinog koordinatora za borbu protiv korupcije i donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača su prioriteti u borbi protiv korupcije, saopštili su iz organizacije Transparentnost Srbija (TS).

Transparentnost Srbija predstavila je 14 prioriteta za borbu protiv korupcije u narednom četvorogodišnjem periodu i pozvala stranke koje učestvuju u izbornoj kampanji da ih prihvate, kako bi ih buduća Vlada i Skupština uvrstila u svoj program delovanja.

"Jedan od prioriteta za koje se TS založila jeste i uređenje pitanja ovlašćenja Vladinog koordinatora za borbu protiv korupcije, ukoliko postoji namera da se taj koncept zadrži i ubuduće", navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije rekli su da ne treba da bude preklapanja nadležnosti između policijske Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i bezbednosnih službi.

"Umesto radnih grupa, koje trenutno ispituju 24 slučaja, treba obezbediti da se istragom bave stalni državni organi, imajući u vidu da suzbijanje korupcije nije ad hoc posao", kazali su iz Transparentnosti.

Kao mere koje treba da dovedu do većeg broja prijavljenih i ispitanih slučajeva korupcije, TS je predložila donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača i propisivanje u Krivičnom zakoniku obaveznog oslobađanja od krivične odgovornosti davaoca mita koji je na to bio prinuđen i koji slučaj prijavi, umesto fakultativnog oslobađanja od kazne.

Druga neophodna mera jeste aktivniji pristup policije i tužilaštva u ispitivanju korupcije, postojanje moguće korupcije treba ispitivati i pre dobijanja krivične prijave.

Treći set mera obuhvata dopunu krivičnog zakonodavstva radi efikasnijeg otkrivanja korupcije, korišćenje mehanizama Poreske uprave za unakrsnu proveru imovine i prihode, preciziranje ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u proveri tačnosti i potpunosti podataka o imovini i prihodima javnih funkcionera.

Među prioritetima su veća javnost procesa donošenja odluka i uređenje lobiranja, poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije, izmena medijskih propisa kako bi se prekinula praksa kupovine medijskog uticaja, jasni i sveobuhvatni planovi rada i izveštaji o radu i njihovo razmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: