Četvrtak, 13.02.2014.

14:08

Papa za dijalog s pravoslavnima

Papa Franja ponovo je podsetio na otvorenost Jovana XXIII i njegovu blagonaklonost prema pravoslavnim crkvama, uoči kanonizacije bivšeg pape krajem aprila.

Izvor: Beta

Default images

Papa Franja je to rekao na sastanku sa katoličkim biskupima bugarske crkve.

Podsećajući da je Jovan XXIII, čije je svetovno ime bilo Anđelo Đuzepe Ronkali, bio predstavnik Svete stolice u Bugarskoj između 1925. i 1934. godine, papa Franja je podsetio i na Jovanove reči da su njegova vrata otvorena svakom Bugarinu, bio on katolik ili pravoslavac.

Papa Franja je takođe po biskupima pozdravio bugarskog patrijarha Neofita, preporučivši im da intenziviraju dijalog s Pravoslavnom crkvom.

Franja je takođe odao poštu "prvom slovenskom papi" Jovanu Pavlu Drugom, koji je 2002. godine posetio Bugarsku.

Pape Jovan Pavle Drugi i Jovan XXIII biće proglašeni svecima 27. aprila.

Karol Vojtila i Anđelo Đuzepe Ronkali bili su na čelu Rimokatoličke crkve između 1978. i 2005, odnosno između 1958. i 1963. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: