Sreda, 29.01.2014.

20:46

O pritvoru Ivanovića za 30 dana

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova kaže da će nalog za 30-dnevni pritvor lidera SDP Olivera Ivanovića biti ponovo razmatran po isteku tog perioda

Izvor: Tanjug

Default images

Nakon tog perioda će tužilac morati da podnese argumente o tome zašto osumnjičeni treba da bude dalje zadržan u pritvoru, rekao je glavni tužilac STK Džonatan Rejtel.

Rejtel u pisanoj izjavi objašnjava način rada STK, navodeći da je vladavina prava sistem u kome niko, uključujući vladu ili političare, nije iznad zakona, kome svako jednako podleže i znači da je pravda dostupna svima.

On je rekao da je, ako se STK podnese krivična prijava, ono po zakonu dužno da je obradi, dodajući da je ponekad prijava samo to - prijava, bez dokaza.

"To se dešava češće. Ali, ako primimo i neki dokaz, onda smo po zakonu dužni da ga uzmemo u obzir", rekao je on i dodao da, ukoliko dokaz dovede do osnovane sumnje, tužilac mora da nastavi rad i donese odluku o pokretanju istrage.

"Za pokretanje istrage potrebno je da tužilac ima osnovanu sumnju, kako je to predviđeno Zakonom. Tužilac zatim ima rok od dve godine u toku kojeg može da sprovodi istragu i gradi predmet", kazao je Rejtel.

On objašnjava da je tužilac u februaru 2013. godine, u istrazi o ratnim zločinima i posleratnim incidentima, uključujući teško ubistvo, podneo odluku za pokretanje istrage i da se radilo o ozbiljnim tvrdnjama koje su morale da se shvate kao takve.

"Tužilac je zatim imao rok od dve godine da izgradi predmet - da odredi istražna sredstva, da izvrši uvid u postojeća dokumenta u vezi s predmetom i da ispita sve svedoke koji su mu bili na raspolaganju", rekao je Rejtel i dodao da je, posle skoro godinu dana rada na predmetu, tužilac odlučio da postoji dovoljno dokaza za obavljanje razgovora sa osumnjičenim u datom predmetu.

Kako navodi, iz tog razloga se u ponedeljak, 27. januara, osumnjičeni dobrovoljno pojavio u stanici policije u Severnoj Mitrovici, prema prethodnom dogovoru s međunarodnim tužiocem STK.

"Obavljen je razgovor u vezi s navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo", naveo je Rejtel i dodao da je posle razgovora tužilac iskoristio ovlašćenja i izdao nalog za hapšenje osumnjičenog (Ivanovića).

Rejtel objašnjava da je tužilac pretpretresnom sudiji (međunarodnom sudiji u Osnovnom sudu u Mitrovici) podneo zahtev za zadržavanje osumnjičenog u sudskom pritvoru, a sudija odobrio zahtev.

"Osumnjičeni je u svakom trenutku potpuno sarađivao u toku pravnog postupka" precizirao je Rejtel.

On je dodao da je Ivanović zadržan u Pritvorskoj jedinici u Prištini i kazao da ta jedinica ima jako dobre uslove smeštaja pritvorenika različite etničke pripadnosti.

Kako navodi, naredna faza pravnog postupka bila je da je pretpretresni sudija napisao obrazloženje i formalnu odluku koja se odnosila na zadržavanje u istražnom pritvoru, što je sve bilo prevedeno na srpski jezik, a zatim dato osumnjičenom i njegovom braniocu u skladu sa zakonskim pravima.

"Osumnjičeni sada ima mogućnost da se, preko svog advokata, žali na odluku o određivanju pritvora. Nalog za 30-dnevni pritvor će biti ponovo razmatran po isteku tog perioda, kada će tužilac morati da podnese argumente o tome zašto osumnjičeni treba da bude dalje zadržan u pritvoru", rekao je Rejtel i dodao d tužioci nastavljaju da rade na predmetu.

Iako optužnica ne mora da bude podnet sve do februara 2015. godine, u zakonu postoji pretpostavka da osoba koja očekuje suđenje i nalazi se u pritvoru može da očekuje da će njen slučaj biti brzo rešen, rekao je on.

"Kao što je to slučaj sa svim pravnim postupcima u bilo kom demokratskom uređenju, okosnicu čine dva principa. Prvi je pretpostavka nevinosti do konačne presude koju je donelo nezavisno sudstvo. Druga pretpostavka je da zakon pruža zaštitu svima i da se primenjuje pođednako na sve", kazao je Rejtel.

Ivanoviću je određen pre par dana pritvor zbog optužbi za navodno učešće u ratnim zločinima i nalazi se u Prištini u pritvorskoj jedinici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: